Si et demanen aportar 33 euros per WhatsApp per a un sistema solidari, no reenviïs el missatge: és un frau

L'Oficina de Seguretat de l'Internauta alerta d'una estafa piramidal en la qual es promet l'abonament de 1.848 euros si prèviament es donen 33 a la persona que t'indiquen i es convida a dos amics a participar.

Si et demanen aportar 33 euros per WhatsApp per a un sistema solidari, no reenviïs el missatge: és un frau

L'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) alerta d'un frau viral, principalment a través del servei de missatgeria WhatsApp, pel qual es convida a l'usuari a participar en un intercanvi de diners col·lectius aportant pocs euros. En concret, la víctima rep un missatge amb un enllaç a un vídeo en el qual s'afirma que si es lliuren 33 euros i es convida a dues persones, es reben més de 1.800 euros transcorreguts vuit dies.

El funcionament és simple: l'enllaç del missatge redirigeix a una web amb un vídeo en el qual una noia explica, en primer lloc, que no es tracta de cap engany ni estafa piramidal sinó d'un sistema solidari en el qual uns usuaris fan regals a uns altres, i tots es beneficien. A continuació, indica com aconseguir la quantitat de diners: es realitza el "regal" de 33 euros a una persona que t'indiquen i es convida a dos amics a participar. Suposadament, al quart dia recuperes la quantitat aportada, els 33 euros, i al vuitè dia, afirmen que es rep la quantitat total de 1.848 euros.

Aquest suposat sistema funcionaria a través de grups de WhatsApp i els pagaments es farien mitjançant PayPal o Bizum. L'OSI ha qualificat aquest frau com a estafa piramidal, ja que necessita nous integrants en el sistema que aportin diners i els nous membres dels grups perdran l'abonat, perquè no aconseguiran trobar usuaris disposats a fer-los el "regal solidari".

Aquesta estafa pot afectar a tots aquells que rebin el missatge, accedeixin a l'enllaç i segueixin les indicacions. Per a evitar el problema, l'OSI, aconsella, no fer cas a un missatge d'aquestes característiques sigui com sigui la via per la qual s'hagi rebut. A més, recomana no reexpedir-ho per a no continuar amb la cadena i evitar que es continuï difonent el frau.

Així mateix, és important contrastar la informació rebuda en aquesta mena de missatges. I si hi ha dubtes, mai s'ha de reexpedir la informació i accedir a les peticions d'aquest. En el cas que s'hagi realitzat el pagament indicat, l'OSI aconsella que es guardi tota la informació que es tingui de l'ocorregut i s'acudeixi a la Policia per a denunciar haver estat una possible víctima d'un frau.