Organitzat pel Col•legi de Periodistes de Catalunya

FACUA Catalunya participa en el III simposi sobre Llibertat de Premsa per parlar de mitjans i consum

L'associació exposa l'important paper dels mitjans de comunicació a l'hora de donar a conèixer fraus com el de Volkswagen o les clàusules terra, en unes jornades dedicades a la premsa i la societat civil.

FACUA Catalunya participa en el III simposi sobre Llibertat de Premsa per parlar de mitjans i consum

FACUA Catalunya ha participat en el III Simposi sobre Llibertat de Premsa, organitzat per la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida, amb una ponència titulada Mitjans de comunicació i interessos dels consumidors: realitats i mancances.

L'associació participava en el simposi, celebrat els dies 4 i 5 de maig, al costat d'altres entitats de caràcter ciutadà, per oferir la visió del col·lectiu al qual representa, el dels consumidors, respecte al panorama actual de la llibertat de premsa. En aquest sentit, Tania Martín, del Departament Jurídic de FACUA Catalunya, va dissertar sobre el paper positiu que han exercit els mitjans a l'hora de donar conèixer fraus com els de Volkswagen, o les clàusules terra, que han estat declarades il·legals pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea i el Tribunal Suprem.

"Gràcies a la premsa, els ciutadans han pogut conèixer aquests fraus", hi ha assenyalat Tania Martín. No obstant això, la crisi econòmica, unida a la crisi que travessa el sector dels mitjans de comunicació, ha tingut un efecte en la informació sobre consum: "Amb la reducció de plantilles i recursos que han patit els mitjans, els temes de consum s'han vist molt reduïts, i es troba a faltar periodistes especialitzats, que sàpiguen explicar i contextualitzar aquests assumptes".

El III Simposi sobre Llibertat de Premsa, celebrat al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del Campus de Cappont, ha girat entorn del tema La llibertat de premsa i la societat civil. La trobada va ser clausurat pel periodista turc Dogan Tilico, premi Llibertat de Premsa de la Càtedra Unesco de Comunicació de la Universitat de Màlaga, que va explicar en primera persona les pressions sobre els periodistes a Turquia.