Barcelona obre expedient sancionador a una immobiliÓria i Idealista per oferir un pis per a "espanyols"

L'Ajuntament considera responsables de la discriminaciˇ a la web d'anuncis i a la immobiliÓria The New House i planteja una multa de 90.000 euros.

Barcelona obre expedient sancionador a una immobiliÓria i Idealista per oferir un pis per a

L'Ajuntament de Barcelona ha obert un expedient sancionador al portal d'anuncis de pisos Idealista i a l'agència immobiliària The New House per publicitar el lloguer d'un pis sol per a inquilins espanyols. El consistori considera que es va vulnerar la Llei d'habitatge de Catalunya, que prohibeix la discriminació de qualsevol mena, i ha iniciat un procés que podria implicar una multa de 90.001 euros.

Segons ha publicat eldiario.es, el Consistori va saber de l'existència de l'anunci a través de la denúncia d'un particular en la seva Oficina per a la No Discriminació. Publicada en la web d'Idealista, l'oferta era per a un pis de lloguer en l'Avinguda Paral·lel de 75 metres quadrats i 1.200 euros de mensualitat. En els comentaris, l'anunciant, The New House, demanava que els candidats anessin "estudiants", amb "contracte indefinit" i "espanyols". Això últim suposa excloure a tota la població estrangera.

El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, ha assegurat que és el primer expedient que s'obre a Espanya per discriminació per origen en l'accés a l'habitatge, i ha dit estar convençut que "no és l'únic" cas d'aquest tipus que s'ha donat en el sector immobiliari. "Com no s'actuava en aquest àmbit, els qui el sofrien no el percebien com a tal i no eren conscients que constitueix una infracció i que hi ha eines per a protegir-los", ha expressat l'edil.

Des d'Idealista, no obstant això, consideren "estranyíssim" que se'ls hagi obert un expedient sancionador per un cas d'aquest tipus, ja que asseguren que compten amb un equip dedicat "permanentment" a detectar i retirar comentaris discriminatoris. Així s'expressa el portaveu de l'empresa Fernando Encinar, que explica que amb un sistema d'algorismes intenten localitzar aquests comentaris i esborrar-los. Si no els detecten així, afegeix, els eliminen quan els arriben avisos d'usuaris.

En aquest cas, l'anunci es va publicar el 28 de juny de 2019 i va ser esborrat el 10 de juliol. Segons consta en la web, el mateix anunciant el va donar de baixa. "Som més coneguts per ser rigorosos en aquest tema que per ser laxos", incideix Encinar, que afegeix que els serveis jurídics d'Idealista estan revisant l'expedient abans de confirmar si presentaran al·legacions. Segons el consistori, tant la plataforma com The New House són responsables subsidiaris quant a fer front a la multa.

Per a Serra, l'expedient busca també llançar un "missatge de prevenció" contra conductes discriminatòries no sols de propietaris o immobiliàries, sinó també dels portals que gestionen milers d'ofertes. "Tenen obligacions sobre la mena d'ofertes que fan", ha remarcat l'edil de Barcelona en Comú.

L'expedient neix de la unitat de disciplina de l'habitatge de Barcelona, que té oberts en aquests moments 134 procediments sancionadors. Entre ells n'hi ha per desocupació "permanent" de pisos, per assetjament immobiliari o per destinar habitatge protegit a altres usos més enllà de la residència del titular. Des del Consistori asseguren que estan treballant a més en altres 155 casos que es troben en diligències prèvies