Denunciades suposades plataformes d'afectats pel Covid-19, creades per a fer negoci

L'Associaciˇ Lliure d'Advocats i Advocades ha denunciat a onze despatxos d'advocats per captar clients mitjanšant "publicitat fraudulenta" i "camuflant-se" com a associacions.

Denunciades suposades plataformes d'afectats pel Covid-19, creades per a fer negoci

L'Associació Lliure d'Advocats i Advocades (ALA) ha denunciat davant el Consell General de l'Advocacia Espanyola a onze associacions i despatxos d'advocats per crear suposades plataformes d'afectats pel Covid-19 per a fer negoci oferint els seus serveis.

Segons ha publicat Infolibre, l'ALA va presentar la denúncia divendres passat 24 d'abril contra aquestes entitats per captar clients mitjançant "publicitat fraudulenta" i fins i tot "camuflant-se" com a associacions, saltant-se suposadament les seves obligacions deontològiques. L'associació adverteix que s'han anat creant diferents entitats "que es diuen formades per afectats per la pandèmia" i que ofereixen serveis jurídics, vulnerant "els nostres codis deontològics".

Les associacions denunciades són l'Associació d'Afectats pel Coronavirus (Asacovid), el president del qual és José Manuel Hita García de Marina de Aliter Advocats i que ofereix assessorament legal i econòmic; l'Associació Espanyola d'Afectats pel Coronavirus, del Grup Mèdic Jurídic Durango; Plataforma de Víctimes del Coronavirus Covid, després de la qual està el despatx Navarro&Larriba, segons la denúncia; i la Plataforma Solidària Afectats Coronavirus, formada per un grup d'advocats i amb base en Jerez de la Frontera.

També estan incloses en la denúncia la Plataforma d'Advocats en Defensa d'Afectats pel Coronavirus, que ALA atribueix a l'advocat Gerardo Manuel Vázquez, portaveu de l'Associació Abusos Urbanístics Andalusia No; la Plataforma d'Afectats per la Gestió de la Crisi del Covid-19, del despatx Martín Herreros; l'Associació Juristes contra el Soroll, el portaveu del qual és l'advocat Joaquín José Herrera del Rei; i la Plataforma Afectats Coronavirus; a més dels despatxos Ontier i Quercus&Superbia i a l'advocat José Ignacio Sánchez Rubio.

La denúncia indica que el Codi Deontològic de la Advocacia, en el seu article 6, impedeix "l'oferta de serveis professionals, per si o mitjançant tercers, a víctimes directes o indirectes de catàstrofes, calamitats públiques o altres successos que haguessin produït un nombre elevat de persones afectades i als seus hereus [...], en moments o circumstàncies que condicionin l'elecció lliure d'advocat i, en cap cas, fins transcorreguts quaranta-cinc dies".

D'igual forma, l'article 8 de l'Estatut de la Víctima també limita que procuradors i advocats puguin dirigir-se a afectats per "catàstrofes, calamitats públiques o altres successos que haguessin produït un nombre elevat de víctimes" fins passats quaranta-cinc dies. Segons ha indicat la presidenta de l'ALA, Ángeles Chinarro, en declaracions a Infolibre "es tracta de preservar el duel, de permetre a la víctima prendre decisions lliures i racionals. No es pot aprofitar el moment en què la víctima és més vulnerable".

L'ALA també ha sol·licitat en la seva denúncia que s'obri un expedient disciplinari als despatxos per aquesta "publicitat fraudulenta" i se'ls requereixi el seu cessament "de manera immediata", a més de demanar que s'investigui "la identitat dels despatxos que es troben després de la presumpta il·lícita publicitat". Chinarro ha indicat que ofereixen els serveis sota "una falsa aparença de gratuïtat". "El reclam és aquest precisament, que és gratuït. Però en el moment en què calgui moure un paper, et presenten la minuta", ha assenyalat.