FACUA recorre davant l'Audičncia Provincial la llibertat provisional dels responsables de Magrudis

La jutgessa del Jutjat d'Instrucció número 10 de Sevilla ha desestimat el recurs que van plantejar l'associació i altres acusacions contra la decisió de la posada en llibertat.

FACUA recorre davant l'Audičncia Provincial la llibertat provisional dels responsables de Magrudis

FACUA-Consumidors en Acció ha presentat un recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial per la decisió del Jutjat d'Instrucció número 10 de Sevilla de posar en llibertat als responsables de Magrudis.

La jutgessa d'instrucció ha desestimat el recurs de reforma que van plantejar l'associació i altres acusacions contra l'acte de 17 de març de 2020 que decretava la posada en llibertat provisional de José Antonio Marín Ponce i el seu fill Sandro José Marín Rodríguez. Tots dos estaven a la presó des del passat 26 de setembre en ser acusats dels delictes objecte de la instrucció judicial pel brot de listeriosis, detectat a l'estiu a causa dels seus productes.

En l'acte en el qual desestima el recurs de reforma, la jutgessa ha indicat que va acordar l'ingrés a la presó perquè "evidentment, existia risc de fugida i possibilitat d'obstruir la present recerca que estava iniciant-se en aquell moment", però que "les circumstàncies que concorrien en el moment de dictar la mesura cautelar, en el dia d'avui van canviar substancialment". "La recerca es troba, almenys en el que són diligències de recerca essencials, pràcticament acabada, a l'espera únicament d'informes pericials ampliatius, informes mèdics i oferiment d'accions als perjudicats", ha afirmat.

FACUA, que discrepa amb la decisió adoptada per la jutgessa, es troba ara a l'espera de conèixer la decisió de l'Audiència Provincial de Sevilla davant el seu recurs d'apel·lació.

Continuen existint risc de fugida i de reiteració delictiva

L'associació va considerar necessari recórrer la posada en llibertat dels dos responsables de Magrudis en entendre que continuaven existint risc de fugida i de reiteració delictiva, tal com la mateixa magistrada va raonar en l'acte d'ingrés a la presó "donada la gravetat dels fets imputats i la pena que pogués imposar-los".

Ara, per a la instructora del cas, la posada en llibertat no comporta risc "que puguin ocultar, alterar o destruir fonts de prova rellevants", fet que considera la magistrada "pràcticament inexistent".

Quant al risc de fugida, la jutgessa assenyala que ha disminuït "donades les circumstàncies que concorren" i també una vegada decretat "l'estat d'alarma i limitada per tant la llibertat de circulació de les persones, que únicament podran circular per les vies d'ús públic per a la realització de les activitats que indica" l'article 7 del Reial decret 463/2020 de 14 de març.

D'altra banda, FACUA, lluny de considerar que la instrucció es troba pràcticament acabada, considera que ha de continuar-se la recerca a fi no de sols rebre els informes pericials sol·licitats, sinó de contrastar les dades que han estat aportats pels testimonis al procediment i investigar si existeixen altres persones que poguessin ser responsables per part de l'Ajuntament o de la Junta d'Andalusia.

L'associació incideix igualment en el dèficit en les labors d'inspecció de l'Administració. No sols no es va adonar de l'existència d'"errors" en la documentació que els investigats li van lliurar fins que va esclatar l'alerta sanitària, sinó que no ha dut a terme totes les inspeccions i supervisions que resultaven necessàries en les instal·lacions de la mercantil i que podrien haver evitat el brot de listeriosis.

Els dos encausats estan sent investigats per un suposat delicte contra la salut pública en la seva modalitat de frau alimentari, tres d'homicidi per imprudència, dues de lesions a fetus amb resultat de mort i diversos delictes de lesions imprudents.