FACUA recorda que Air Nostrum ha de compensar als afectats per la vaga de pilots

Les aturades estan previstes per a aquest divendres i els dies 26 i 30 de novembre, que han provocat la cancel·lació d'almenys cent vols.

FACUA recorda que Air Nostrum ha de compensar als afectats per la vaga de pilots

FACUA-Consumidors en Acció recorda a tots els passatgers afectats per la vaga de pilots d'Air Nostrum que tenen dret a compensacions ia la devolució de l'import del vol en el cas que aquest sigui cancel·lat, així com de les despeses addicionals als que hagin de fer front pels canvis produïts en els seus vols amb motiu de les aturades.

Air Nostrum, que pertany al mateix grup empresarial que Iberia, ha anunciat la cancel·lació d'almenys cent vols a causa de la convocatòria de vaga del sindicat de pilots Sepla per als dies 23, 26 i 30 de novembre.

L'associació adverteix que l'aerolínia està obligada a prestar assistència als afectats per canvis o cancel·lacions en el cas que la necessitin. Així, els ha de proporcionar menjar i beguda, suficients per al temps que sigui necessari esperar un vol i l'allotjament gratuït en un hotel quan sigui necessari pernoctar una o diverses nits, a més de reintegrar el cost del transport de tornada a l'aeroport. La companyia també ha de tornar l'import del vol de tornada o connexió si els passatgers es troben fora de la ciutat d'origen.

FACUA recorda que el Reglament Europeu 261/2004 estableix una sèrie de compensacions en cas de cancel·lació dels vols. Així, l'article 7 de la normativa recull que "els passatgers rebran una compensació per valor de 250 euros per a vols de fins a 1.500 quilòmetres, 400 euros per als intracomunitaris de més de 1.500 quilòmetres i per a tots els altres entre 1.500 i 3.500, i 600 euros per a la resta de vols".

A més d'aquestes compensacions, el Reglament Europeu també recull, en el seu article 8, el dret al reemborsament del cost íntegre del bitllet en un termini de set dies i el trasllat a la destinació final "en condicions de transport comparables", mentre que l'article 9 del mateix reglament estableix que s'ha d'oferir als passatgers afectats "menjar i refrescos suficients", allotjament en un hotel si és necessari i trasllat de l'aeroport a l'esmentat hotel.

Així mateix, amb independència de les compensacions establertes al Reglament Europeu, FACUA insisteix que tots els usuaris poden reclamar a més un altre tipus d'indemnitzacions per danys i perjudicis, tant morals com patrimonials, que poguessin haver patit.

Air Nostrum avisa a la seva web que els clients que hagin adquirit els seus bitllets a través d'iberia.com rebran un missatge d'Iberia, companyia per a la qual la companyia opera els vols afectats, sobre la incidència que s'hagi produït. Si han adquirit els bitllets a través d'una agència de viatges, serà aquesta qui contacti amb els clients, i en cas de no rebre cap notificació, poden contactar amb Serviberia o l'agència de viatges per veure les alternatives disponibles, informa la companyia.

En qualsevol cas, FACUA recorda que els afectats poden dirigir les seves reclamacions a la mateixa companyia, Air Nostrum Línies Aèries del Mediterrani.