Desenes d'intoxicats a tot Espanya

FACUA aconsella no consumir cap lot de tonyina de l'empresa Garciden: hi ha desenes d'intoxicats

Elevats nivells d'histamina. Reclama a la Junta una multa exemplaritzant. Distribuït en vuit comunitats espanyoles, Alemanya, Itàlia i Portugal.

FACUA aconsella no consumir cap lot de tonyina de l'empresa Garciden: hi ha desenes d'intoxicats

FACUA-Consumidors en Acció reclama a la Junta d'Andalusia que imposi una sanció exemplaritzant a l'empresa d'Almeria Garciden, després de detectar una important partida de tonyina comercialitzat fresc amb uns altíssims nivells d'histamina que estan provocant nombroses intoxicacions a tot Espanya.

Les autoritats han registrat ja quaranta casos, però l'associació adverteix que les xifres són molt superiors, ja que bona part dels afectats pot no estar acudint a centres sanitaris, com ha passat amb diversos intoxicats que han contactat amb FACUA en les últimes hores.

FACUA recomana als consumidors que hagin adquirit tonyina fresca en les últimes setmanes que es posin en contacte amb els establiments on ho van adquirir per preguntar si correspon al de l'empresa Garciden, en aquest cas no haurien de consumir-lo. Quant als usuaris que acudeixin a bars i restaurants, l'associació els aconsella que si han de menjar tonyina preguntin als seus responsables per descartar que procedeix de l'empresa responsable de les intoxicacions.

Reclama màxima transparència

FACUA demana la màxima transparència a les autoritats sanitàries andaluses, a les que demana així mateix que informin del nombre i tipus d'inspeccions que ha realitzat en els últims anys sobre l'empresa responsable de les intoxicacions. L'associació lamenta que la Conselleria de Salut no s'ha dirigit a FACUA per informar sobre el cas.

Fins al matí d'aquest dimecres, l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) del Ministeri de Sanitat i la Conselleria de Salut de la Junta d'Andalusia han alertat de l'aparició de 16 casos a Granada, 11 a Madrid, cinc a Jaén, quatre a Múrcia, dos a Sevilla i dos a Màlaga.

En un comunicat, la Conselleria de Salut andalusa ha assenyalat que tots els afectats per aquesta intoxicació alimentària (histaminosis) han cursat episodis lleus caracteritzats per picor de coll, rubor i suor facial, nàusea i vòmits, cefalees i eritema cutani. A més, informa que cap dels casos ha estat necessari l'ingrés i tots han evolucionat favorablement i es troben en els seus domicilis.

La tonyina en què s'han detectat alts nivells d'histamina ha estat comercialitzat en diferents lots per la mateixa empresa d'Almeria, Garciden. Aquesta tonyina va ser distribuït en les comunitats autònomes d'Andalusia, Múrcia, Comunitat Valenciana, Aragó, Castella i Lleó, País Basc, Madrid i Catalunya, i en l'àmbit europeu a Alemanya, Itàlia i Portugal.

Davant la gravetat dels fets, FACUA entén que la Junta d'Andalusia ha d'actuar amb contundència amb l'empresa responsable. Així mateix, recomana als consumidors, com a mesura de precaució, que evitin consumir qualsevol tonyina comercialitzada per Garciden i no únicament els lots assenyalats com a sospitosos fins a la data per la Junta d'Andalusia, en concret, els identificats en les seves 6 xifres amb els nombres 170.501, 170.502, 170.503, 170.504 i 170.505.

L'empresa està notificant als seus clients que no comercialitzin el producte i les autoritats sanitàries andaluses i nacionals han activat els protocols per retirar-lo del mercat a través de la xarxa d'alerta alimentària.

L'aparició dels alts nivells d'histamina està relacionada amb una mala higiene en la manipulació dels aliments i, sobretot, per una mala conservació del peix, habitualment a causa d'una elevada temperatura durant períodes de temps prolongat. A més, resisteixen els processos tèrmics com els propis del cuinat.

La histamina és un compost present de manera natural en l'organisme, un vasodilatador que pot ser alliberat en reaccions al·lèrgiques. De la mateixa manera, és un compost que pot generar-se per l'acció dels microorganismes que es troben sobre la carn d'alguns aliments, sobretot en el peix, en transformar les proteïnes del producte alimentari.