Fiscals dels EUA anuncien demandes per evitar la fi de la neutralitat d'internet

La mesura de Trump provocarÓ que prove´dores d'internet podran bloquejar o alentir el trÓnsit de portals al seu gust.

Fiscals dels EUA anuncien demandes per evitar la fi de la neutralitat d'internet

Els fiscals de Nova York i del Districte de Columbia han anunciat que interposaran sengles demandes per evitar que es materialitzi la decisió de la Comissió Federal de Comunicacions (FCC) de suprimir la neutralitat a la xarxa, una mesura del mandat de Barack Obama que garantia internet com un servei públic als Estats Units.

Segons informa elperiódico.com, el fiscal general de Nova York, Eric Schneiderman, liderarà una bateria de demandes des de diferents estats del país amb la finalitat d'"aturar" el resultat de la votació a la FCC per la que s'acaba amb la norma de 2015, que impedia que les proveïdores d'internet tinguessin potestat sobre el bloqueig o l'alentiment de portals en línia.

Aquesta abolició, conduïda en el seu moment per l'expresident Obama, comporta que les proveïdores d'internet puguin bloquejar o alentir el trànsit de portals al seu gust, sense importar el tipus de contingut, siguin mitjans de comunicació o webs de difusió de vídeos per exemple.

Schneiderman ha afirmat que "és un cop als consumidors i a tots els que es preocupen per una internet lliure i oberta", que va considerar a més que l'aprovació de la nova regulació suposa "un regal de Nadal anticipat".

En els últims mesos, el fiscal general ha liderat una investigació de la seva oficina sobre un registre massiu de comentaris a la proposta de la FCC, en total dos milions, dels quals almenys dos milions es van produir des de identitats suplantades. És per aquest motiu pel qual ha instat al costat d'altres divuit fiscals generals, a més d'alguns membres del Partit Republicà, que la votació es posposés. Una cosa que no va succeir.

Per la seva banda, el fiscal general de l'Districte de Columbia, Bob Ferguson, manté la mateixa línia i va avançar la seva intenció de registrar una demanda, "juntament amb fiscals de tot el país", contra l'aprovació de la Comissió perquè es mantingui la neutralitat en la xarxa.Per aquest fiscal, "deixar als proveïdors d'internet que discriminin sobre la base dels continguts soscava la internet oberta i lliure".

Els proveïdors de continguts, que es podrien veure afectats per la nova regulació nord-americana, també han mostrat la seva indignació. La cap d'Operacions de Facebook, Sheryl Sandberg, ha qualificat de "decebedor i perjudicial" la decisió de la FCC de posar fi a la norma de 2015, a més que una "internet oberta" és fonamental per a "noves idees i oportunitats econòmiques", ha afegit.

"Els proveïdors d'internet no haurien de poder decidir el que la gent pot i no pot veure a internet o canviar els preus en certes pàgines", ha afirmat Sandberg, que ha anunciat que estan "preparats per treballar amb el Congrés per una xarxa lliure i oberta per a tots".

Netflix, la plataforma d'emissió de vídeos en línia ha assegurat a través del seu compte a la xarxa social Twitter que l'aprovació els havia "desencantat", i ha avançat que és el començament "d'una llarga batalla legal".

El president del Caucus Demòcrata a la Cambra de Representants, Joe Crowley, ha assenyalat que suprimir la neutralitat a la xarxa "limitarà la capacitat d'innovar dels nord-americans", una cosa "inacceptable", ja que afectarà la llibertat per comunicar-se entre persones.