FACUA aconsella als afectats per la vaga de combustible de Barajas que reclamin a les aerolínies

Els treballadors de l'empresa SIS, una de les quals subministra carburant als avions en l'aeroport madrileny, ha convocat aturs parcials els dijous i dissabtes des d'aquest 18 de juliol.

FACUA aconsella als afectats per la vaga de combustible de Barajas que reclamin a les aerolínies

FACUA-Consumidors en Acció aconsella a tots els usuaris que es vegin afectats per la vaga de combustible en l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas que tenen dret a reclamar compensacions, la devolució de l'import del bitllet o un vol alternatiu en cas que el seu sigui cancel·lat.

Els treballadors de Spanish Intoplane Services (SIS), propietat de Cepsa i una de les tres empreses que presta el servei de proveïment de carburant de combustible als avions a Barajas, han convocat aturs parcials durant dues hores per torn (de 10,00 a 12,00, de 16,00 a 18,00 i de 3,00 a 5,00) de forma indefinida tots els dijous i dissabtes a partir d'aquest 18 de juliol. La vaga podria afectar les principals companyies que operen en l'aeroport madrileny, com Ibèria, British Airways, Vueling i Ryanair.

El Ministeri d'Indústria ha fixat uns serveis mínims que inclouen el 100% dels vols a Canàries, Balears, Ceuta i Melilla, el 50% dels trajectes de més de 500 quilòmetres o d'una durada superior a les 5 hores de vol, i el 25% de trajectes de menys de 500 quilòmetres o d'una durada inferior a les 5 hores.

FACUA defensa el legítim dret dels treballadors a la vaga com a mesura per a defensar els seus drets i reivindicacions laborals, encara que al mateix temps, recorda que les aerolínies no poden desentendre's dels perjudicis que puguin suposar als usuaris els retards i cancel·lacions en els vols a causa dels aturs del personal de terra.

En aquest sentit, l'associació incideix en la sentència que va publicar el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) l'abril de 2018, on al·legava que una vaga de treballadors no es considera dins del concepte "circumstàncies extraordinàries", per la qual cosa les aerolínies no poden negar-se a pagar les indemnitzacions que se li exigeixin. En aquest cas en concret, a més, el conflicte laboral entre SIS i la seva plantilla de treballadors porta produint-se durant algun temps, per la qual cosa les companyies no poden argumentar que la vaga ha estat sobrevinguda.

L'associació adverteix que les aerolínies estan obligades a prestar assistència als afectats per canvis o cancel·lacions en el cas que la necessitin. D'aquesta manera, hauran de proporcionar-los menjar i beguda suficient per al temps que sigui necessari esperar un vol i l'allotjament gratuït en un hotel quan sigui necessari pernoctar una o diverses nits, a més de reintegrar el cost del transport de tornada des de l'hotel fins a l'aeroport.

De 250 a 600 euros de compensació

FACUA assenyala que milers de passatgers podrien veure's afectats per la vaga, perdent la totalitat o part dels seus dies de vacances, estades en hotels o vols de connexió, entre altres. Així, recorda als usuaris afectats que el Reglament Europeu 261/2004 estableix una sèrie de compensacions en cas de cancel·lació dels vols. L'article 7 de la normativa recull que "els passatgers rebran una compensació per valor de 250 euros per a vols de fins a 1.500 quilòmetres, 400 euros per als intracomunitaris de més de 1.500 quilòmetres i per a tots els altres entre 1.500 i 3.500, i 600 euros per a la resta de vols".

A aquestes compensacions, la normativa europea estableix en el seu article 5 unes excepcions quan es compleixin tres requisits en la comunicació de la cancel·lació: quan s'informi els afectats amb "almenys amb dues setmanes d'antelació respecte a l'hora de sortida prevista"; quan aquesta comunicació es realitzi amb una anticipació "de dues setmanes i set dies respecte a l'hora de sortida prevista i se'ls ofereixi un transport alternatiu que els permeti sortir amb no més de dues hores d'antelació respecte a l'hora de sortida prevista i arribar a la seva destinació final amb menys de quatre hores de retard respecte a l'hora d'arribada prevista"; o quan es comuniqui "amb menys de set dies abans de l'hora de sortida prevista i se'ls ofereixi prendre un altre vol que els permeti sortir amb no més d'una hora d'antelació respecte a l'hora de sortida prevista i arribar a la seva destinació final amb menys de dues hores de retard respecte a l'hora d'arribada prevista".

A més, el Reglament Europeu també recull, en el seu article 8, el dret al reemborsament del cost íntegre del bitllet en un termini de set dies o el trasllat a la destinació final "en condicions de transport comparables", mentre que l'article 9 del mateix reglament estableix que s'ha d'oferir als passatgers afectats "menja i refrescos suficients", allotjament en un hotel si fos necessari i trasllat des de l'aeroport fins a aquest hotel.

Amb independència de les compensacions establertes en el Reglament Europeu, FACUA insisteix que tots els usuaris afectats per un retard poden reclamar a més un altre tipus d'indemnitzacions per danys i perjudicis, tant morals com patrimonials, que poguessin haver patit, tal com assenyala la sentència de 13 d'octubre de 2011 del TJUE, per l'incompliment del contracte de transport aeri que hagin sofert.