El cobrament per roaming s´acaba el 15 de juny

FACUA denuncia que les telecos responen a la fi del roaming a la UE amb pujades generalitzades de tarifes

FACUA adverteix que les grans operadores fa mesos que incrementant els preus de diferents serveis, davant l'absoluta passivitat de les autoritats competents.

FACUA denuncia que les telecos responen a la fi del roaming a la UE amb pujades generalitzades de tarifes

L'estalvi global que suposarà per als usuaris la fi del roaming a la UE serà de 0 euros, adverteix FACUA-Consumidors en Acció, que denuncia com les grans operadores fa mesos que incrementant els preus de diferents serveis. L'associació critica que moltes d'aquestes pujades s'estan produint saltant-se la legislació de defensa dels consumidors, davant l'absoluta passivitat de les autoritats competents.

FACUA denuncia que torna a repetir el que ha passat fa just una dècada, quan al març del 2007 les companyies van pujar les tarifes per compensar la baixada d'ingressos que els anava a suposar l'eliminació del fraudulent arrodoniment amb el qual cobraven complet el primer minut de les converses, encara que les trucades duressin menys.

Aquesta vegada, les operadores no han esperat que arribi la data en què no podran seguir cobrant un sobrepreu per parlar i navegar per internet des de qualsevol país de la UE. L'associació adverteix que des de fa mesos, s'apliquen increments en la tarifa per l'establiment de cada comunicació, les connexions a internet mòbil i les seves ofertes de serveis paquetitzats -veu, dades i televisió en fix i mòbil-.

Brussel·les va dir que vigilaria possibles pujades

Fa uns dies, la Comissió Europea (CE) va avisar els Estats membre que vigilaria qualsevol tendència a incrementar els preus nacionals de serveis de telefonia mòbil després de l'abolició dels sobrecostos per utilitzar el mòbil en itinerància. La veritat denuncia FACUA, és que a Espanya les pujades fa bastant temps que estan produint-se davant dels nassos dels responsables de la CE i de les autoritats nacionals i autonòmiques.

Els increments en les tarifes nacionals no només compensen la pèrdua d'ingressos per la fi del roaming a la UE, vigent des d'aquest 15 de juny, sinó que reportaran a les telecos un augment en els seus marges de beneficis, denúncia FACUA, que reclama mesures a les autoritats competents.

L'associació ha interposat nombroses denúncies contra les operadores que vénen incrementat els preus de diferents serveis sense respectar els contractes de permanència impostos als seus clients, que també les vinculen a elles. Fins a la data, cap autoritat autonòmica de protecció al consumidor ha comunicat a FACUA l'obertura d'expedients sancionadors per aquestes pràctiques fraudulentes.

A més, FACUA està ultimant una bateria de denúncies per les descomunals tarifes que apliquen les operadores mòbils per l'establiment de cada comunicació, que arriba ja als 25 cèntims en la majoria de les ofertes, més del doble del que suposava aquest concepte a començaments del 2007. L'associació adverteix que les tarifes que s'apliquen les companyies per l'inici d'una trucada, vulnera el que estableix la normativa de protecció al consumidor, de manera que també exigirà a les administracions competents que actuïn.