El director de publicacions d'Ausbanc, quatre mesos a la recerca i captura per dues estafes immobiliÓries

EstÓ condemnat a 3 anys i sis mesos de presˇ. El fiscal del cas Ausbanc i Mans Netes ha demanat 16 anys per pertinenša a organitzaciˇ criminal i tres delictes continuats d'extorsiˇ.

El director de publicacions d'Ausbanc, quatre mesos a la recerca i captura per dues estafes immobiliÓries

El que va ser director de publicacions d'Ausbanc, Luis Suárez Jordana, fa quatre mesos que està la recerca i captura per al seu ingrés a la presó per dues estafes immobiliàries. El passat 22 d'octubre, la Secció Setena de l'Audiència Provincial de Madrid va dictar una interlocutòria perquè fos arrestat, atès que pesen sobre ell dues condemnes de 3 anys i sis mesos de presó per delictes comesos entre 2005 i 2007, durant la seva etapa com a conseller i posteriorment administrador únic de Grup Immobiliari Ardiaca.

Suárez Jordana va ser director general de la Societat Estatal de Promoció i Equipament de Sòl (Sepes) en la primera legislatura d'Aznar i director de les publicacions de Luis Pineda fins que la seva presumpta organització criminal va ser desarticulada l'abril de 2016 per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz. El fiscal del cas Ausbanc i Mans Netes, en què Podem i FACUA exerceixen l'acusació popular, ha demanat per Suárez Jordana 16 anys de presó per pertinença a organització criminal i tres delictes continuats d'extorsió.

A les dues condemnes per estafa que acumula Suárez Jordana se sumen altres tres per intromissió il·legítima en el dret a l'honor de FACUA, el seu portaveu, Rubén Sánchez, i l'ex social media de la Policia, Carlos Fernández Guerra, que el van demandar a ell, a Pineda i a Ausbanc per les difamacions que durant anys van llançar contra ells a través de les publicacions de la falsa associació de consumidors i els seus comptes de Twitter.

El condemnat segueix a casa

Segons ha publicat El Confidencial, els advocats de les víctimes de les seves estafes immobiliàries van sol·licitar el passat 19 de gener un "nou impuls judicial" perquè l'Audiència Provincial requereixi de manera urgent la detenció de Suárez Jordana i compleixi així les seves penes. El lletrat Manuel Castellanos ha requerit a l'Audiència que pregunti al seu torn a la Policia Nacional quines gestions ha realitzat des del 22 d'octubre per la seva detenció. "Han transcorregut mesos i ens consta que el condemnat segueix fent una vida normal, residint al seu domicili i atenent els seus negocis, sense que ens consti que la Policia hagi complert amb el requeriment fet pel tribunal".

L'Audiència Provincial ja va deixar clar en un altre acte, de setembre de 2018, que rebutjava la suspensió de l'execució de la pena privativa de llibertat sol·licitada per Suárez Jordana, ja que el condemnat no havia fet cap esforç per indemnitzar els estafats amb el que dictaminava una de les condemnes, 221.887 euros més els interessos legals. "En el present cas no pertoca la suspensió de l'execució de la pena, atès que malgrat el temps transcorregut des que es va dictar la sentència i des que el penat va oferir abonar una mínima quantitat al mes (80 euros) per satisfer la responsabilitat civil a què va ser condemnat, ha estat nul el seu esforç per reparar el dany causat ", va assenyalar llavors l'Audiència Provincial.

El jutjat va citar fins i tot al condemnat perquè comparegués l'1 d'octubre a les 10:00 hores, "a fi de requerir l'ingrés voluntari a la presó en el termini de deu dies naturals des del requeriment. Tot això, amb l'advertència que en cas si no ho fan, es dictarà ordre de recerca, detenció i ingrés a la presó sense més citar-lo ni sentir-lo ". No es va presentar. Segons l'advocat dels estafats, l'Audiència va posar fil a l'agulla per empresonar Suárez Jordana després de posar una queixa al Consell General del Poder Judicial.

Les sentències per les seves estafes en la venda d'habitatges daten de febrer de 2015 i desembre de 2016, la primera per vendre a un matrimoni un habitatge que ja havia venut a un altre comprador i la segona per amagar que sobre un immoble pesava com a càrrega un préstec sobre gran part del seu import.

En l'acte pel qual el jutge Pedraz va tancar la instrucció, ha assenyalat que Suárez Jordana va tenir "intervenció activa" perquè Mans Netes, seguint les instruccions de Pineda, es personés com a acusació popular en determinats procediments que beneficiaven Ausbanc, que tenia "interès personal en actuar judicialment contra Rubén Sánchez, de l'organització de consumidors FACUA, a causa de l'enemistat manifesta que Luis Pineda li professava. Es tractava d'aconseguir la imputació de Rubén Sánchez en l'anomenat cas de les factures de la UGT", segons diu la sentència de processament de l'Audiència.

Tant la Fiscalia com el jutge instructor van rebutjar la imputació de Sánchez que perseguia la trama davant la inexistència de cap indici que hagués comès un delicte. L'acusació popular de Podem sol·licitar al jutge que permetés la personació del portaveu de FACUA com a víctima d'un delicte de denúncia falsa.