Administrava 'Aigua de Llum'

El Col·legi de Metges de Barcelona inhabilita un metge per tractar el cąncer amb terąpies alternatives

La institució ha obert sis expedients en l'śltim any per usar com a opció principal tractaments sense evidčncia cientķfica de la seva eficącia o pseudocičncies.

El Col·legi de Metges de Barcelona inhabilita un metge per tractar el cąncer amb terąpies alternatives

El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) ha desactivat a un metge col·legiat que utilitzava teràpies alternatives per tractar pacients de càncer. Segons ha explicat el seu president, Jaume Padrós, en roda de premsa, aquest facultatiu va usar un tractament anomenat aigua de llum amb un pacient que tenia un melanoma en fase terminal i que no va sobreviure al càncer. El metge, inhabilitat durant un any i mig però que continua exercint a la seva clínica privada (després de recórrer la sanció i estar en espera de la resolució judicial del cas), també va practicar sobre aquest malalt altres procediments sense evidència científica de la seva eficàcia, com la neteja arterial, rejovenidor i magnetoteràpia.

A més d'aquesta inhabilitació, Padrós ha explicat que el COMB ha obert en el darrer any 6 expedients per mala praxi, per aplicar només teràpies alternatives per tractar pacients amb càncer o bé oferir-les com a opció principal. Aquestes actuacions poden derivar en sancions i són totes ocorregudes en l'àmbit de la sanitat privada.

Jaume Padrós ha assenyalat que les teràpies naturals poden apartar els pacients de tractaments oncològics que podrien millorar la seva expectativa de vida, a més d'exposar que "no són innòcues" i poden interaccionar amb les teràpies habituals, perquè poden generar principis actius amb toxicitat en òrgans vitals, com el cor, el ronyó i el fetge.

El president del COMB ha indicat que aquesta institució ha detectat un augment d'aquest tipus de teràpies (com l'homeopatia, acupuntura o musicoteràpia, per exemple) en els últims cinc anys, precisament quan el tractament de càncer en les últimes dècades ha millorat l'expectativa dels pacients.

"No podem tolerar que aspectes ideològics o d'incompetència privin als pacients de rebre els millors tractaments", ha defensat Padrós en afegir que són actuacions excepcionals però hi ha casos especialment greus, com l'anteriorment esmentat.

"Les teràpies alternatives no són compatibles amb la condició de metge. Quan els metges les hagin d'aplicar sempre tindran caràcter de complementarietat", ha subratllat el president del COMB, si bé ha reconegut que hi ha procediments que poden suposar una ajuda per afrontar millor la malaltia però sempre de forma addicional. "Per als creients pregar és una bona teràpia, però un metge no pot posar en una recepta: resi", ha exemplificat Padrós.

En la roda de premsa, Padrós ha presentat també el document de posicionament El malalt amb càncer. Els tractaments oncològics i pal·liatius, les teràpies sense evidència científica i les pseudociències, consensuat amb la Societat Catalano-Balear d'Oncologia i la de Cures Pal·liatives, per aclarir com han d'actuar els professionals en els tractaments a pacients oncològics i la informació que han de proporcionar als malalts. "No és la finalitat del COMB determinar què és ciència i què no. Els metges estan obligats a aplicar l'evidència científica sempre", ha indicat.