Pot suposar un risc per a la salut en fomentar el consum excessiu d'alcohol

Restart: el frau de la beguda miracle que assegura reduir l'alcohol en sang i ajudar en l'embaràs

FACUA denuncia a l'empresa per atribuir als seus productes nombroses propietats miraculoses. Entre elles que "afavoreix l'equilibri mental", "millora l'activitat cerebral" i que té un efecte "afrodisíac".

Restart: el frau de la beguda miracle que assegura reduir l'alcohol en sang i ajudar en l'embaràs

FACUA-Consumidors en Acció ha denunciat a l'empresa Restart Drink Spain per comercialitzar de forma fraudulenta begudes a les quals atribueix una llarga llista de propietats miraculoses. La publicitat d'aquests refrescs, que es comercialitzen sota les denominacions Restart Drink i Restart Revitalizer, assegura que el seu contingut "redueix l'alcohol en sang", "afavoreix l'equilibri mental", "millora l'activitat cerebral", té un efecte "afrodisíac" i fins i tot que ajuda "al creixement de nens, adolescents i dones en gestació".

"¡¡¿Oblida la ressaca!!!" i "redueix l'alcohol en sang fins a un 30%" són dos dels reclams utilitzats per l'empresa en la seva publicitat. L'associació ha detectat que els productes s'anuncien en comerços i a internet amb textos com: "Restart és una beguda fantàstica per a la pràctica esportiva. No obstant això, beguda abans, durant o fins i tot després del consum d'alcohol facilita els processos de desintoxicació i accelera la seva degradació reduint l'alcohol en sang".

És una de les propietats pseudo miraculoses que s'atribueix la beguda. A la seva web, a més, esmenta altres, com: "Milers de toxines ens ataquen diàriament: el tabac, l'alcohol, la contaminació, productes químics no només en l'aire, sinó presents també en l'aigua i en el menjar. L'efecte desintoxicant i antioxidant de Restart redueix els seus efectes, com poden ser mals de cap, depressions, insomni". Així mateix, continua: "Afavoreix l'equilibri mental. Gran quantitat de trastorns psicològics i conductuals estan associats a una mala alimentació i mancances vitamíniques". O també: "Millora l'activitat cerebral, la concentració i la presa de decisions, tant en els estudis com en el treball". Fins i tot: "Activa el metabolisme. Important per al creixement en adolescents, nens i dones en gestació".

L'associació ha presentat les seves denúncies davant diverses autoritats autonòmiques de protecció al consumidor, entre elles la de Catalunya, per tenir l'empresa la seva seu social a Tarragona, així com davant l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan). També s'ha dirigit a l'Administració de consum extremenya, ja que va ser la delegació de FACUA a Extremadura la que va detectar el frau. En elles, recorda que és il·lícita "la publicitat enganyosa, la publicitat deslleial i la publicitat agressiva" (article 3.e de la Llei 34/1988, d'11 de novembre, general de publicitat).

FACUA considera especialment greu l'afirmació que la beguda denunciada redueix l'alcohol en sang, atès que pot suposar que els consumidors ingereixin més alcohol pensant que amb aquesta beguda pal·liarà els efectes i posar la seva salut en perill, així com la d'altres, si realitza activitats incompatibles amb la ingesta d'aquesta substància com la conducció. De la mateixa manera passa en donar a entendre que el refresc és beneficiós per activar el metabolisme de menors i dones embarassades, per l'especial perjudici que pot implicar per a la salut d'aquests grups de consumidors, extremadament sensibles.

L'associació recorda que, d'acord a la Llei de competència deslleial (3/1991, de 10 de gener), "es considera deslleial per enganyosa qualsevol conducta que contingui informació falsa" o aquella que "pugui induir a error als destinataris", sempre que incideixi sobre "les característiques principals del bé o servei, com ara la seva disponibilitat, els seus beneficis, els seus riscos", etc (article 5.1.b).