FACUA denuncia a Ibèria Express: va incomplir mesures de separació entre passatgers en un vol a Las Palmas

"Els operadors de transport prendran les mesures necessàries per a procurar la màxima separació possible", indica el Reial decret 463/2020, de 14 de març. En fase 1, hauran de vendre només el 50% de la seva capacitat.

FACUA denuncia a Ibèria Express: va incomplir mesures de separació entre passatgers en un vol a Las Palmas

FACUA-Consumidors en Acció ha presentat una denúncia contra Ibèria Express -filial d'Ibèria- davant l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) per incomplir els requisits de separació entre passatgers establerts amb motiu de l'estat d'alarma en un vol Madrid-Las Palmas diumenge passat 10 de maig.

Diversos passatgers del vol B3838 Madrid-Las Palmas han donat a conèixer els fets a través de Twitter. "Va l'avió gairebé completament ple i no hi ha ni tan sols un seient de separació entre passatgers. Això és una vergonya", va tuitar Efrén Hernández, que va pujar un vídeo amb imatges dels passatgers queixant-se a un tripulant de cabina. "Enlairarem amb l'avió ple", "sense complir per a res les distàncies de seguretat", va relatar Teresa Marín en un altre vídeo publicat en el seu compte de Twitter, on es queixava a la "indignant" situació.

En la seva denúncia, FACUA sol·licita a l'AESA l'obertura d'una recerca sobre les pràctiques d'Ibèria Express i un expedient sancionador per l'ocorregut en el citat vol. El Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel *Covid-19, estableix en el seu article 14 una sèrie de "mesures en matèria de transports". En el seu número 2, lletra g, indica que "en aquells serveis en els quals el bitllet atorga una plaça asseguda o cabina, els operadors de transport prendran les mesures necessàries per a procurar la màxima separació possible entre els passatgers".

D'altra banda, l'Ordre TMA/400/2020, de 9 de maig, estableix les condicions a aplicar en la fase 1 -no afecta el vol d'Ibèria del diumenge- de la desescalada en matèria de mobilitat i es fixen altres requisits per a garantir una mobilitat segura. En el seu article 2, apartat 4, indica que "els operadors garantiran, mitjançant el procediment que considerin més adequat, el compliment de l'article 14.2.g) del Reial decret 463/2020, de 14 de març". "A aquest efecte, es considerarà suficient oferir al públic sol el 50% de la capacitat total de cada aeronau per a assegurar la deguda separació entre passatgers".