FACUA demana als alcaldes que competeixin en solidaritat i serveis públics en comptes d'en llums nadalenques

Considera un espectacle obscè i vergonyós que Madrid, Vigo i Màlaga juguin a veure qui gasta més diners públics en enllumenat quan hi ha famílies que no tenen per a pagar la llum dels seus habitatges.

FACUA demana als alcaldes que competeixin en solidaritat i serveis públics en comptes d'en llums nadalenques

FACUA-Consumidors en Acció demana als alcaldes que competeixin en solidaritat i qualitat dels seus serveis públics en lloc d'en llums nadalenques. L'associació considera un espectacle obscè i vergonyós que en capitals com Madrid, Vigo i Màlaga es jugui a veure qui gasta més diners públics en enllumenat per a les festes mentre hi ha famílies que passen fred perquè no tenen ni per a pagar la llum dels seus habitatges.

Màlaga ha gastat més de 800.000 euros en el muntatge, Vigo ha destinat entorn d'1,1 milions i Madrid superarà els 3 milions, un 27,7% més que l'any passat. Amb 3 milions d'euros es paga la factura elèctrica mensual de gairebé 43.000 famílies, adverteix FACUA, que lamenta aquest descomunal abús en l'ús dels diners de tots els madrilenys mentre es devalua la qualitat de serveis com el Samur-Protecció Civil, els treballadors de la qual han arribat a declarar-se en vaga per la falta de mitjans tècnics i humans.

Que competeixin en solidaritat i qualitat de serveis públics

FACUA no qüestiona que els ajuntaments subvencionin amb l'enllumenat nadalenc la promoció del comerç i l'hostaleria local, però sí l'excés en el qual incorren nombrosos municipis en aquesta inversió mentre tenen desatesa la qualitat de serveis públics com la neteja i el transport o no destinen recursos suficients a ajudes socials. També critica la carrera per avançar la data d'inici de la il·luminació, que més enllà de l'increment del consum energètic es tradueix en una invitació a celebrar les festes des d'un mes abans del seu inici, una permanent crida al consumisme que poc ajuda a la deficitària economia de moltes famílies.

Si els alcaldes volen competir en el que molts diuen esperit nadalenc, FACUA els convida a llançar-se a una carrera per demostrar qui inverteix més a fomentar el consum responsable en aquestes dates per a reduir l'endeutament de les famílies, o en qui bat tots els rècords en solidaritat, en l'atenció a gent necessitada que necessita ajudes socials per a menjar i pagar la llum així com a ajudar a persones sense sostre, que en aquestes dates ho passen pitjor que mai per les temperatures extremes.