8 de cada 10 consumidors creuen que la gran majoria de comerços falsegen descomptes a les rebaixes

FACUA adverteix de les irregularitats en què incorren molts establiments, com ara anunciar descomptes de fins al 70% que només s'apliquen en uns quants articles, que desapareixen els primers dies.

8 de cada 10 consumidors creuen que la gran majoria de comerços falsegen descomptes a les rebaixes

Vuit de cada 10 consumidors creuen que la gran majoria de comerços falsegen els descomptes en una part dels productes que anuncien com a rebaixats. Així ho posa de manifest una enquesta realitzada per FACUA-Consumidors en Acció.

El 83,6% considera que el frau mitjançant la publicitat de descomptes que no són reals es comet per la gran majoria d'establiments a la temporada de rebaixes. El 9,1% creu que hi incorren la meitat dels comerços, el 5,5% entén que són molt pocs els que ho fan i només l'1,8% pensa que no ho duu a terme cap comerç.

Quatre maneres d'incórrer en el frau

FACUA adverteix que hi ha quatre maneres d'incórrer en aquestes irregularitats. La primera és publicitar com a rebaixat un producte que es ven exactament al mateix preu que abans de l'inici de les rebaixes. També hi ha establiments que apliquen pujades de preus els dies previs per després ostentar els descomptes. D'altra banda, hi ha rebaixes que s'exageren, anunciant a les etiquetes o la cartelleria col·locada al costat dels articles percentatges de descomptes molt superiors als reals. En darrer lloc, hi ha els comerços que publiciten com a rebaixats productes que en realitat no havien estat a la venda anteriorment.

A l'enquesta, realitzada a través de Twitter els dies 7 i 8 de gener, hi han participat 2.350 usuaris. FACUA és l'associació de consumidors amb més seguidors a aquesta xarxa social a escala mundial (287.000), seguida per la nord-americana Consumer Reports (252.000).

En cas que una botiga asseguri que un producte té un descompte i aquest en realitat no existeixi o el percentatge de baixada no s'ajusti a la realitat, FACUA aconsella als consumidors que puguin provar-ho que, a més de difondre els fets a través de les xarxes per alertar altres clients de l'establiment en qüestió, presentin denúncies davant de les autoritats autonòmiques de protecció al consumidor perquè apliquin sancions.

Més irregularitats

Al costat dels falsos descomptes, FACUA adverteix de les irregularitats en què incorren molts comerços durant les rebaixes, com negar-se a assumir la seva responsabilitat quan hi ha defectes de fabricació, anunciar descomptes de fins al 70% que només s'apliquen en uns quants articles, que desapareixen en els primers dies, o perllongar la temporada de rebaixes fins a dos mesos quan passades diverses setmanes amb prou feines queden articles rebaixats a les prestatgeries.

Es tracta de pràctiques que suposen un frau als consumidors i una pràctica de competència deslleial amb els establiments que apliquen en tots els casos rebaixes reals, assenyala FACUA. L'associació lamenta que les autoritats autonòmiques de consum amb prou feines desenvolupin actuacions d'inspecció abans i durant el transcurs de les rebaixes per imposar sancions econòmiques i fer públics els noms dels comerços que cometen aquestes irregularitats. La manca de controls, critica, és fruit de l'abandonament creixent de les polítiques de protecció al consumidor per part de les comunitats autònomes.

Tres elements a valorar

FACUA recomana als consumidors que no es deixin encegar pels enormes descomptes que suposadament s'apliquen a molts productes i valorin tres elements essencials abans de fer compres: si el preu final és realment raonable, si el producte resulta necessari o si representa un caprici assumible que no provocarà un augment arriscat dels nivells d'endeutament.

D'altra banda, l'associació recorda que si els productes adquirits durant les rebaixes tenen algun defecte de fabricació, sigui quin sigui el percentatge de descompte, no deixen de tenir tres anys de garantia, que ha d'assumir l'establiment. Així mateix, si s'adquireixen a través d'internet, els consumidors tenen catorze dies per tornar-los en cas que se'n penedeixin.