L'Objectiu és que acceptin a cegues, sense que cap expert pugui aconsellar-los

"Vaig dir que volia emportar-me l'oferta del banc per veure-la amb FACUA i van amenaçar de trucar a seguretat"

FACUA alerta que les entitats intenten prendre el pèl als usuaris amb ofertes parany quan reclamen la devolució de la clàusula terra.

"Felicitats, hem decidit invertir en vostè", li va dir el director de la sucursal a l'usuari en presentar la seva oferta trampa. | Imatge: flickr.com/selenda (CC BY-NC-ND 2.0).

"Quan vaig dir que no signaria l'oferta del banc, perquè volia estudiar-la amb FACUA, van amenaçar de trucar a seguretat", denuncia un soci de l'organització. "El director de l'entitat havia intentat convèncer-me que renunciés a reclamar els 15.000 euros que m'havien cobrat de més amb la clàusula sòl a canvi d'acceptar la tercera part, que ni tan sols em lliurarien en metàl·lic, i reduir-me els interessos a partir d'ara. Felicitats, hem decidit invertir en vostè, però això ha de ser confidencial, em va dir".

FACUA-Consumidors en Acció alerta de les nombroses preses de pèl de les que estan sent objecte els usuaris de tot Espanya quan reclamen a les seves entitats la devolució dels diners cobrats fraudulentament amb la clàusula sòl més els interessos de demora. El seu objectiu és que els afectats acceptin a cegues (ofertes) (parany) que han de signar a l'acte, sense que cap associació de consumidors, despatx d'advocats o expert pugui aconsellar-los.

Oferta (trampa) que no volen que FACUA conegui

El cas descrit, l'afectat prefereix mantenir-se en l'anonimat, és una de les moltes reclamacions tramitades per FACUA en la qual el banc s'ha posat en contacte amb l'usuari per demanar-li que arribin a un acord directament a l'oficina, sense que pugui intervenir cap advocat de l'associació. En aquest cas, l'usuari denuncia que, després de citar-lo per telèfon, un responsable de l'oficina de l'entitat va arribar a amenaçar-lo de recórrer als responsables de la seguretat del banc per evitar que es portés de l'entitat l'oferta trampa que pretenien que signés.

El banc pretenia no desemborsar ni un euro en metàl·lic. I l'afectat va decidir no seguir escoltant el responsable de l'oficina, que li havia lliurat un foli amb la proposta, consistent en què renunciés a dos terços dels diners defraudats a canvi d'una baixada d'interès en la hipoteca que té contractada amb l'entitat. El director va voler que li tornés la documentació que li havia lliurat perquè aquesta no sortís de l'oficina i, com l'usuari es va negar, la persona que el va atendre va insinuar que recorreria a la seguretat del banc per obligar-lo a deixar-la allà.

L'afectat va rebre una trucada del director de la sucursal en què li citava a una reunió "al més aviat possible". L'usuari compta que va demanar temps per poder contactar amb FACUA i ja en aquesta crida li van advertir que hauria d'anar sol: "no treballem amb aquest tipus d'organitzacions, només amb els clients del banc", em van dir.

"Felicitats, el banc decideix invertir en vostè"

"El director de l'oficina va dir que em felicitava perquè havien decidit invertir en mi". La reunió es va produir l'endemà. Quan el soci de FACUA va arribar a la sucursal, el director li va comunicar que "ja havia resolt el cas" i el "felicita" per això. Però la solució no era la que l'afectat esperava. Quan aquest va preguntar quan i com pensaven tornar els diners, l'empleat li va dir: "No podem parlar de devolució, ja que senzillament el banc decideix invertir en vostè, per evitar malentesos involuntaris".

Segons el relat que fa l'afectat, a continuació li van mostrar un paper en el qual se li detallava en què consistia tal "inversió". En insistir a comptar amb un assessor de FACUA, li van advertir que, en aquest cas, no podrien rebre-li per explicar-li l'oferta, "per motius de confidencialitat".