iDental: FACUA denuncia per quarta vegada en l'Audiència el trencament de les mesures cautelars

Malgrat la prohibició decretada pel jutge, EVO Finance (ara denominada SPMP) i un fons luxemburguès al qual ha venut part dels crèdits continuen reclamant el pagament a afectats.

iDental: FACUA denuncia per quarta vegada en l'Audiència el trencament de les mesures cautelars
Imatge: FACUA Córdoba.

FACUA-Consumidors en Acció ha notificat per quarta vegada al titular del Jutjat d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, José de la Mata, que afectats de iDental continuen rebent escrits d'entitats que els exigeixen el pagament dels préstecs que van contractar per a finançar els seus tractaments. El passat 5 de febrer, el magistrat va dictar un acte amb mesures cautelars per les quals va prohibir a les entitats de crèdit qualsevol tipus de reclamació.

Socis de FACUA de diferents punts d'Espanya continuen comunicant a l'associació que EVO Finance (ara denominada Serveis Prescriptor i Mitjans de Pagaments, SPMP) els exigeix el pagament de les quotes impagades. En uns casos, els indica que per cada mensualitat impagada els aplica un recàrrec de 30 euros en concepte de "despesa d'impagament quota". En uns altres, un gestor de recobrament, Cobralia, els comunica que es dirigeix a ells en nom de SPMP i que han interposat una "demanda judicial" davant l'impagament de les quotes, assegurant-los que si no paguen de manera immediata, el deute es veurà incrementada amb interessos de demora i les costes del suposat procediment judicial.

FACUA també ha tingut coneixement que SPMP ha venut el deute d'una part dels afectats al fons luxemburguès LC Asset 1, que ha facilitat les seves dades a una altra empresa de recobraments, Cobralia, que està amenaçant als usuaris amb incloure'ls en registres de morosos si no paguen les quantitats pendents.

Delicte de trencament

L'equip jurídic de FACUA ha sol·licitat de nou al jutge De la Mata que es dedueixi testimoniatge d'actuacions a fi d'instruir la possible comissió de delicte per trencament de mesura cautelar previst en l'article 468.1 del Codi Penal i es doni trasllat dels fets a la Fiscalia.

L'equip jurídic de l'associació, que exerceix l'acusació particular en el cas iDental, ha notificat ja al jutge instructor fins a quatre ocasions -al febrer, juliol, octubre i ara de nou- l'incompliment per part de SPMP (i ara també per la de LC Asset 1) de la mesura cautelar que va dictar al febrer i va recordar a les financeres mitjançant un nou acte dictat el 13 de setembre.

Acte de 13 de setembre

En el seu acte del setembre passat, De la Mata va advertir que la mesura cautelar que havia dictat al febrer afecta també "a aquelles altres entitats de crèdit, financeres o de qualsevol altra índole o naturalesa que hagin adquirit o obtingut la titularitat per qualsevol títol, raó o preu d'aquells contractes de crèdit". El jutge esmenta en concret a Link Finances, LC Asset 1Sarl i Hoist Finance Spain SLU, que són les noves entitats que han estat reportades davant el jutjat.

En l'acte, el magistrat explica que ha rebut escrits posant de manifest que les entitats financeres estan "realitzant reclamacions judicials i extrajudicials a usuaris amb manteniment en contractes de crèdits al consum" vinculats a tractaments en iDental. Així mateix, també informa que hi ha altres mercantils que "podrien haver comprat paquets d'aquests crèdits a les prestadores originàries" i que estarien exigint el pagament.

Així, De la Mata va procedir a reiterar novament la suspensió cautelar de les reclamacions dels crèdits als perjudicats pel tancament de la cadena de clíniques odontològiques que va acordar el passat 5 de desembre de 2018, a més de recordar a les entitats financeres que s'abstinguin d'incloure en fitxers d'informació patrimonial (de morosos) als afectats que hagin deixat de pagar els crèdits.

Entre les entitats a les quals afecta la suspensió es troben EVO Finance -ara Serveis Prescriptor i Mitjans de Pagaments, SPMP-, Banc Cetelem, Santander Consumer Finance, BBVA Consumer Finance i Sabadell Consumer Finance.