Catalunya es nega a multar a Volkswagen pel frau de les emissions i justifica les seves irregularitats

L'Agència Catalana del Consum arxiva 1.081 denúncies sota l'argument que quan es van vendre els vehicles afectats l'empresa no estava obligada a informar sobre els nivells d'emissions de NOx.

Catalunya es nega a multar a Volkswagen pel frau de les emissions i justifica les seves irregularitats

L'Agència Catalana del Consum ha notificat a FACUA-Consumidors en Acció la seva decisió d'arxivar 1.081 denúncies de vehicles afectats pel frau de Volkswagen sota l'argument que quan es van vendre l'empresa no estava obligada a informar sobre els nivells d'emissions de Diòxids de Nitrogen (NOx), passant per alt que va fer creure als usuaris que complia la normativa europea que estableix determinats límits a aquestes emissions. L'associació considera escandalós que l'organisme públic encarregat de vetllar pels interessos dels consumidors a Catalunya reconegui el frau però decideixi posar els interessos de la companyia per damunt.

FACUA va denunciar a l'empresa en representació de centenars dels seus socis afectats davant l'organisme català de protecció als consumidors per dur a terme una pràctica comercial deslleial, atès que els nivells d'emissions que declaraven en la seva publicitat comercial eren descaradament inferiors als nivells reals. No obstant això, l'Agència Catalana del Consum prefereix no entrar a valorar aquesta circumstància, malgrat que reconeix que la multinacional alemanya va mentir als consumidors. "Cal concloure que la pràctica comercial denunciada, malgrat tenir el seu origen en un comportament il·lícit del fabricador, no posa de manifest indicis suficients i raonables d'infracció en matèria de protecció de les persones consumidores", conclou l'Agència.

L'associació considera vergonyosa la resposta de l'Agència i que deixi així desprotegits els interessos dels nombrosos consumidors afectats per aquest frau massiu. Per a l'organisme de protecció als consumidors català és suficient, davant aquest "comportament il·lícit", la informació donada per la mateixa Volkswagen que, davant el frau, ha "acreditat documentalment l'execució de determinades mesures correctores a l'efecte d'esmenar el vici reconegut", indica el cap del Servei d'Inspecció i Control de Mercat de l'Agència en la seva resposta a l'associació. I això, malgrat que la mateixa Direcció General de Trànsit (DGT) hagi reconegut davant el jutge de l'Audiència Nacional que instrueix la causa contra Volkswagen que avala les reparacions de Volkswagen sense "coneixements ni competències".

Volkswagen va manipular els vehicles dièsel amb motors TDI 1.2, 1.6 i 2.0 EA 189 de les seves marques Volkswagen, Seat, Skoda i Audi amb un programari que els permetia passar els exàmens d'emissions previs a la posada en circulació dels nous models però que una vegada en carretera deixaven que els cotxes contaminessin molt per sobre dels límits legals. El frau, que es va conèixer públicament a la fi de 2015 i afecta al voltant d'11 milions de vehicles a tot el món, té gairebé 700.000 a Espanya.

Inacció de les autoritats de Consum

Des que es va conèixer la magnitud del frau massiu, poques han estat les actuacions dutes a terme per les autoritats autonòmiques de protecció als consumidors en defensa d'aquests. FACUA va denunciar a la multinacional davant els disset organismes de Consum dels governs autonòmics per vulnerar les seves respectives lleis de defensa dels consumidors. La major part van decidir arxivar directament (La Rioja, Comunitat Valenciana, País Basc) o traslladar els expedients a Catalunya (Astúries, Navarra, Murcia, Canàries), amb l'argument de què es tracta de l'autoritat competent per raó de territorialitat i estar en aquesta comunitat autònoma la seu social de la multinacional a Espanya, a pesar que el frau afecta consumidors de tot el territori estatal. Castella i Lleó va decidir traslladar el seu expedient a Catalunya, però davant el recurs de FACUA, va decidir reprendre'l, encara que no ha informat sobre les actuacions dutes a terme des de llavors.

Tres anys després, l'associació desconeix quines accions ha dut a terme (en el cas d'haver desenvolupat alguna) la Direcció General de Consum de la Comunitat de Madrid, que en 2016 es va limitar a justificar recepció de la denúncia de FACUA. Tampoc informen sobre les seves actuacions els seus homòlegs d'Extremadura i Aragó.

Per part seva, l'Instituto Galego de Consumo, únic organisme que va decidir començar a sancionar a la companyia, va deixar les multes en suspens mentre estigui obert el procediment penal en l'Audiència Nacional contra Volkswagen. Castella-la Manxa, Balears i Andalusia es van iniciar expedients sancionadors però els han deixat també en suspens a l'espera de la resolució de l'Audiència Nacional.

FACUA ha recorregut i presentat queixes davant els Defensors del Poble estatal i autonòmics en els casos en què les autoritats de consum de les comunitats autònomes desestimen les denúncies presentades en nom dels nostres socis contra Volkswagen.