FACUA valora la decisió del Govern de reduir l'IVA de compreses i tampons al 4%

Es tracta d'una reivindicació històrica de l'associació, que defensa que la menstruació no ha d'estar penalitzada amb un impost superior al dels medicaments.

FACUA valora la decisió del Govern de reduir l'IVA de compreses i tampons al 4%

FACUA-Consumidors en Acció valora positivament la mesura anunciada pel Govern en el marc de la seva proposta de Pressupostos Generals per a 2019 de reduir l'Impost de Valor Afegit de compreses, tampons i altres productes d'higiene femenina al 4%. Es tracta d'una reivindicació històrica de l'associació, que defensa des de fa anys que no hi ha cap motiu pel qual la menstruació hagi d'estar penalitzada amb una càrrega impositiva superior a la que suporten els medicaments.

Els productes d'higiene femenina suportaven fins ara un IVA reduït, del 10%, molt per sobre del que s'imposa en països propers. Així, a Gran Bretanya aquest impost és actualment del 5%, mentre que a França és del 5,5%, i a Irlanda, del 0%, per citar alguns exemples.

FACUA recorda que aquests productes són de primera necessitat per a les dones, l'adquisició resulta ineludible per raons higièniques i sanitàries i que requereixen el seu ús constant. Les dones representen el 52% de la població i al llarg de la seva vida afronten durant una mitjana de 35 anys una despesa addicional en productes d'higiene íntima pel simple fet de ser dones. No es tracta d'una cosa opcional, donada la necessitat de tenir la menstruació entre dotze o tretze cops a l'any durant diversos dies, a vegades fins a una setmana, cada vegada.

L'associació reclama al Govern que, una vegada que entri en vigor la baixada impositiva, vigili que aquesta acabi sent repercutida en els preus finals dels productes, per evitar que les marques comercialitzadores no imprimeixin una pujada de preus encoberta mantenint els preus com estaven tot i la baixada de l'impost.