el Brasil multa amb 1,6 milions de dòlars a Facebook per la filtració de dades d'usuaris

L'autoritat de defensa del consumidor del país americà ha constatat que la xarxa social va traspassar la informació de 443.000 abonats a la consultora política Cambridge Analytica.

el Brasil multa amb 1,6 milions de dòlars a Facebook per la filtració de dades d'usuaris

El Departament de Protecció del Consumidor (DPDC) dependent del Ministeri de Justícia i Seguretat Pública del Brasil ha imposat una sanció a Facebook de 6,6 milions de reals (uns 1,6 milions de dòlars) per filtrar dades de 443.000 usuaris brasilers a la consultora internacional Cambridge Analityca, acusada de recaptar il·lícitament dades d'usuaris als EUA que van ser utilitzats per a manipular psicològicament als votants en les eleccions dels EUA de 2016, en les quals Donald Trump va ser elegit president.

La resolució d'aquest organisme conclou que va haver-hi una pràctica "abusiva" per part de Facebook Inc i Facebook Serviços Online do Brasil Ltda. "És evident que les dades dels prop de 443.000 usuaris de la plataforma estaven en disposició indeguda per part dels desenvolupadors de l'aplicació thisisyourdigitallife per a finalitats, almenys qüestionables", indica el comunicat difós pel DPDC. La nota també recull que les dades dels usuaris brasilers "van anar a parar a mans equivocades i van quedar, almenys, sotmesos a un risc concret (i no simplement abstracte) de ser usats per a finalitats no autoritzades".

L'organisme ha explicat també que el procediment administratiu contra la multinacional tecnològica ha valorat la violació de les dades personals dels consumidors contractants de la plataforma de Facebook, o si va haver-hi un accés incorrecte a aquestes dades considerant la forma de consentiment de l'usuari. La recerca va començar després de la recerca periodística entorn de la participació de la consultora en el procés electoral estatunidenc de 2016. L'abril de 2018 es va publicar també que el cas podria haver-se donat al Brasil, alguna cosa que va reconèixer la pròpia tecnològica. Facebook va reconèixer que la filtració va afectar llavors usuaris brasilers.

D'acord amb les dades de la tecnològica, 443.000 usuaris dels prop de 87 milions que van tenir les seves dades exposades, eren del Brasil i ja van ser notificats sobre l'ocorregut.