El rebut de la llum de l'usuari mitjā pateix una pujada mensual del 4,8% a l'octubre

FACUA reivindica mesures reguladores perquč torni a ser el Govern el que fixi periōdicament les tarifes, la baixada de l'IVA de l'electricitat i canvis de gran importāncia en el bo social.

El rebut de la llum de l'usuari mitjā pateix una pujada mensual del 4,8% a l'octubre

El rebut de la llum de l'usuari mitjà ha sofert una pujada mensual del 4,8% a l'octubre, encara que continua més baix que fa un any, segons l'anàlisi de FACUA-Consumidors en Acció. Així, la factura del mes passat amb la tarifa semiregulada PVPC se situarà en 70,08 euros, enfront dels 66,87 euros de setembre.

L'import de la factura elèctrica per a un usuari mitjà s'ha situat en 79,79 euros al gener, 75,37 al febrer, 72,39 al març, 73,09 a l'abril, 70,97 al maig, 69,62 al juny, 71,82 al juliol, 68,64 a l'agost, 66,87 al setembre i 70,08 a l'octubre.

El rebut mitjà des de principi d'any se situa en 72,11 euros, un 5,8% per sota dels 76,58 euros del període gener-octubre de 2018. En els primers deu mesos de 2017, la factura de l'usuari mitjà es va situar en 74,63. En el mateix període de 2016, en 65,90 euros.

FACUA realitza les seves anàlisis prenent com a referència les tarifes semireguladas (PVPC) aplicades en llars amb comptadors no adequats a la telegestió. Quant al seu perfil d'usuari mitjà, segons un estudi de l'associació sobre desenes de milers de factures d'habitatges ocupats aquest consumeix 366 kWh mensuals i té una potència contractada de 4,4 kW.

Reivindicacions de FACUA

FACUA critica que els beneficis de les grans elèctriques segueixen disparats gràcies a la passivitat del Govern davant les seves inflades tarifes. L'associació reclama mesures contundents per a abaratir la factura elèctrica que sofreixen els usuaris. FACUA demanda la intervenció del sector, de manera que sigui l'Executiu el que fixi periòdicament els preus sobre la base del cost real de la producció energètica i es deixi de dependre d'una subhasta que facilita l'especulació per part de les grans elèctriques.

La principal mesura proposada per FACUA és la creació d'una tarifa totalment regulada per a totes les famílies que no superin els 10 kW de potència contractada i determinats límits de consum. L'anàlisi realitzada per l'equip jurídic de l'associació posa de manifest que amb el degut desenvolupament normatiu, aquesta fórmula no implicaria contradiccions amb la legislació comunitària. Els desproporcionats preus de la llum, l'absència de competència en el sector i la situació econòmica de les famílies espanyoles justifiquen l'establiment d'una tarifa fixada pel Govern per a protegir als consumidors.

La baixada de l'IVA de l'electricitat és una altra de les demandes de l'associació. Baixar-ho al 4% hauria estalviat a l'usuari mitjà 130 euros l'any passat. Abans d'impostos, aquest usuari va pagar 728,15 euros. L'IVA del 21% vigent en l'actualitat i l'impost sobre l'electricitat sumen un 27,19% d'increment en la factura, situant-la en 926,16 euros en 2018. Amb l'IVA al 4%, la suma dels impostos indirectes representaria el 9,32%, amb el que la quantia hauria baixat a 796,01 euros.

FACUA també reclama canvis de gran importància en el bo social, després dels rotunds fracassos que han suposat els models aprovats durant les legislatures de Zapatero, Rajoy i Sánchez. En l'actualitat, el bo segueix sense garantir descomptes significatius per a la immensa majoria de beneficiaris i manté uns nivells de renda excessivament baixos per a accedir a ell -excepte a les famílies nombroses, que poden beneficiar-se totes-.