L'EMPRESA FUNCIONAR ENTRE 1907 I 1997

L'Audičncia de Madrid condemna a Uralita a pagar dos milions a 39 afectats per amiant a Barcelona

La sentčncia obliga a indemnitzar tant a treballadors com a veďns de Cerdanyola i de Ripollet sense relació laboral directa amb l'empresa, perň que vivien i treballaven prop d'aquesta.

L'Audičncia de Madrid condemna a Uralita a pagar dos milions a 39 afectats per amiant a Barcelona
L'empresa "no va actuar amb la diligčncia exigible en fer emissions sense el control adequat". |Imatge: flickr.com/minionion (CC BY-NC 2.0).

L'Audiència Provincial de Madrid ha condemnat a pagar més de dos milions d'euros a trenta-nou veïns afectats per l'amiant d'una fàbrica a Cerdanyola del Vallès, a Barcelona.

La decisió, consultat per Europa Press, condemna l'empresa Uralita (actualment Corporació Empresarial de Materials de Construcció) i l'obliga a indemnitzar veïns de Cerdanyola i de Ripollet sense relació laboral directa amb l'empresa, però que vivien i treballaven a prop de la mateixa.

Segons el Col•lectiu Ronda, que ha portat el cas, es tracta de la primera resolució judicial que fa responsable a la citada companyia de les malalties i defuncions de persones sense vinculació laboral directa i per exposició a amiant en la seva major centre productiu a Espanya, i que va funcionar entre 1907 i 1997.

La sentència considera que l'empresa "no va actuar amb la diligència exigible en fer emissions sense el control adequat a l'ambient exterior de fibres d'amiant de la seva explotació industrial, amb el que va incórrer en responsabilitat pels danys causats a les poblacions circumdants de Cerdanyola i Ripollet en inhalar els seus habitants les fibres d'amiant emeses a l'ambient exterior sense el degut control per l'activitat industrial desenvolupada per la demandada".

D'aquesta manera, l'Audiència de Madrid revoca la sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància número 96 de Madrid el desembre de 2015 que va condemnar a l'empresa per l'afectació sobre les persones que havien conviscut amb treballadors de la fàbrica però desestimava la responsabilitat respecte a la inhalació de fibres d'amiant d'aquells veïns la causa d'exposició dels quals havia estat mantenir la seva residència o lloc de treball en les proximitats de la fàbrica.

"S'ha estudiat científicament que la exposició més gran a la inhalació de fibres d'amiant en les localitats de Cerdanyola del Vallès i Ripollet ha provocat en aquestes poblacions una major incidència de les malalties relacionades de les malalties relacionades amb la inhalació de fibres d'amiant", diu la sentència.

Segons el tribunal, "Uralita no ha acreditat suficientment que adoptés per la seva banda, no ja les mesures legals obligades, sinó aquelles d'acord amb els coneixements que hi ha hagut en el moment que es van produir els fets, entre 1962 i 1992, s'havien d'haver adoptat amb 1 diligència i cura que li era exigible en desenvolupar la seva activitat productiva amb materials que sabia menys des de 1940 que eren especialment perillosos".

Els advocats han ressaltat que les localitats de Cerdanyola i Ripollet són considerades les "zona zero" de l'amiant a Espanya per la incidència extrema de malalties causades per aquest grup de minerals entre la seva població. Mentre l'habitual és que aquestes malalties afecten no més de deu persones per any i milió d'habitants, en aquestes dues localitats la xifra ascendeix fins als noranta-cinc afectats.