Vodafone, obligada a tornar a un usuari els 300 euros que li va cobrar per la seva itinerÓncia "sense cost" a EEUU

FACUA va portar el cas a arbitratge i el laude ha donat la raˇ al seu soci. A la seva web, la companyia assegura que Ús un servei gratu´t per a totes les altes anteriors al 20 de maig de 2018.

Vodafone, obligada a tornar a un usuari els 300 euros que li va cobrar per la seva itinerÓncia

Vodafone va cobrar 332 euros a un soci de FACUA-Consumidors en Acció per fer ús del roaming durant un viatge als EUA fa dos anys malgrat que a la seva web assegura que en aquest territori és un servei "sense cost" per a tots els usuaris que portin d'alta des d'abans del 20 de maig de 2018. L'associació va portar el cas a arbitratge i un laude de la Junta Arbitral de Consum de Cantàbria ha obligat la companyia a tornar tots els diners a l'afectat.

José Luis Ruiz, resident a Santander, tenia la seva línia amb Vodafone des de 2014, per la qual cosa complia el requisit establert per poder utilitzar-la en EUA amb les mateixes tarifes que a Espanya. Després de rebre fins a tres factures amb càrrecs extra pel "servei de roaming de veu i dades", ha reclamat. "Em van dir que ens ho retornarien tot però no va ser així. Després em van oferir retornar-me només 50 euros. Va ser en aquest moment quan sense pensar-n'hi un minut més vaig decidir anar a FACUA", afirma José Luis.

L'equip jurídic de l'associació es va dirigir a Vodafone per instar la devolució de les quantitats cobrades indegudament, però l'empresa no va acceptar la reclamació. Davant d'això, FACUA va sol·licitar la celebració d'un Arbitratge, al qual va aportar el contingut de la web de la companyia on assegura que el roaming no té cost als EUA si el client està donat d'alta amb anterioritat al 20 de maig de 2018 i va reclamar que l'empresa aportés la gravació de la trucada en què José Luis va acceptar el servei; trucada en què un teleoperador li va confirmar que complia els requisits perquè fos gratuït.

El laude dóna la raó a l'usuari

El laude arbitral ha donat la raó a l'usuari. La resolució, que té el mateix valor que una sentència judicial, assenyala que la companyia "no destrueix mitjançant la prova sol·licitada [l'enregistrament] l'afirmació de la reclamant" perquè "diu no haver-la trobat". "Per causa únicament imputable a Vodafone", continua, "aquesta no aconsegueix provar la no gratuïtat del servei, quan a més la recurrent presenta una foto de pantalla en què Vodafone publicita la gratuïtat del servei".

"Si no arriba a ser per la intervenció de FACUA, no hagués aconseguit res", afirma José Luis, a qui Vodafone ja ha reemborsat els seus 332 euros.