El Suprem anul·la definitivament la venda de 3.000 habitatges socials de Madrid a un fons voltor

Rebutja el recurs presentat pel Govern d'Isabel Díaz Ayuso i li recrimina "erigir-se en defensor" de Goldman Sachs-Azora.

El Suprem anul·la definitivament la venda de 3.000 habitatges socials de Madrid a un fons voltor

El Tribunal Suprem (TS) ha anul·lat de manera definitiva la venda de gairebé 3.000 habitatges públics de l'antic Ivima escomesa en 2013 a Goldman Sachs-Azora per 201 milions d'euros. Rebutja així el recurs presentat pel Govern de la Comunitat de Madrid, dirigit per Isabel Díaz Ayuso, i li recrimina "erigir-se en defensor" del fons voltor.

Així consta en una provisió, en la qual la Sala III descarta l'incident de nul·litat promogut pel Govern regional contra l'acte, de 29 de novembre de 2019, que va inadmetre al seu torn el recurs contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) que va confirmar l'anul·lació de la resolució de l'Institut de l'Habitatge de Madrid (IVIMA), de 29 d'agost de 2013.

Aquesta resolució estava relacionada amb l'alienació de 32 promocions d'habitatges en arrendament adjudicada a Azora Gestió i la transmissió de la propietat dels habitatges a Encasa Cibeles SL.

La providència destaca que no s'han vulnerat del dret fonamental a la titula efectiva de l'administració regional en confirmar la sentència anulatòria de l'alienació, perquè la resolució del recurs de cassació s'ajusta "íntegrament" al que es disposa en la legislació. Tampoc aprecia cap "incongruència o error" en la decisió del Suprem.

El conseller d'Habitatge i Administració Local, David Pérez, va defensar el recurs contra la ratificació de l'anul·lació de la venda dels habitatges del Ivima per a "defensar els interessos dels afectats", perquè hi havia 1.000 persones que ja havien adquirit els habitatges.

En la seva sentència anterior, els magistrats de l'Alt Tribunal van argumentar que "si bé existeix una motivació raonable sobre la decisió política" d'alienar determinat lot de promocions, no obstant això "no s'ha justificat degudament" (de manera específica) que aquests habitatges concrets venuts "no són necessàries per al compliment de les funcions i competències del Ivima".

A més, exposava que els arguments aportats per tots dos recursos "evidencien la manca d'interès cassacional". Així, per exemple, es reclama per part de la Comunitat que la sentència anulatòria se circumscrigui al cas d'un únic afectat (el demandant en primera instància), aspecte que rebutja el TS per no tenir relació amb la decisió del TSJM.

"Aquesta qüestió no ha estat tractada en la sentència d'apel·lació recorreguda que confirma la part dispositiva de la sentència del Jutjat que conté un doble pronunciament anulatori: un, respecte de l'alienació de les 32 promocions (que deixa sense efecte) i, un altre, respecte de la concreta transmissió de la propietat del recurrent", argumentava l'Alt Tribunal.

Azora per la seva part va plantejar, igual que la Comunitat, que la postura del TSJM contradiu la doctrina jurisdiccional sobre el control negatiu de la discrecionalitat tècnica de l'administració, alguna cosa que tampoc atén el Suprem en entendre que no concorre aquest supòsit.

"No s'ofereix ni justifica la raó o el perquè deixen de ser necessàries aquestes promocions, quan ajunten un total de 2.935 habitatges que compleixen una labor social, com és la de proporcionar a classes desfavorides un habitatge digne", argumentava la sentència ratificada.

A més, el TSJM assegurava que aquests habitatges van ser concebuts amb una funció social per a atendre persones que no poden accedir a un pis a preu de mercat, alguna cosa que la mercantil (Azora) no té obligació de fer.

Les gairebé 3.000 habitatges pertanyien al Pla Jove de l'Institut de l'Habitatge de Madrid, que van ser venudes per un import de 201 milions d'euros, gairebé un 20 per cent més que el preu fixat de sortida (168,9 milions).

Són en la seva majoria pisos d'un i dos dormitoris amb un màxim de 70 metres quadrats de superfície. Els habitatges estan situats en les localitats de Madrid (1.380), Móstoles (259), Torrejón d'Ardoz (224), Tielmes (21), Parla (240), Collado Villalba (44), Majadahonda (332), Navalcarnero (192), Leganés (36), Valdemoro (80) i Arroyomolinos (127).

Els afectats aplaudeixen la decisió

Per part seva, l'advocada i portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Alejandra Jacinto, ha celebrat la decisió de l'Alt Tribunal i reitera la decisió d'anul·lar la venda de 3.000 habitatges al "fons voltor", en el marc de la "titànica lluita jurídica" que han emprès contra aquesta alienació.

"Volem manifestar que el marge de maniobra de la Comunitat de Madrid, que de manera contumaç s'està negant a acatar la sentència, es va acovardint i només tracten d'ajornar l'inajornable, que és el retorn d'aquests habitatges al patrimoni públic", ha assenyalat en declaracions a Europa Press.

Per tant, Jacinto exigeix al Govern regional que "deixi de dilatar" l'acatament de la decisió del Tribunal Suprem que anul·la la venda dels habitatges i de "causar mal" perquè els desnonaments d'aquest fons d'inversió continuen, alguna cosa que és "responsabilitat directa" de la Comunitat de Madrid. "Que deixin de dilatar el procés de manera injusta i que reparin el mal a les famílies", ha sentenciat.