La Junta desmunta la faula de Vox: FACUA no és l'associació d'usuaris que ha de retornar diners públics

En els últims mesos, nombrosos dirigents i càrrecs públics de Vox van llançant greus acusacions i insults contra l'associació.

La Junta desmunta la faula de Vox: FACUA no és l'associació d'usuaris que ha de retornar diners públics

El Portal de Transparència de la Junta d'Andalusia ha desmuntat la faula que ve llançant Vox des de fa mesos sobre FACUA pel qual ha suggerit que té pendent la devolució de diners procedents de subvencions públiques en la comunitat autònoma. Nombrosos dirigents i càrrecs públics de la formació ultradretana van abocant greus acusacions i insults contra l'associació de consumidors, la majoria d'ells basats en la invenció que estaria cometent irregularitats amb els diners públics.

La resposta de la Junta a una petició d'informació realitzada pel seu portaveu nacional i secretari general de la seva federació andalusa, Rubén Sánchez, ha aclarit que ni FACUA Andalusia ni cap de les seves vuit associacions provincials ha de retornar diners procedents de subvencions.

Davant les falsedats que van començar a difondre representants de Vox el juliol passat, Sánchez va demanar al Portal de Transparència el passat 31 de juliol informació relativa a les subvencions rebudes per totes les organitzacions de consumidors existents en la comunitat -són més d'una trentena- i, concretament, "sobre els expedients de reintegrament oberts, les quantitats a retornar i els motius, així com si han procedit a efectuar les devolucions en termini".

En la seva resposta, el director general de Consum, Juan Javier Márquez Cabeza, indica que com la informació afecta drets i interessos de tercers, "s'ha remès un escrit a una altra de les associacions inscrites [en el Registre autonòmic d'organitzacions de consumidors] en el qual se li concedeix la possibilitat de presentar al·legacions a la sol·licitud d'accés a la informació pública, per considerar que afecta els seus interessos". L'assumpte del missatge de correu electrònic que adjunta aquesta contestació és "Comunicació a l'interessat de concessió tràmit d'audiència a UCA CA", que es correspon amb l'abreviatura d'Unió de Consumidors d'Andalusia a Cadis (UCA Cadis). És aquesta l'organització que té obert un expedient de reintegrament de subvencions. Per part seva, la seva federació autonòmica, Ucauce, deu des de fa anys a la Junta 78.000 euros de diners públics irregularment justificats.

La portaveu de Vox a l'Ajuntament de Sevilla, Cristina Peláez, va justificar des del seu compte de Twitter la petició d'informació al Parlament acusant FACUA de cometre "espolis de diners públics" i va assegurar que des del seu grup municipal treballaria per a "desmantellar" la seva associació a Sevilla, acusant-la de ser un "quiosquet".

"Ara veurem a què es dedica vostè", va advertir a Rubén Sánchez, també des de Twitter, el portaveu adjunt del grup Vox en el Parlament d'Andalusia, Rodrigo Alonso. Ho va fer en resposta a l'oferiment del portaveu de FACUA de donar-li les dades que havia demanat a la Mesa del Parlament.

"Espolis de diners públics", "màfia", "quiosquet".

"Resulta estrany que no vulgui que li faciliti la informació que vostè ha demanat al Parlament. És com si en Vox Andalusia només haguessin sol·licitat les dades i filtrat el document per a sembrar la sospita que FACUA comet greus irregularitats amb diners públics", va contestar Sánchez a Alonso. A més, li va indicar que havien comès un error, ja que havien requerit les dades sobre una entitat d'àmbit estatal, FACUA-Consumidors en Acció, que mai ha rebut cap subvenció de la Junta d'Andalusia. Posteriorment, el partit d'ultradreta va realitzar una nova petició, aquesta vegada aclarint que es referien a FACUA Andalusia i les seves organitzacions provincials.

Per part seva, el president del grup Vox en el Parlament andalús, Francisco Serrano Castro, ha dedicat diversos tuits al portaveu de FACUA per a anomenar-lo "ignorant subvencionat" i "ultrasubvencionat". La presidenta de Vox Sevilla i parlamentària andalusa María José Piñero va cridar "mala bestiola" al portaveu de FACUA.

"Que bonic serà tancar-te el quiosquet", va afirmar al portaveu de FACUA la regidora de Vox en Fuentelsaz (Guadalajara) Esther Sanz en un tuit on va mostrar la petició d'informació de la seva formació a Andalusia al Parlament.

L'eurodiputat Hermann Tertsch és un dels membres de Vox que més atacs ve dedicant a FACUA. Va inventar que havia "entrat en pànic" quan la seva formació a Andalusia va sol·licitar les dades sobre les subvencions al Parlament i l'ha qualificat, entre altres coses, de "màfia", "quiosquet", "sinistra i manipuladora organització", "baix greu sospita d'informació esbiaixada i fraudulenta", a més d'acusar de delictes al seu portaveu.

Des del compte de Vox Baix Llobregat, a Barcelona, han arribat a inventar que el portaveu de FACUA té judicis pendents per diferents delictes i el van dir "lladre i estafador". El perfil de Vox Cadis va assegurar que Sánchez és el cap d'una "banda d'assetjadors" i que FACUA es dedica al "espoli de diners públics".