En representació dels interessos generals dels consumidors

FACUA demana la seva personació com a acusació popular en el cas contra Iberdrola a l'Audiència Nacional

Anticorrupció ha denunciat l'empresa perquè considera que va cometre un delicte contra el mercat i els consumidors a la fi del 2013, quan va paralitzar diverses centrals hidràuliques per inflar les tarifes.

FACUA demana la seva personació com a acusació popular en el cas contra Iberdrola a l'Audiència Nacional
La Fiscalia Anticorrupció ha acusat Iberdrola per manipular els preus de la llum en l'hivern del 2013. | Imatge: flickr.com/agirregabiria (CC BY-NC-ND 2.0).

FACUA-Consumidors en Acció ha sol·licitat la seva personació com a acusació popular en la causa oberta contra Iberdrola al Jutjat Central d'Instrucció número 2 de l'Audiència Nacional.

FACUA pretén actuar en representació dels interessos generals dels consumidors en aquest cas iniciat després de la denúncia de la Fiscalia Anticorrupció perquè considera que Iberdrola va cometre un delicte contra el mercat i els consumidors del 2013, quan va paralitzar el funcionament de diverses centrals hidràuliques per inflar el preu de l'electricitat. Així ho va posar de manifest l'expedient sancionador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que va multar l'empresa amb 25 milions d'euros.

Al desembre del 2015, FACUA va sol·licitar a la Fiscalia General de l'Estat que investigués si Iberdrola havia comès el delicte del qual l'acusa ara Anticorrupció. La denúncia de l'associació va ser derivada a la Fiscalia de Biscaia, que al febrer del 2016 li va comunicar que havia decidit arxivar-lo en considerar que el frau comès per la companyia no encaixava en la definició del delicte contra el mercat i els consumidors tipificat a l'article 281 del Codi Penal.

FACUA celebra que la Fiscalia Anticorrupció sí comparteix el seu criteri en considerar que Iberdrola va incórrer en una pràctica delictiva amb la paralització de les seves centrals hidràuliques per elevar el cost de l'energia comercialitzada en el mercat majorista i, amb això, les tarifes per a l'usuari final. El Codi Penal estableix penes de presó d'un a cinc anys i multa de dotze a vint-per a "què tregui del mercat matèries primeres o productes de primera necessitat amb la intenció de desproveir un sector d'aquest, de forçar una alteració de preus o de perjudicar greument els consumidors".

Personada en altres dues causes a l'Audiència

En l'actualitat, FACUA està també personada en altres dues causes que s'instrueixen a l'Audiència Nacional. En el cas Volkswagen, l'associació exerceix l'acusació particular i el seu equip jurídic representa ja a prop de 7.000 conductors víctimes de la manipulació que la multinacional va efectuar sobre els seus motors per falsejar les emissions d'òxids de nitrogen (NOx) per simular el compliment de la legislació. El jutge instructor és també el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 2, Ismael Moreno, que el juliol passat va imputar a la matriu de l'empresa a Alemanya pels presumptes delictes d'estafa, publicitat enganyosa, frau en subvencions i contra el medi ambient.

FACUA també actua com a acusació popular en el cas Ausbanc i Manos Limpias, en el qual estan imputades fins a la data 18 persones relacionades amb els dos entramats. El cap d'Ausbanc, Luis Pineda, roman a la presó de manera incondicional des d'abril del 2016 acusat d'estafa, extorsió, amenaces, frau en subvencions, administració deslleial i organització criminal. La causa està en mans del Jutjat Central d'Instrucció número 1, que té al capdavant al jutge Santiago Pedraz.