Critica la complaença del Govern amb les elèctriques

FACUA denuncia que el rebut de la llum de l'usuari mitjà ha pujat més de 10 euros en els últims 4 mesos

La factura s'ha encarit un 3,2% en els primers 25 dies de desembre respecte al mes anterior. L'associació lamenta que l'Executiu segueixi plegat a les elèctriques i no actuï en defensa dels usuaris.

FACUA denuncia que el rebut de la llum de l'usuari mitjà ha pujat més de 10 euros en els últims 4 mesos

Les tarifes elèctriques tornen a pujar per quart mes consecutiu al desembre. Segons l'anàlisi de FACUA-Consumidors en Acció, l'increment en els primers 25 dies de desembre ha estat del 3,2% per a l'usuari mitjà, el que situa el seu rebut en 81,87 euros, ni més ni menys que 10,05 euros per sobre de la factura d'agost, quan es va situar en 71,82 euros.

FACUA lamenta que el Govern segueixi plegat a les elèctriques i no actuï en defensa dels interessos dels usuaris. Així, l'associació denuncia que aquest està sent un altre hivern especialment dur per a les famílies amb menys recursos econòmics, que un any més s'estan privant de l'ús de la calefacció o patint talls per la seva falta de capacitat de pagament, donada l'absència de mesures efectives per part del Ministeri d'Energia per pal·liar la pobresa energètica.

L'associació critica que el nou bo social posat en marxa per l'Executiu és encara pitjor que el vigent amb anterioritat, atès que poden acollir-se a ell menys famílies i representa descomptes molt inferiors.

Evolució del rebut el 2017

Pel que fa a l'evolució tarifària, l'associació adverteix que amb desembre seran set els mesos en què hi haurà pujat el rebut en 2017, enfront de dos en els quals no hi va haver pràcticament variació i tres en què es van produir baixades. Així, al novembre la pujada per a l'usuari mitjà va ser del 2,7%, a l'octubre el 7,2% i el setembre del 0,4%, després que a l'agost quedés congelat. Al juliol va baixar un 0,8%, al juny va pujar un 1,2% i al maig un altre 0,8%, després que a l'abril no hi hagués pràcticament variació mensual. Al març es va produir una baixada del 6,8% i al febrer una altra del 13,3%. Al gener va pujar un 9,4%.

L'associació critica la passivitat del Govern davant la injustificada carestia del rebut de la llum que pateixen els usuaris, víctimes d'un oligopoli que en lloc de competir, especula amb les tarifes. L'associació insisteix a reclamar la baixada de l'IVA de l'electricitat i la intervenció del sector, perquè sigui l'Executiu el que fixi periòdicament una tarifa assequible.

Increment interanual

Amb les tarifes PVPC de l'1 al 25 d'aquest desembre, l'usuari mitjà (366 kWh de consum i 4,4 kW de potència contractada) pagaria 81,87 euros, enfront dels 80,23 de desembre de 2016. La pujada interanual representa el 2,0%.

El preu mitjà del kWh dels primers 25 dies de desembre ha estat de 17,13 cèntims (13,46 més el 27,19% d'impostos indirectes), el que representa una pujada del 4,2% respecte al novembre. A escala interanual, l'increment representa un 3,4% sobre la tarifa mitjana del kWh de desembre de 2016. El gener d'aquest any el preu del kWh va arribar a situar-se en 18,75 cèntims (14,74 més impostos).

El Govern segueix protegint a les elèctriques

FACUA denuncia que el Govern està protegint els interessos de l'oligopoli energètic. El ministre d'Energia, Álvaro Nadal, es nega a prendre mesures davant les desproporcionades tarifes i els dramàtics nivells de pobresa energètica per no es vegin reduïts els beneficis mil milionaris de les empreses del sector.

L'associació reclama la intervenció del sector perquè sigui l'Executiu el que fixi periòdicament una tarifa assequible, ja que el sistema de fixació de preus existent en el mercat de la generació espanyol fomenta l'especulació i els abusos. FACUA denuncia que ara per ara, és el sector elèctric el que té intervingut al Govern, la política energètica està més orientada a protegir els interessos de les companyies que els dels usuaris.

Es tracta, adverteix FACUA, d'un sector on mai ha existit la competència que es va prometre enganyosament als consumidors quan es va iniciar la seva liberalització, de manera que l'única solució és emprendre mesures similars a les adoptades fa anys a la UE amb les tarifes mòbils d'itinerància, de manera que sigui el Govern el que fixi els preus per als consumidors domèstics.

A més, l'associació demana la baixada de l'IVA que s'aplica a l'electricitat, el 21%, impropi d'un servei essencial. En aquest sentit, reclama al Govern que baixi l'IVA de la llum al tipus mínim permès per la normativa europea, legislació que també s'ha de modificar per facilitar una baixada més gran.