El 66% de les reclamacions dels catalans a FACUA van ser provocades pels fraus bancaris

FACUA Catalunya va continuar creixent en 2017, que va tancar amb 22.437 socis, un 12% més que l'any anterior.

El 66% de les reclamacions dels catalans a FACUA van ser provocades pels fraus bancaris

El 66% de les reclamacions plantejades pels consumidors catalans a FACUA durant l'últim any van ser provocades pels fraus de la banca. El segon lloc en el rànquing del frau va ser per al de l'automoció, amb el 10,3%, a causa de les denúncies contra el grup Volkswagen pel dieselgate. En tercer lloc, les telecomunicacions, que van ser objecte del 7,6% de les denúncies (vegeu el balanç aquí).

FACUA Catalunya va continuar creixent en 2017 i va tancar l'exercici amb 22.437 socis, un 12% més que l'any anterior. D'ells, 3.927 són associats de ple dret, que aporten una quota anual, i 18.510 adherits, que no abonen quota.

Les reclamacions obertes l'any passat per FACUA a Catalunya assolir la xifra de 1.125. Pel que fa a les consultes plantejades pels catalans per assessorar-se sobre els seus drets, van ser un total de 5.409. Es tracta de peticions d'assessorament plantejades al telèfon de FACUA Catalunya, 931 402 985, a la seva seu central a Barcelona, ​​en carrer de Leiva 25 , les seves delegacions territorials a Tarragona i Girona, així com a la web FACUA.org i el telèfon del Consumidor de FACUA en l'àmbit estatal, 688 954 954.

La Generalitat no actua davant els fraus massius

FACUA Catalunya critica la falta d'actuacions de les autoritats amb competència en protecció dels consumidors en l'àmbit estatal i autonòmic davant els gravíssims fraus que es produeixen aquests últims anys. La passivitat de les administracions obliga a judicialitzar els fraus massius.

En aquest sentit, l'associació denuncia l'escandalosa passivitat de l'Agència Catalana del Consum de la Generalitat davant fraus com el dieselgate i la clàusula sòl. FACUA Catalunya critica també que Consum no fa públiques les multes imposades cada any a empreses que cometen irregularitats amb els consumidors, una manca de transparència que beneficia els defraudadors.

Els principals motius de les denúncies

Les reclamacions de catalans obertes pels equips jurídics de FACUA contra bancs i entitats financeres van representar el 66,0% del total, fruit de l'allau de denúncies pels fraus de la clàusula sòl i la imposició al consumidor del pagament de les despeses de la formació de la hipoteca. Van augmentar en res menys que 64 punts percentuals sobre l'any anterior, quan van suposar l'1,7%.

El grup Volkswagen va tornar a protagonitzar un elevat percentatge de denúncies, fins al punt que va provocar que el sector de l'automòbil se situés en segona posició, amb el 10,3%. Durant l'últim any, centenars de conductors van continuar sol·licitant a FACUA que els representi en la causa penal oberta a l'Audiència Nacional pel dieselgate -el dia d'avui exerceix l'actuació en nom de 7.192 afectats-. En 2016, el frau de la multinacional alemanya va situar al sector al capdavant de les denúncies dels consumidors catalans, amb el 74,2%.

En el cas del tercer sector del rànquing, el percentatge de reclamacions contra companyies de telecomunicacions a la Catalunya va representar el 7,6%. Al costat de les pujades fraudulentes de tarifes aplicades per les principals companyies, van destacar les denúncies per incompliments d'ofertes comercials, enviaments de factures després que els usuaris hagin sol·licitat la baixa o amenaces amb penalitzacions abusives per anul·lar contractes abans de finalitzar els compromisos de permanència. Així mateix, el cobrament de trucades no realitzades o l'alta en serveis de missatges no sol·licitats o publicitats de forma fraudulenta són altres de les queixes plantejades pels usuaris.

El quart sector en percentatge de reclamacions va ser el dels transports, fonamentalment l'aeri. Les queixes, que van representar el 4,1%, van estar motivades principalment per la negativa de les aerolínies a pagar als passatgers les compensacions que estableix la legislació comunitària davant cancel·lacions i grans retards, així com l'abonament del menjar i l'allotjament quan resulta necessari.

En cinquè lloc en el rànquing de queixes dels catalans es van situar tant el sector energètic com el de la roba i els productes de la llar, tots dos amb el 2,0%.

Les reclamacions contra companyies d'electricitat i gas van estar motivades principalment per irregularitats en les factures i fraus en la contractació. Els enganys dels comercials que visiten porta a porta continuen a l'ordre del dia, provocant el canvi de companyia o de la tarifa contractada. Ho fan amb reclams que van des d'una tarifa suposadament més barata que en realitat encareix els rebuts fins demanant la signatura de l'usuari per aprovar una fictícia reparació del comptador i que en realitat no és més que un nou contracte.

Pel que fa a les queixes per problemes amb peces de vestir i productes per a la llar, les causes van ser sobretot la negativa dels comerços a assumir les seves obligacions en matèria de garanties davant productes amb defectes d'origen.