L'Audiència Nacional ratifica la multa de 500.000 euros a Vodafone per bloquejar numeració 118

La CNMC va sancionar a la companyia en considerar que l'operadora va cometre una infracció per incompliment greu de la seva obligació d'interoperabilitat amb aquests números.

L'Audiència Nacional ratifica la multa de 500.000 euros a Vodafone per bloquejar numeració 118

L'Audiència Nacional ha desestimat el recurs presentat per Vodafone Espanya contra la resolució de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) de juliol 2017 que va derivar en una multa de 500.000 euros per dues infraccions molt greus en bloquejar la interoperabilitat de diversos números telefònics 118XX.

En la seva resolució, la CNMC considerava que l'operadora va cometre una infracció per incompliment greu de la seva obligació d'interoperabilitat amb número 118 i contrària a la Llei General de Telecomunicacions en suspendre la interconnexió cap a vuit números 118 sense notificar-ho amb caràcter previ ni als operadors afectats ni a la CNMC.

Segons recull la Comissió en una entrada en el seu blog, alguns d'aquests números havien estat suspesos per Vodafone dos anys abans per trànsits irregulars, mentre que respecte a la resta de números no va aportar documentació que acredités la irregularitat d'aquests trànsits. Per aquesta conducta, la sanció va aconseguir els 300.000 euros.

D'altra banda, indica que Vodafone va cometre una infracció molt greu per no restituir la interconnexió de cinc números suspesos en 2012, incomplint la resolució de juny de 2013 que estableix un termini màxim de suspensió de nou mesos, que Vodafone no va complir, sinó que ha estès en suspendre la interconnexió a altres trànsits d'aquestes numeracions.

La CNMC afegeix que el Tribunal en la seva decisió ha assenyalat que la Comissió és competent per a dictar la resolució que va aprovar el procediment comú per a la suspensió de la interconnexió de numeracions per trànsit irregular, així com per a analitzar si s'han complert o no les condicions i requisits en ella establerts per a poder suspendre la interconnexió.

A més, l'Audiència creu que ha quedat acreditat l'incompliment de Vodafone de les resolucions de la CNMC i de les seves obligacions en matèria d'accés, interconnexió i interoperabilitat dels serveis per diferents motius, al mateix temps que considera que les multes imposades són proporcionades.

La Comissió també assenyala que, ja que Vodafone no ha recorregut aquesta decisió en cassació, la sentència és ferma i es confirma la seva actuació.