FACUA celebra que el Constitucional tombi l'article de la LOPD que permet als partits recollir dades

L'alt tribunal impedeix que es puguin fer censos de ciutadans segons la seva ideologia, alguna cosa que atemptaria contra els drets democràtics més bàsics com la intimitat o la llibertat, valora l'associació.

FACUA celebra que el Constitucional tombi l'article de la LOPD que permet als partits recollir dades

FACUA-Consumidors en Acció mostra la seva satisfacció davant la decisió unànime del Tribunal Constitucional de declarar nul l'apartat 1 de l'article 58 bis de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General recollit en la disposició final tercera de la nova Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD), que permet als partits polítics recollir dades personals relatives a les opinions polítiques de la ciutadania. L'alt tribunal, en una sentència el ponent de la qual ha estat el Magistrat Càndido Conde-Pumpido, estima el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Defensor del Poble el passat 5 de març de 2019.

L'article anul·lat permetia als partits crear bases de dades de persones afins o opositors sistematitzades per dates, noms i tipus d'ideologia. Així, qualsevol opinió en una xarxa social podia ser recopilada i assignada a una ideologia política específica sense que l'afectat fos conscient d'això.

FACUA considera que la mera existència d'aquest tipus de bases de dades de ciutadans catalogats per la seva ideologia és impròpia de països democràtics que defensen la llibertat d'expressió, pels perills d'utilització que comporten. És extremadament greu que s'obrís la porta a la manipulació dels partits en la seva carrera a la conquesta del poder a través de tècniques de màrqueting que orientin el vot de la ciutadania a través de missatges de WhatsApp, xarxes socials, SMS, etc, i a més, que aquests censos poguessin ser utilitzats amb altres finalitats inadequades com l'assignació d'ocupacions en l'Administració pública o el veto en aquests.

El citat article ara anul·lat donava permís als partits polítics, que són entitats privades amb un interès manifest a aconseguir el poder de govern, a enviar propaganda electoral sense consentiment previ a qualsevol persona a partir de la informació que aquests partits recopilin en internet: xarxes socials, participació en fòrums, pàgines web "i altres fonts d'accés públic".

Actualització de la Llei de Protecció de Dades

L'origen de l'article ara anul·lat va estar en la necessitat d'actualitzar la Llei de Protecció de Dades per a traslladar el Reglament General de Protecció de Dades europeu, acabada de entrar en vigor. Aquest Reglament prohibeix la recopilació d'informació relativa a la ideologia de la ciutadania en internet sense exprés consentiment previ per a les comunicacions comercials de les empreses. En la seva elaboració de la nova llei espanyola, el PSOE va afegir una excepció per a escapar al veto de la normativa europea i que permet que els partits polítics sí que puguin fer-ho.

Aquesta excepció no apareix en l'articulat de la nova LOPD, sinó que es va recollir en una disposició final, la tercera, que modificava la Llei orgànica del Règim Electoral General. Amb ella es pretenia canviar la manera en la qual els partits poden contactar amb la ciutadania per a l'enviament de missatges electorals i, així, es donava suport legal al fet que ocorrin com el de Cambridge Analytica, una empresa que va recopilar informació ideològica de milions d'usuaris i els va vendre a la campanya de Donald Trump als EUA, a més d'altres casos, per a manipular a través de la propaganda política als votants, que van acabar amb la victòria de Trump en 2016. L'empresa oferia en Facebook un test de personalitat que, per a fer-lo, obligava els usuaris a facilitar accés a la seva informació personal i xarxa d'amics, i amb aquestes dades es va elaborar un cens de ciutadans afins o opositors als quals bombardejar amb informació electoral, però també amb notícies falses difoses amb la intenció de manipular el resultat de les eleccions.