L'ASSOCIACIÓ celebra L'AUTO DEL TRIBUNAL EUROPEU

FACUA espera que la sentència del TJUE sobre Uber obri portes a sentències similars per a altres plataformes

L'associació insta les administracions en l'àmbit estatal i autonòmic a prendre nota i emprenguin actuacions per garantir que aquest tipus de plataformes assumeixen obligacions davant dels consumidors.

FACUA espera que la sentència del TJUE sobre Uber obri portes a sentències similars per a altres plataformes

FACUA-Consumidors en Acció celebra la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) en la qual conclou que la plataforma nord-americana Uber és un servei de transport a què es pot exigir llicència i altres autoritzacions per a prestar servei en els Estats membre.

FACUA espera que la sentència del TJUE obri les portes a procediments similars per a altres plataformes en sectors com els allotjaments turístics (com Airbnb), el lliurament de menjar a domicili (Deliveroo ...) i altres de l'erròniament conegut per molts com "consum col•laboratiu".

L'associació critica que moltes d'aquestes plataformes volen escapar de les regulacions que afecten els sectors d'activitat en què operen amb el fals argument que només actuen com a intermediaris. La sentència del TJUE obre la possibilitat a què es pugui aplicar el mateix criteri que a Uber a altres empreses.

Les administracions han d'actuar

En aquest sentit, FACUA insta les administracions competents en l'àmbit estatal i autonòmic que prenguin nota del contingut de la sentència del TJUE i emprenguin actuacions per garantir que aquest tipus de plataformes assumeixen una sèrie d'obligacions enfront dels consumidors i, en cas de no fer-ho, siguin sancionades.

FACUA coincideix amb la interpretació del TJUE. De fet, l'associació ve anys reclamant que, atès que aquest tipus de plataformes són les encarregades d'oferir, gestionar i cobrar el servei davant els consumidors, han de comptar amb llicències preceptives i garanties suficients per oferir una correcta prestació. També han de garantir que no es vulnerin els drets dels consumidors i respondre davant d'aquests si es produeix alguna irregularitat.

El Tribunal ha ratificat les conclusions de l'advocat general de la institució, Maciej Szpunar, qui el passat mes de maig assenyalava que, tot i ser un "concepte innovador", la plataforma digital pertany a l'àmbit del transport i, per tant, "no es beneficia del principi de lliure prestació de serveis" que les normes comunitàries garanteixen al camp de la societat de la informació.

Per tant, aquesta consideració per part dels magistrats europeus obliga a Uber a complir amb els mateixos requisits que s'imposen als taxis. Tot i que Uber mantenia que no era una companyia de transports, sinó una plataforma digital que permet als professionals i els clients posar-se en contacte, la sentència dicta el contrari. Contra aquesta decisió judicial no cap recurs.