El 35% de les joguines tenen preus idèntics en les sis grans superfícies analitzades per FACUA

L'associació ha realitzat un estudi comparatiu entre Juguettos, Carrefour, El Corte Inglés, Eroski, Hipercor i Toys'R'Us.

El 35% de les joguines tenen preus idèntics en les sis grans superfícies analitzades per FACUA

El 35% de joguines té preus idèntics en les sis grans superfícies analitzades per FACUA-Consumidors en Acció. L'associació ha realitzat un estudi comparatiu sobre els preus de 170 joguines, en el qual ha detectat una molt escassa competència entre els principals establiments del país.

Seixanta de les joguines, més de la tercera part dels enquestats, tenen una diferència de preus inferior a l'1%. En vint d'ells, el preu és exactament el mateix en tots els establiments que els comercialitzen (vegeu taules).

En 14 dels casos les diferències màximes de preus van de l'1% al 4,9% (en total, en 74 productes no aconsegueix el 5%), en 23 joguines les variacions van del 5 al 9,9%, en 29 són del 10 i el 19,9%, en 21 del 20 i el 29,9% i altres 23 tenen diferències del 30% o més.

Aquestes són les conclusions de l'anàlisi elaborada per FACUA, un estudi comparatiu en sis grans superfícies comercials espanyoles sobre els preus de jocs i joguines per a totes les edats de les principals marques. Els establiments inclosos en l'estudi són Juguettos, Carrefour, El Corte Inglés, Eroski, Hipercor i Toys'R'Us.

Majors diferències

En aquelles joguines de les 170 analitzades en les quals existeixen diferències de preu entre els sis establiments que ho comercialitzen, cal destacar la major d'elles: un 139,2% a la Casa de Barbie, que suposen 29,09 euros de diferència entre el preu més car (49,99 euros) i el més barat (20,90 euros).

A bastant distància, la següent major diferència de preu és d'un 66,7% en el Movi Superrobot, amb 20 euros de distància entre l'establiment que l'embeni a un preu més econòmic (29,99 euros) i el que el comercialitza a un import més alt (49,99 euros). Mateix percentatge de diferència en el cas del Pack de 20 pots de Play-Doh. En la gran superfície que ho embeni més car (24,99 euros) costa 10 euros més que en la qual ho embeni més barat (14,99 euros).

Més de trenta marques dels principals fabricants

Les 170 ades per FACUA corresponen a més de trenta marques dels principals fabricadors: Famosa (amb la majoria de les seves marques: Nenuco, Nancy, PinyPon, The Bellies...); Bandai; Bizak; Cefa (Leap Frog); Chicco; Diset; Clementoni; Educa, Fisher-Price; Funko; Giochi Preziosi, IMC; Llec; Mattel; Playmobil; Vtech; Frozen; Hot Wheels; Barbie; Disney; Paw Patrol; Peppa Pig; i Hasbro i moltes de les seves marques (Marvel, Star Wars, Mr. Potato, Play-Doh, Playskool, Hasbro Gamming, Fortnite, Beyblade, etc.).

Consells per als consumidors

FACUA recomana als consumidors que no es deixin portar pels anuncis que més captin l'atenció dels nens com a únic element a l'hora de triar les joguines. És important seleccionar els que puguin fomentar la creativitat i el joc en grup, a més de rebutjar aquells la publicitat o la presentació dels quals fomentin la violència o el sexisme.

Quant a les precaucions, no han de comprar-se joguines recomanades per a edats superiors a les del nen o l'etiquetatge del qual manqui d'instruccions o advertiments de seguretat en castellà.

En qualsevol cas, l'associació recomana als consumidors que comparin preus en tota mena d'establiments, tant grans superfícies com petits i mitjans comerços.

Fan falta més controls

Així mateix, FACUA demanda a les administracions central i autonòmiques que incrementin els controls sobre les importacions en les duanes i les vendes en els establiments comercials per a evitar l'entrada o retirar el màxim possible de joguines que no compleixin amb els estàndards de qualitat europeus.