Més los interessos que estableix la llei

L'asseguradora ARAG, condemnada a pagar 1.800 euros d'un viatge que una embarassada no va poder fer.

Es va negar a assumir la seva cobertura per cancel·lació amb l'argument que el matrimoni coneixia l'embaràs quan va contractar el viatge. Després de la demanda de FACUA Sevilla, la jutgessa "descarta" que fos així.

L'asseguradora ARAG, condemnada a pagar 1.800 euros d'un viatge que una embarassada no va poder fer.

Després de la demanda interposada per FACUA Sevilla, el Jutjat de Primera Instància número 25 de Sevilla ha condemnat a l'asseguradora ARAG a pagar 1.800 euros més els interessos que estableix la legislació a un matrimoni al qual es va negar a abonar la quantitat coberta per la pòlissa que van contractar per l'anul·lació d'un viatge que no van poder realitzar.

La data del viatge va acabar coincidint amb la del part d'ella, però l'asseguradora va argumentar que els usuaris ja coneixien l'embaràs quan van contractar l'assegurança. La jutge ha entès que "el fet propi de la compra de bitllets" per volar a Nova York "descarta" per si mateix que ells "sabessin la possibilitat de l'embaràs".

El gener de 2016, Francisca Segura i José Manuel Molero van contractar les seves vacances amb B The Travel Brand (abans denominada Viatges Barceló), que els va oferir una assegurança amb ARAG que cobria l'abonament de fins a 1.800 euros si es veien obligats a anul·lar-les per una causa imprevisible i inevitable. Al mes següent, la parella va tenir coneixement que ella estava embarassada de sis setmanes i van sol·licitar la cancel·lació del viatge atès que les seves dates estaven dins de les previstes per al part. L'agència els va reemborsar 749 dels 3.384 que havien pagat. No obstant això, l'asseguradora es va negar a assumir la seva cobertura per l'anul·lació.

ARAG no va demostrar que coneguessin l'embaràs

El matrimoni va acudir a FACUA Sevilla perquè els ajudés a reclamar els seus diners. L'equip jurídic de l'associació es va dirigir a ARAG per exigir-li els 1.800 euros coberts per la pòlissa, però la seva resposta va ser que la parella ja coneixia l'embaràs de Francisca quan van contractar l'assegurança i que, per tant, l'anul·lació del viatge no és deure a una causa imprevisible, inevitable i aliena a la voluntat dels usuaris. La Direcció General d'Assegurances també es va desentendre de la reclamació, tot i que la companyia no va poder demostrar que l'embaràs fos una circumstància coneguda en el moment de la contractació.

Davant d'aquesta situació, José Manuel i Francisca van decidir acudir a la via judicial representats per FACUA Sevilla, que va presentar una demanda el gener de 2018 contra ARAG. En la sentència, que és ferma, el Jutjat de Primera Instància número 25 determina que l'embaràs era "un fet aleatori desconegut quan es va contractar" el viatge i "una eventualitat", de manera que es va tractar d'una "situació sobrevinguda i imprevisible".

Més de 400 euros d'interessos

La magistrada assenyala que ARAG ha d'assumir els 1.800 euros establerts a la pòlissa com a quantia màxima per l'anul·lació del viatge, ja que quan van signar el contracte, "per molt que, segons els càlculs metges, [Francisca] es trobés en la segona setmana de gestació , l'embaràs no tenia per què ser conegut. És més, el més lògic és que no ho fos". A aquesta quantitat cal sumar els interessos que fixa la Llei de contracte d'assegurança, que l'associació ha calculat en 434 euros. En el seu article 20, la norma estableix que s'aplicarà l'interès legal del diner incrementat en un 50% des de la data del sinistre i si transcorreguts dos anys segueix sense abonar l'import, a partir de llavors els interessos no podran ser inferiors al 20%.

En la seva sentència, la jutgessa assenyala que no hi va haver "existència de mala fe" per part de José Manuel i Francisca en contractar el viatge, ja que "el fet propi de la compra de bitllets (...) descarta" que ells "sabessin la possibilitat de l'embaràs "si es té en compte que, a més," la data prevista de part com es va descobrir posteriorment, tindria lloc precisament en les dates previstes per al mateix".

Sumats als 1.800 euros, els 434 d'interessos i els 749 que l'agència va reemborsar en el seu dia, els socis de FACUA Sevilla recuperaran finalment el 88% dels 3.384 euros que van pagar pel viatge a Nova York.

"Un no s'adona del poder que té com a consumidor fins que et passa alguna cosa així i amb FACUA aconsegueixes que se solucioni i es defensi una cosa que és teu, però que t'ho volen arrabassar", ha manifestat José Manuel.