Senyalitzaciˇ de la Direcciˇ General de TrÓnsit

Barcelona multarÓ amb 100 euros als cotxes sense adhesiu de la DGT que circulin en dies de contaminaciˇ

Es preveu que en el futur aquest control de matrÝcules per comprovar si els vehicles poden circular, es faci a mitjanšant un sistema automÓtic de cÓmeres.


Barcelona multarÓ amb 100 euros als cotxes sense adhesiu de la DGT que circulin en dies de contaminaciˇ
Imatge: Europa Press

Els vehicles sense etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT) que circulin per la zona de baixes emissions de Barcelona quan el tinguin prohibit per episodis de contaminació des de l'1 de desembre rebran una sanció de cent euros, que serà de cinquanta si es paga al moment i que no podrà implicar la immobilització del cotxe.

La tinent d'alcalde d'Ecologia de Barcelona, Janet Sanz, ha explicat en declaracions als mitjans aquest dimarts que la Guàrdia Urbana desplegarà un operatiu extraordinari quan la Generalitat declari un episodi de contaminació, amb un reforç de quaranta-vuit patrulles que se centraran en aquesta tasca i s'ubicaran principalment en les rondes.

A més, tots els agents de la Guàrdia Urbana estaran informats de les restriccions i podran sancionar vehicles que circulin si ho tenen prohibit, cosa que faran comprovant la seva matrícula, ja que els conductors no estan obligats a portar visible l'etiqueta ambiental de la DGT encara disposin d'ella.

L'Ajuntament preveu que en el futur aquest control de matrícules per comprovar si els vehicles poden circular, es faci a mitjançant un sistema automàtic de càmeres, cosa que implicarà una inversió d'1,5 milions d'euros i que estarà operatiu abans de 2020, quan es restringirà la circulació dels vehicles sense etiqueta encara que no hi hagi episodi de contaminació.

Implicació ciutadana

Sanz ha destacat que l'objectiu de l'Ajuntament no és sancionar, sinó que tots els ciutadans s'impliquin en la batalla contra la contaminació, perquè és per la salut de tots: "Avui anar amb un vehicle privat contaminant ens mata", ha advertit al costat del gerent de Mobilitat, Manuel Valdés.

Els vehicles sense etiqueta que no podran circular són turismes dièsel anteriors a 2006 i de gasolina d'abans del 2000, i les furgonetes anteriors a 1994, i queden exempts de moment les motos, els camions, autobusos, autocars, vehicles d'emergències, serveis essencials i vehicles de persones amb mobilitat reduïda. No podran circular per la zona de baixes emissions (ZBE) de l'àmbit de les rondes de Barcelona, que inclou 95 quilòmetres quadrats amb tot Barcelona -excepte la Zona Franca; Vallvidrera, Tibidabo i les Planes, i les mateixes rondes-; L'Hospitalet de Llobregat; Sant Adrià de Besòs, i les àrees de Cornellà i Esplugues de Llobregat entre rondes.

En concret, aquests vehicles tindran prohibit circular de dilluns a divendres entre les 7.00 i les 20.00 hores quan la Generalitat declari un episodi de contaminació atmosfèrica per diòxid de nitrogen (NO2), que es produeixen entre dues i tres vegades a l'any, mentre que des de 2020 la restricció serà permanent.