UN D'ELLS ES VEN A 27 EUROS EL LITRE

Fergus i Jo, verd: el frau dels olis d'oliva miraculosos contra el càncer i l'envelliment

FACUA denuncia a les empreses que els comercialitzen per atribuir al producte suposades propietats curatives i terapèutiques. El Govern va haver de rectificar en promocionar un d'ells com "ibuprofèn natural".

Fergus i Jo, verd: el frau dels olis d'oliva miraculosos contra el càncer i l'envelliment

FACUA-Consumidors en Acció ha denunciat la comercialització de dos olis d'oliva verge extra, denominats Fergus i Jo, verd, i promocionats sobre la base de les seves suposades propietats anticanceroses, enfront de la diabetis o malalties cardiovasculars, entre d'altres.

L'associació ha presentat sengles denúncies contra les empreses Dispafar i Olis Jo, verd SL davant la Secció de Consum Territorial de Palencia i el Servei Provincial de Consum de la Junta a Jaén, on tenen respectivament els seus domicilis socials, com a responsables de la distribució dels olis Fergus i Jo, verd.

FACUA ha comprovat que en el cas de Jo, verd, les irregularitats són explícites: la web principal del producte s'atribueix directament qualitats curatives. "Prevé de malalties cardiovasculars, ajuda a reduir el colesterol, és anticancerós, és el millor antiinflamatori natural, excel·lent per a diabètics, i prevé l'envelliment", enumera textualment.

"Tot és molt ràpid i molt cuidat per aconseguir un AOVE que funciona com el millor ibuprofèn natural per a l'organisme humà", va afirmar obertament, a més, la responsable comercial de la marca a Europa Press el passat mes d'abril.

Jo, verd es pot trobar en nombrosos punts de venda, farmàcies incloses, detallats en un extens llistat exposat al seu web, i que inclou ciutats com Madrid, Barcelona, ​​Sant Sebastià, Múrcia, Toledo o Marbella, entre d'altres. També pot adquirir en línia.

Aquest oli es ven per lots que contenen sis ampolles de 500 ml cadascuna. La caixa sencera val 81 euros. És a dir, que el litre surt a 27 euros. Un litre d'oli d'oliva verge extra costa, de mitjana, 5,48 euros, segons l'estudi que FACUA va realitzar al mes de juliol.

El cas de Fergus és molt similar. "Vam presentar el nostre xarop de vida": així es promociona l'oli d'oliva que va arribar a promoure el Govern en un tuit, a través del perfil de Marca Espanya, com "remei alternatiu de l'ibuprofèn". Després d'una lamentable campanya, tant l'administració com Dispafar es van veure obligats a rectificar: Marca Espanya va demanar disculpes per la seva absurda recomanació i l'oli va canviar la seva pàgina web.

"Xarop de vida"

Així, Fergus ha eliminat tot el llistat de suposades propietats que s'atribuïa. També la pestanya anomenada "Xarop de vida", que ara ha passat a ser "Suc de vida". No obstant això, n'hi ha prou accedir al seu web per comprovar que la paraula xarop segueix apareixent sota el seu eslògan i nom comercial. Al costat d'ella, la imatge de l'envàs al costat d'un estetoscopi, aparell acústic usat habitualment pels metges.

En qualsevol cas, i malgrat aquests canvis, FACUA adverteix a les autoritats que Fergus segueix apareixent a les pàgines web de diferents farmàcies publicitant amb aquestes suposades propietats curatives, i insisteix que molts usuaris, atrets per aquestes, poden fàcilment comprar també aquest producte, igual que el Jo, verd, induïts per una publicitat enganyosa i fraudulenta.

FACUA subratlla que el Reglament (UE) 1169/2011 del Parlament Europeu i del Consell, sobre la informació alimentària facilitada al consumidor, aclareix literalment que "la legislació sobre informació alimentària de prohibir l'ús d'informació que pugui induir a engany al consumidor, en especial pel que fa a les característiques dels aliments, els seus efectes o propietats, així com atribuir propietats medicinals als aliments". El mateix Reglament especifica encara més: "Per ser eficaç, aquesta prohibició s'ha d'estendre a la publicitat i presentació dels aliments".