FACUA amplia la denúncia contra grans cadenes per no repercutir la baixada de l'IVA a tots els aliments

Diversos establiments corregeixen les irregularitats en els preus assenyalats per l'associació, però les manté en altres que no havia donat a conèixer fins ara.

FACUA amplia la denúncia contra grans cadenes per no repercutir la baixada de l'IVA a tots els aliments

FACUA-Consumidors en Acció ha ampliat aquest dijous les seves denúncies contra diverses grans cadenes de supermercats i hipermercats per no repercutir la baixada de l'IVA a tots els aliments afectats (vegeu taules amb les noves dades).

L'associació ha detectat que diversos establiments han corregit gairebé totes les irregularitats en els preus que va donar a conèixer públicament la setmana passada, però les manté en altres que no havia donat a conèixer fins ara. I és que a l'anàlisi que va fer pública, FACUA només va incloure una part dels preus que havia rastrejat els dies 30 de desembre i 3 de gener.

Ara, l'associació s'ha dirigit a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per comunicar més preus en què s'hauria incomplert l'obligació legal de repercutir íntegrament la baixada de l'IVA des de l'1 de gener. Així ho estableix el reial decret llei publicat al BOE el 28 de desembre passat, pel qual només es podria aplicar una pujada de preus en els pròxims mesos si existís un increment de costos, però mai de marges de benefici en cap membre de la cadena, des dels productors fins als punts de venda.

Més productes amb irregularitats

Després d'avaluar l'evolució dels preus de més productes entre el 30 de desembre i el 3 de gener, FACUA ha detectat deu casos més en què no es va repercutir la baixada de l'IVA, vuit dels quals continuen igual avui 12 de gener. Són cinc productes a Carrefour, dos a Alcampo, dos a Hipercor (tots dos ja corregits) i un a Dia. Amb aquests, la xifra de 45 irregularitats denunciades inicialment s'amplia a 55.

Es dona la circumstància que Carrefour i Alcampo han corregit la pràctica totalitat de preus en què FACUA va advertir públicament d'anomalies la setmana passada, però mantenen sense repercutir la baixada de l'IVA als quals ara l'associació revela. Així, la cadena que inicialment tenia més casos, Dia, ha adaptat correctament els preus de 12 dels 13 productes sobre els quals es va enfocar la primera denúncia. Per la seva banda, Carrefour ho ha fet amb els set aliments en què es va denunciar el possible incompliment del reial decret llei.

Eroski, on FACUA no ha detectat més irregularitats, ha corregit sis dels vuit preus objecte de la denúncia de la setmana passada. Aldi ha arreglat els cinc preus denunciats, sense que s'hagin detectat de moment més anomalies, com tampoc a Lidl, que ha rectificat quatre dels cinc preus de la denúncia.

Per la seva banda, Alcampo ha rectificat els sis preus de la denúncia, però l'associació n'ha detectat ara dos més que avui segueixen sense la repercussió de la rebaixa fiscal. A Hipercor, on es va denunciar inicialment un sol cas, FACUA ha localitzat dos preus incorrectes més, que a diferència del primer ja han estat corregits.

Diverses pujades a Hipercor i Carrefour després de l'anunci de Sánchez

A més, FACUA ha detectat que Hipercor i Carrefour van apujar el preu d'una sèrie d'aliments després de l'anunci que va realitzar el 27 de desembre el president Sánchez de la baixada de l'IVA i abans que entrés en vigor la mesura. La primera ho va fer amb els seus llegums marca El Corte Inglés (sis productes) i Carrefour amb diverses fruites i verdures (també sis). L'associació adverteix que es tracta, en qualsevol cas, d'un reduïdíssim percentatge d'aliments els que van ser objecte d'aquestes pujades just després que s'anunciés la mesura.

L'article 72 del Reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre, assenyala a l'apartat 3 que "la reducció del tipus impositiu beneficiarà íntegrament el consumidor, sense que, per tant, l'import de la reducció pugui dedicar-se totalment o parcialment a incrementar el marge de benefici empresarial amb el consegüent augment dels preus a la cadena de producció, distribució o consum dels productes".

Els aliments afectats

Segons la norma, des de l'1 de gener s'aplicarà el 0% d'IVA als aliments següents als quals se'ls repercutia el 4%:

- El pa comú, la massa de pa comú congelada i el pa comú congelat destinats exclusivament a l'elaboració del pa comú.

- Les farines panificables.

- Els següents tipus de llet produïda per qualsevol espècie animal: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en pols.

- Els formatges.

- Els ous.

- Les fruites, les verdures, les hortalisses, els llegums, els tubercles i els cereals, que tinguin la condició de productes naturals d'acord amb el Codi alimentari i les disposicions dictades per al seu desenvolupament.

Per la seva banda, l'IVA baixarà del 10 al 5% als olis d'oliva i de llavors i a les pastes alimentàries.

L'article 72 del Reial decret llei esmentat indica que es tornarà a aplicar l'IVA del 4 i el 10% a aquests aliments l'1 de maig "en el cas que la taxa interanual de la inflació subjacent del mes de març, publicada a l'abril, sigui inferior al 5,5%". Si no és així, la mesura continuarà en vigor fins a finals de juny.