​VA OMPLIR ELS CARRERS DE CARTELLS ACUSANT DE DELINQÜENT AL PORTAVEU DE FACUA

Luis Pineda haurà d'indemnitzar Rubén Sánchez amb 146.000 euros i tuitejarà a la presó la seva segona condemna

Un jutjat de Sevilla embarga al cap d'Ausbanc dos pisos i un fons amb 112.000 euros en accions i demana a la presó que habiliti una sala per publicar 10 dies la sentència per difamar el portaveu de FACUA.

Luis Pineda haurà d'indemnitzar Rubén Sánchez amb 146.000 euros i tuitejarà a la presó la seva segona condemna

El Jutjat de Primera Instància número 11 de Sevilla ha decretat l'execució de la segona condemna contra Luis Pineda per difamar el portaveu de FACUA-Consumidors en Acció, el periodista Rubén Sánchez.

En un acte, el jutjat insta la presó on el cap d'Ausbanc està ingressat des d'abril de 2016 perquè torni a habilitar una sala amb connexió a internet per tal que publiqui en el seu perfil de Twitter la decisió de la sentència durant deu dies. El juny passat, Pineda ja va tuitejar des de la presó al llarg de trenta dies la seva anterior condemna per difamar el portaveu de FACUA, una decisió judicial pioner a escala mundial.

El jutjat de Sevilla també ha declarat embargats un fons de valors amb 111.600 euros en accions i dos pisos a Madrid del president d'Ausbanc per fer front al pagament dels més de 146.000 euros en indemnitzacions que haurà d'assumir Pineda. La sentència, dictada el desembre de 2015 i ratificada per l'Audiència Provincial a novembre de l'any passat, també condemna Ausbanc i al seu director de Publicacions, Luis Suárez Jordana, que suma a aquests altres dues condemnes per estafa.

Muntatges periodístics i cartells amb la cara de Sánchez

Els condemnats van confeccionar una successió de muntatges periodístics per fer creure que el portaveu de FACUA era autor d'una llarga llista de delictes amb la finalitat de "lesionar la fama i dignitat de l'actor", segons recull la sentència. En ella també es posa de manifest la falta de veracitat i les "vexacions" en què van incórrer, en publicar reportatges i omplir els carrers amb cartells amb la cara de Rubén Sánchez i el text "es busca", utilitzant "fotografies, fotomuntatges, frases i titulars que titllaven directament al demandant de mafiós, corrupte, perdonavides i de frau per als consumidors tant ell com la seva família".

La decisió judicial també va condemnar a Pineda i Suárez Jordana per llançar tuits on van qualificar al portaveu de FACUA de "frau, pertanyent a una part de la societat escombraries i corrupta, de vague, incompetent, pocavergonya, trencacames, de frau als consumidors i, tàcitament, de no treballar honestament".

Estimació íntegra amb condemna en costes

La sentència va estimar íntegrament les peticions plantejades per l'advocat de Sánchez, David Bravo, i va condemnar en costes als tres demandats.

Ara, la interlocutòria del jutjat de Sevilla insta Pineda i Suárez Jordana a publicar la sentència en els seus perfils de Twitter deu vegades durant deu dies. Es dóna la circumstància que el director de Publicacions d'Ausbanc va inventar fa mesos que el seu compte en aquesta xarxa social havia estat hackejada com a excusa per intentar eludir el compliment de la sentència judicial.

La decisió no només ha de ser publicat a Twitter. També en tres números consecutius de Mercat de diners, el diari d'Ausbanc que va dedicar dues portades i nombrosos reportatges a acusar d'una llarga llista de delictes al portaveu de FACUA. Atès que va deixar d'editar-se poc després de l'entrada de Pineda a la presó, l'advocat de Sánchez sol·licitarà al jutjat que aquesta part de la sentència s'executi a través de la publicació en altres diaris de semblant tirada o audiència.

Gairebé 174.000 euros en indemnitzacions

Pel que fa a les indemnitzacions quantificades en l'acte, sumen 173.712 euros. Pineda haurà d'assumir el pagament de 146.357 euros, gairebé el doble dels 80.000 euros que va reclamar Sánchez a Ausbanc i al seu cap a la demanda, ja que la quantitat s'ha vist considerablement incrementada pels interessos i les costes judicials. D'aquesta quantitat, 57.877 euros corresponen al cap d'Ausbanc per haver llançat difamacions a través del seu compte personal de Twitter i altres 88.480 de manera solidària als tres condemnats per les publicades de Mercat de diners.

A més, Suárez Jordana ha d'indemnitzar al portaveu de FACUA amb 27.355 euros per haver publicat tres tuits en què el va acusar de "frau", "factures falses" i de tenir un "clan" que "amenaça" i "trenca cames". Amb els interessos i les costes, la quantitat representa prop del triple dels 10.000 euros que Sánchez li va reclamar a la demanda. La interlocutòria dictada pel jutjat de Sevilla també decreta l'embargament d'un pis propietat del director de Publicacions d'Ausbanc a Majadahonda, tot i que es tracta d'un immoble immers en un procediment de desnonament i que acumula ja altres nou anotacions d'embargament.

El president d'Ausbanc roman a la presó des d'abril de 2016, acusat d'haver utilitzat tant la seva falsa associació d'usuaris com el pseudosindicat Mans Netes per cometre una llarga llista de delictes: estafa, extorsió, amenaces, frau en les subvencions, administració deslleial i organització criminal. FACUA exerceix l'acusació popular en la causa, que instrueix el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz.