FACUA demana una sanció per al festival Sónar 2019 per prohibir l'accés amb menjar i beguda

La promotora del festival incorre en una clàusula abusiva en impedir l'entrada amb aliments de l'exterior, ja que la seva activitat principal no és l'hostaleria.

FACUA demana una sanció per al festival Sónar 2019 per prohibir l'accés amb menjar i beguda

FACUA-Consumidors en Acció ha denunciat a Advanced Music SL, la promotora del Sónar 2019, davant l'Agència Catalana del Consum per prohibir l'accés a les instal·lacions de l'esdeveniment amb aliments o beguda adquirits en l'exterior. El festival tindrà lloc a Barcelona i L'Hospitalet de Llobregat els pròxims 18, 19 i 20 de juliol.

En l'apartat de Preguntes Freqüents de la pàgina web de l'esdeveniment s'inclou la següent qüestió: "Està permès entrar menjar o beguda? No". FACUA entén que, atès que l'activitat principal de l'esdeveniment és la celebració de concerts i no l'hostaleria, es pot considerar abusiu prohibir l'accés al recinte amb menjar i beguda procedent de l'exterior, ja que segons indica el mateix festival en la mateixa secció de la web es poden adquirir aliments en el seu interior.

FACUA recorda una vegada més que el text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris considera que no permetre l'entrada amb menjar i beguda de fora és una clàusula abusiva segons l'article 82.1, que estableix com a tals totes aquelles pràctiques que causin "un desequilibri important dels drets i obligacions de les parts que es derivin del contracte".

D'igual forma, la Comissió de Cooperació de Consum va establir en la seva consulta número 5 de l'any 2000 que "les clàusules en les quals s'imposa al consumidor limitacions amb vista a l'adquisició dels productes sense fundar-se en circumstàncies objectives, han de ser considerades abusives".

L'associació també assenyala que una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa, sobre la prohibició d'entrar als cinemes amb menjar i beguda, recull que "resulta desraonada entendre la limitació de la capacitat d'elecció del consumidor" i que "si es limita la possibilitat accedir a la sala en funció de la procedència dels productes i només es poden consumir els adquirits en el seu interior, resulta que de manera indirecta s'està imposant que utilitzi serveis que en principi no ha sol·licitat però que es veu forçat a demanar a la mateixa empresa".

A més, l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) va publicar en 2016 un informe, també relacionat amb la prohibició en cinemes, en el qual concloïa que existia una "clàusula abusiva", ja que el consumidor "es veu privat de la prestació principal, de forma injustificada, havent abonat l'entrada, sobre la base d'una limitació imposada unilateralment respecte a un servei accessori que no ha sol·licitat, i tenint en compte que l'activitat bàsica de l'empresa no és la venda i distribució de menjar i beguda".

FACUA sol·licita als usuaris que acudeixin a aquest o a qualsevol altre esdeveniment d'aquest tipus, com determinats cinemes o parcs d'atraccions, en els quals s'estableixi aquesta prohibició que li ho comuniquin a l'associació per a formular les oportunes denúncies contra les empreses responsables d'aquestes.

27 festivals denunciats per FACUA en 2019

Amb la inclusió d'aquest últim, FACUA i les seves organitzacions territorials ja han aconseguit els 27 festivals denunciats per aquest motiu en 2019. En les últimes setmanes, s'han presentat denuncies, contra els organitzadors del Black is Back, Download Festival i Love the Tuenti's, els tres a Madrid, el Holika Festival de Navarra, el Connexión Valladolid, l'Interestel·lar Sevilla, el Tomavistas de Madrid, el Iruña Rock Festival, el Spring Festival d'Alacant, el Palència Sonora, el Festival de Les Arts de València, el BBK Music Legends Fest de Biscaia, el Azkena Rock de Vitòria, el ParaÍso Festival, l'O Són do Camiño de Santiago de Compostel·la, el Weekend Beach Festival de Torre del Mar (Màlaga), el BBK Live, el Mad Cool de Madrid, el Pirata Rock Gandia i el concert de Rosalía a Còrdova, a més de presentar denúncies contra el Resurrection Fest de Viveiro (Lugo), el Río Babel de Madrid, el Silfest Valdeorras, el Rock Fest Barcelona i el Huercasas Country de Riaza (Segòvia).
Les denúncies han estat presentades davant les respectives autoritats de consum autonòmiques.