FACUA demana a Catalunya que multi a Ryanair per l'atac racista i xenòfob en un vol del Prat

L'associació presenta una denúncia davant l'Agència Catalana de Consum. L'agressor va cridar "negra i lletja gossa" a una dona de 77 anys i en lloc d'expulsar-lo o canviar de seient l'aerolínia la va moure a ella.

FACUA demana a Catalunya que multi a Ryanair per l'atac racista i xenòfob en un vol del Prat
Imatges del vídeo pujat per un passatger a Youtube.

FACUA-Consumidors en Acció ha interposat una denúncia contra Ryanair davant l'Agència Catalana del Consum per l'atac racista i xenòfob que va patir una usuària en un avió a l'aeroport del Prat. L'associació espera que la companyia aèria no quedi després dels greus fets esdevinguts i sigui multada de forma contundent per l'autoritat de protecció al consumidor catalana.

En aquest sentit, FACUA ha sol·licitat a l'organisme de la Generalitat que obri un expedient sancionador a l'aerolínia irlandesa en considerar que amb el tracte discriminatori a la víctima va incórrer en una infracció molt greu del Codi de Consum de Catalunya, a més de vulnerar el text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris.

A l'avió, un home va insultar a crits a una senyora de 77 anys cridant-la "negra i lletja gossa", després que la usuària es demorés en deixar-li espai perquè pogués seure al seu seient al costat de la finestreta a causa dels problemes de mobilitat que pateix a conseqüència de la seva artritis. En lloc d'expulsar del vol o canviar de seient a l'agressor, el personal de l'aerolínia va fer que la dona es desplacés del seu després d'haver patit un reguitzell d'insults.

"No vaig a seure al costat de la teva puta cara lletja", li va dir el tipus a la passatgera, d'origen jamaicà i resident a Anglaterra. "Et diré una cosa: si no et seus en un altre lloc, et vaig a empènyer", "no em parlis en un puto idioma estranger, puta vaca lletja", ha prosseguit.

En la seva denúncia, FACUA argumenta que el tracte que va donar el personal de Ryanair a la passatgera representa una pràctica discriminatòria que s'agreuja pel fet de formar part d'un col·lectiu especialment protegit, donada la seva edat i els seus problemes de mobilitat com a conseqüència de la seva malaltia . Es tracta d'una infracció establerta a l'article 331.3 del Codi de Consum de Catalunya, que pot considerar-se com molt greu tal com recull l'article 332-4 de l'esmentada norma en les seves lletres a i b. Aquestes infraccions poden ser objecte de multes d'entre 100.001 i 1 milió d'euros.