Insta els partits de l'oposició a que s'oposin a la mesura

FACUA rebutja la prohibició de l'anonimat a les xarxes: seria una mordassa per la llibertat d'expressió

"El partit de la Llei Mordassa es disposa ara a atemorir als usuaris perquè no exerceixin el seu dret a expressar les seves opinions lliurement", adverteix el portaveu de l'associació, Rubén Sánchez.

FACUA rebutja la prohibició de l'anonimat a les xarxes: seria una mordassa per la llibertat d'expressió
Imatge: Jennifer Moo.

FACUA-Consumidors en Acció mostra la seva absoluta oposició a la pretensió del Govern de prohibir l'anonimat a les xarxes socials, ja que la mesura representaria una mordassa per la llibertat d'expressió i la llibertat ideològica. L'associació insta tots els partits de l'oposició perquè rebutgin la mesura anunciada pel PP.

"No hi ha demanda social ni necessitat jurídica per aprovar aquesta aberració. I no ens creiem que l'objectiu sigui acabar amb amenaces i difamacions", adverteix el portaveu de FACUA, Rubén Sánchez. "El partit de la Llei Mordassa, el partit que ha utilitzat des del Govern a una policia política i a pseudoperiodistes per propagar rumors difamatoris contra els seus rivals polítics, es disposa ara a atemorir als usuaris perquè no exerceixin el seu dret a expressar les seves opinions lliurement des de l'anonimat a les xarxes socials".

FACUA considera que la proposta del PP representa un gravíssim atac a Drets Fonamentals com la llibertat d'expressió i la llibertat ideològica, els quals han d'estar garantits i protegits independentment del canal pel qual s'expressin, com l'ONU ha declarat reiteradament i de forma específica sobre el dret a l'anonimat a internet.

"L'existència de persones que s'emparen en l'anonimat a internet per amenaçar, insultar, calumniar i propagar l'odi a les xarxes és un mal menor que cal assumir en una societat democràtica que promou drets fonamentals com la llibertat d'opinió i expressió i que pot ser combatut amb altres vies legals sense necessitat d'una reforma legislativa tan dura com la que pretén el PP", assenyala Sánchez.

FACUA recorda que fa anys que és objecte de cruentes campanyes de difamació difoses des de comptes anònimes a Twitter i Facebook, algunes de les quals van ser promogudes per Ausbanc i van comptar amb la difusió del mateix Partit Popular. "Enfront dels insults i calúmnies, mai demanem una norma que acabés amb l'anonimat a les xarxes", recorda el portaveu de l'associació.

"Vam investigar i destapem qui estaven darrere d'alguns d'aquests comptes, però assumim que la identitat de molts dels difamadors mai seria descoberta", indica Sánchez. "És el preu que hem de pagar per garantir una societat on prevalgui la llibertat d'expressió".

Segons l'opinió de FACUA, és el poder judicial el que ha d'assumir la investigació d'amenaces, insults i calúmnies abocades a les xarxes socials des de comptes anònimes. Per a això, cal que jutges i fiscals rebin formació en el funcionament de les tecnologies de la informació i que s'estableixin protocols de col·laboració amb ells que siguin assumits per les empreses propietàries de les xarxes socials, però mai una legislació que obligui els usuaris a facilitar la seva identitat quan donen d'alta un compte.