FACUA critica que el Congrés hagi donat llum verda a l'anomenat 'Decretazo digital'

L'associació considera lamentable el vot a favor de PSOE, PP i Ciutadans així com l'abstenció d'Unidas Podemos.

FACUA critica que el Congrés hagi donat llum verda a l'anomenat 'Decretazo digital'

FACUA-Consumidors en Acció critica que el Congrés dels Diputats hagi convalidat l'anomenat Decretazo digital, que permet al Govern intervenir tots els nivells de la infraestructura comunicativa digital d'un territori al·legant simplement que estan amenaçades la "seguretat nacional" o "l'ordre públic".

L'associació considera lamentable el vot a favor de PSOE, PP i Ciutadans, així com l'abstenció d'Unidas Podemos, d'una iniciativa que suposa un autèntic atac a les llibertats, en donar llum verda a l'Executiu per a tancar pàgines web, realitzar corts del servei i limitar la capacitat de les administracions de triar els sistemes d'identificació ciutadana, entre altres accions.

FACUA ja es va posicionar en contra de l'aprovació del Reial decret el passat 1 de novembre pel Consell de Ministres a penes una setmana abans de les eleccions del 10N. Així, l'associació criticava que aquest decret amplia les causes per les quals el Govern pot decidir prendre el control de qualsevol mena de comunicació digital. Abans, podia ordenar el cessament d'urgència i sense audiència prèvia de manera cautelar únicament per raons de seguretat pública, protecció civil, emergències, defensa de la vida humana o interferència amb altres xarxes. Amb el nou text normatiu, l'Executiu podrà dur a terme aquestes actuacions simplement si considera, de forma molt més àmplia, que existeixen "suposats excepcionals que puguin afectar l'ordre públic, a la seguretat pública i la seguretat nacional".

L'associació adverteix que aquesta modificació de la legislació permet, de facto, que el Govern tanqui o controli pàgines webs de manera lliure o realitzi corts de comunicacions sense haver d'atenir-se a cap normativa o autorització judicial, simplement al·legant que suposen un perill.

FACUA també va criticar que l'Executiu en funcions aprovés aquest Reial decret llei a penes una setmana abans de la convocatòria d'eleccions i per la via d'urgència, sense permetre que la normativa passés pel Congrés dels Diputats per a ser debatuda ni que les organitzacions de la societat civil poguessin realitzar les seves aportacions o crítiques a aquesta.

El preàmbul de la llei recull, com a justificació a la seva creació, "els recents i greus esdeveniments esdevinguts en part del territori espanyol". El president en funcions, Pedro Sánchez, va assegurar que un dels objectius d'aquesta norma era evitar l'anomenada República Digital Catalana. "No hi haurà independència offline ni online", va comentar.