La factura de la llum de l'usuari mitjŕ es va situar en 2019 en 854 euros, un 61,3% més cara, que fa 15 anys

FACUA considera positives algunes de les mesures anunciades pel futur Govern perň les veu insuficients. Critica la incertesa que suposa un model on les tarifes varien cada dia i demana baixar l'IVA.

La factura de la llum de l'usuari mitjŕ es va situar en 2019 en 854 euros, un 61,3% més cara, que fa 15 anys

853,80 euros. Aquest ha estat l'import de la factura elèctrica per a l'usuari mitjà amb la tarifa semirregulada (PVPC) durant 2019, un 61,3% per sobre del rebut de fa quinze anys, que va ser de 529,32 euros. Així ho posa de manifest l'anàlisi de FACUA-Consumidors en Acció, que reflecteix també una baixada del 7,8% respecte a 2018, any en què el rebut anual va ser de 926,16 euros.

Si es compara amb la factura anual de 2009, quan es va situar en 704,88 euros, la pujada en una dècada ha estat del 21,1%. L'informe de FACUA també indica que durant 2019, el rebut de l'usuari mitjà va arribar a oscil·lar en un 23,5%, des dels 64,62 euros de desembre fins als 79,79 euros de gener.

Al llarg de 2019, el rebut de l'usuari mitjà només va baixar dels 70 euros cinc mesos. Així, es va situar en 79,79 euros al gener, 75,37 euros al febrer, 72,39 euros al març, 73,09 euros a l'abril, 70,97 euros al maig, 69,62 euros al juny, 71,82 euros al juliol, 68,64 euros a l'agost, 66,87 euros al setembre, 70,08 euros a l'octubre, 68,79 euros al novembre i 64,62 euros al desembre. En les seves anàlisis, FACUA utilitza un perfil d'usuari amb una potència contractada de 4,4 kW i un consum mensual de 366 kWh mensuals, la mitjana a Espanya segons una anàlisi de l'associació sobre diverses desenes de milers de factures d'habitatges habitats.

Reclama la baixada de l'IVA

FACUA considera positives algunes de les mesures en matèria elèctrica anunciades pel futur Govern de coalició de PSOE i Unides Podem però les veu insuficients. En aquest sentit, l'associació critica la incertesa que suposa per als usuaris un model en el qual les tarifes varien cada dia i reclama que baixi l'IVA. Sumat a l'impost especial sobre l'electricitat, els impostos indirectes incrementen el rebut de les famílies res menys que el 27,19%.

Quant a la baixada del preu del terme fix del rebut anunciat en l'acord programàtic de Govern, FACUA espera que sigui realment dràstica. En aquest sentit, recorda que el preu del quilowatt (kW) es va multiplicar per dos durant les legislatures del PP de Mariano Rajoy. Així, l'agost de 2013 va passar de 2,32 euros (impostos inclosos) a 3,78 euros i al febrer de 2014 a 4,46 euros, per a després experimentar una levíssima baixada el gener de 2017, quan es va situar en els 4,36 euros en els quals es manté en l'actualitat.

Bono social

Pel que fa a la nova reforma del bo social, FACUA espera que no sigui més del mateix. Així, recorda que el mateix anunci es produeix en totes les legislatures i tots els models desenvolupats fins avui han estat un autèntic desastre, amb descomptes poc significatius per a la gran majoria d'usuaris que complien els requisits per a contractar-lo, més enllà de l'excessivament limitat nombre de famílies que han pogut accedir a ell.

Així mateix, FACUA considera positiva la modificació normativa prevista per a eliminar sobrerretribució -coneguda com a "beneficis caiguts del cel"- que reben en el mercat majorista determinades tecnologies que van ser instal·lades en un marc regulador diferent, anterior a la liberalització i que han recuperat més que àmpliament els seus costos d'inversió.

PSOE i Unides Podem també han anunciat que el nou model de facturació elèctrica incorporarà un preu més baix per als primers quilowatts hora (kWh) consumits cada mes. FACUA creu que la fórmula pot resultar interessant per a reduir els rebuts de les famílies, sempre que la reducció sigui significativa i el número de kWh amb preus més baixos abast uns mínims acceptables i proporcionals al nombre de persones que resideixin en cada habitatge. Encara que l'associació adverteix que resulta fonamental la intervenció sobre el sector perquè les tarifes deixin de ser fruit de mecanismes que propicien l'especulació.

Participació de la societat civil

FACUA reclama al futur Govern que doni a les organitzacions representatives de la societat civil la participació en el desenvolupament de les polítiques energètiques que els va negar l'anterior Executiu socialista. No es tracta només de dur a terme mesures que acabin amb la carestia de la llum i els desproporcionats beneficis de les grans energètiques, sinó també d'actuar contra els abusos i fraus que de manera massiva es produeixen en el sector amb una impunitat que ha d'acabar d'una vegada, adverteix l'associació.