NORMA APROVADA AQUEST DIMECRES EN EL SENAT

FACUA confia que la nova llei de protecció de dades sigui rebutjada pel Constitucional

L'associació mostra la seva rotunda oposició al fet que els partits polítics puguin fer censos de ciutadans segons la seva ideologia política, per atemptar contra els drets democràtics més bàsics.

FACUA confia que la nova llei de protecció de dades sigui rebutjada pel Constitucional

FACUA-Consumidors en Acció mostra la seva més enèrgic rebuig a la Llei Orgànica de Protecció de Dades i Garantia de Drets Digitals (LOPD) que aquest dimecres va aprovar el Senat, que obre la porta al fet que els partits polítics puguin crear censos de ciutadans basats en la seva ideologia segons les manifestacions fetes en xarxes socials o pàgines web. L'associació considera d'extrema gravetat que es permeti que les agrupacions puguin elaborar bases de dades de persones afins o opositors sistematitzades per dates, noms i tipus d'ideologia. Així, qualsevol opinió en una xarxa social podria ser recopilada i assignada a una ideologia política específica sense que l'afectat anés conscient d'això.

L'associació confia que la nova norma, que també legalitza la possibilitat que els partits facin spam amb propaganda electora a la ciutadania a través de qualsevol mitjà de comunicació directa, sigui finalment rebutjada pel Tribunal Constitucional, si es materialitza l'anunci de recurs que va fer aquest mateix dimecres Units Podem.

FACUA considera que la mera existència d'aquest tipus de bases de dades de ciutadans catalogats per la seva ideologia és impròpia de països democràtics que defensen la llibertat d'expressió, pels perills d'utilització que comporten. És extremadament greu que es pugui obrir la porta a la manipulació dels partits en la seva carrera a la conquesta del poder a través de tècniques de màrqueting que orientin el vot de la ciutadania a través de missatges de WhatsApp, xarxes socials, SMS, etc., i a més, que aquests censos puguin ser utilitzats amb altres finalitats injustes com l'assignació d'ocupacions en l'Administració pública o el veto en aquests.

La nova norma permet als partits polítics, que són entitats privades amb un interès manifest a aconseguir el poder de govern, a enviar propaganda electoral sense consentiment previ a qualsevol persona a partir de la informació que aquests partits recopilin en internet: xarxes socials, participació en fòrums, pàgines web "i altres fonts d'accés públic", tal com es recull en l'article 58 bis de la disposició final tercera.

L'associació adverteix que la nova legislació podria ser inconstitucional, contrària als articles 16.2 ("Ningú podrà ser obligat a declarar sobre la seva ideologia, religió o creences") i 18,4 ("La llei limitarà l'ús de la informàtica per garantir l'honor i la intimitat personal i familiar dels ciutadans i el ple exercici dels seus drets") de la Constitució espanyola.

Actualització de la Llei de Protecció de Dades

L'origen de la modificació aprovada per les dues Càmeres i pendent de ser publicada en el BOE és la necessitat d'actualitzar la Llei de Protecció de Dades per traslladar el Reglament General de Protecció de Dades europeu, de acabada de entrar en vigor. Aquest Reglament prohibeix la recopilació d'informació relativa a la ideologia de la ciutadania en internet sense exprés consentiment previ per a les comunicacions comercials de les empreses. En la seva elaboració de la nova llei espanyola, el PSOE va afegir una excepció per escapar al veto de la normativa europea i que permet que els partits polítics sí puguin fer-ho.

Aquesta excepció no apareix en l'articulat de la nova LOPD, sinó que està recollida en una disposició final, la tercera, que modifica la Llei Orgànica del Règim Electoral General. Amb ella es canvia la manera en la qual els partits poden contactar amb la ciutadania per a l'enviament de missatges electorals i, així, es dóna respatller legal al fet que ocorrin com el de Cambridge Analytica, una empresa que va recopilar informació ideològica de milions d'usuaris i els va vendre a la campanya de Donald Trump a EUA, a més d'altres casos, per manipular a través de la propaganda política als votants, que van acabar amb la victòria de Trump en 2016. L'empresa oferia en Facebook un test de personalitat que, per fer-ho, obligava als usuaris a facilitar accés a la seva informació personal i xarxa d'amics, i amb aquestes dades es va elaborar un cens de ciutadans afins o opositors als quals bombardejar amb informació electoral, però també amb notícies falses difoses amb la intenció de manipular el resultat de les eleccions.