FACUA denuncia que la inacció de les autoritats de consum afavoreix els fraus en el Black Friday

L'associació critica la falta de controls de les administracions autonòmiques per detectar falsos descomptes i sancionar les empreses que incorren en ells.

FACUA denuncia que la inacció de les autoritats de consum afavoreix els fraus en el Black Friday

FACUA-Consumidors en Acció denuncia que la inacció de les autoritats autonòmiques de protecció al consumidor afavoreix la proliferació de fraus en el Black Friday. La manca de controls per part de les administracions competents provoca la impunitat de les empreses que ofereixen falsos descomptes, com també passa en les rebaixes.

L'associació denuncia que en els últims anys no ha transcendit públicament ni una sola multa imposada per les autoritats de consum en cap comunitat autònoma per irregularitats en el Black Friday. En aquest sentit, recorda que és fonamental que les administracions competents assumeixin les seves responsabilitats de control del mercat, la qual cosa requereix que amb anterioritat al divendres negre visitar establiments i les seves pàgines web per monitoritzar preus i després comprovar si els descomptes anunciats són reals. Una cosa que també haurien de fer en les pròximes setmanes per, quan comenci la temporada de rebaixes, constatar i actuar davant les irregularitats aplicant sancions contundents als establiments que cometen fraus.

Quatre tipus d'enganys

En aquest sentit, Facua adverteix de l'existència de quatre modalitats d'enganys. El primer consisteix a incloure entre els productes amb descomptes alguns que en realitat segueixen tenint el mateix preu que abans. També hi ha establiments que inflen preus els dies o setmanes previs al divendres negre per presentar-los ara com rebaixats. Una altra pràctica il·lícita consisteix a anunciar descomptes molt superiors als reals, inventant que anteriorment els productes tenien preus molt més alts. I en quart lloc, hi ha comerços que utilitzen com a ganxo publicitari per atreure clients, productes als quals apliquen grans baixades en els preus però posen molt poques unitats a la venda.

Un any més, FACUA convida a utilitzar l'etiqueta #BlackFraude per destapar aquestes estafes a les xarxes socials. Molts usuaris estan publicant casos de fraus en diferents establiments. Segons una enquesta realitzada per l'associació en la qual han participat 3.449 consumidors posa de manifest que 9 de cada 10 creuen que la gran majoria de comerços que se sumen al Black Friday s'ofereixen falsos descomptes en una part dels seus productes.

Darrera enquesta de FACUA

El 88% dels usuaris que han contestat l'enquesta considera que la gran majoria de firmes falsegen part dels descomptes que s'ofereixen en el Black Friday. El 7% pensa que aquestes irregularitats són comeses per la meitat dels comerços i el 4% considera que són molt poques les que ofereixen falsos descomptes. Tan sols l'1% creu que cap establiment incorre en aquestes pràctiques fraudulentes.

Els resultats són fins i tot més negatius que els obtinguts per FACUA anys anteriors. En 2017, el 83% dels enquestats va considerar que la gran majoria de firmes falsejaven descomptes durant el Black Friday, enfront del 82% que va manifestar aquesta opinió un any abans; en 2015, també el 83% va plantejar aquesta valoració.

L'enquesta ha estat realitzada per l'associació a través del seu compte de Twitter. FACUA és la segona organització de consumidors amb més seguidors en aquesta xarxa social a escala mundial: amb més de 211.000 followers, @facua només té per davant al compte de la revista de la nord-americana Consumers Union, @consumerreports, amb prop de 253.000.