FACUA-Consumidors en Acció mostra la seva satisfacció davant la sol·licitud que farà el Govern a la Comissió Europea per treure l'energia nuclear i la hidroelèctrica de la subhasta marginalista on es fixa el preu diari de l'electricitat. És una de les reivindicacions que l'associació va traslladar el 2021 a la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.
Espanya sol·licitarà a Brussel·les que la reforma del mercat elèctric a escala europea que previsiblement s'anunciarà al març permeti imposar preus fixos a llarg termini per a la nuclear i la hidràulica, de manera que s'evitin els anomenats beneficis caiguts del cel d'aquestes tecnologies gràcies al disseny que des de fa dècades té el sistema marginalista, on el preu de mercat el determina l'oferta més cara que permet satisfer la demanda cada hora.
Amb la proposta, recollida en un informe presentat aquest dimarts al Consell de Ministres, continuaria existint la subhasta -anomenada pool- i funcionant sota el model marginalista, però només determinaria el preu d'una petita part de l'electricitat que es consumeix.
Tot i que rep de manera molt positiva la sol·licitud que plantejarà el Govern, FACUA adverteix que en qualsevol cas la clau estarà en el mecanisme pel qual es fixin els preus a llarg termini. Resulta essencial, assenyala l'associació, que aquest garanteixi a les empreses de generació marges de benefici raonables en lloc de les xifres infladíssimes que habitualment pateixen els consumidors.
Xifres que són conseqüència de l'especulació que permet la subhasta marginalista i en què la hidroelèctrica ha incorregut especialment en els darrers temps, pujant moltes vegades fins i tot per sobre de les centrals que gas abans que es posés en marxa la coneguda com a excepció ibèrica -el topall al gas-.