DAVANT LA PASSIVITAT DE LES ADMINISTRACION

Frau massiu: FACUA insta el Govern a prohibir la comercialitzaciˇ de llum i gas 'a porta freda'

S'estan repetint les greus irregularitats de comenšaments de la passada dŔcada en el sector de les telecomunicacions. L'associaciˇ ha comptabilitzat fins a 17 tipus d'enganys per modificar els contractes.

Frau massiu: FACUA insta el Govern a prohibir la comercialitzaciˇ de llum i gas 'a porta freda'
Captura del vÝdeo de FACUA Andalusia 'Compte amb els comercials de les grans elŔctriques', de la seva campanya # ahorraenergÝa. | Imatge: Ricardo Gamaza.

FACUA-Consumidors en Acció s'ha dirigit als ministres d'Energia, Álvaro Nadal, i Sanitat, Dolors Montserrat -competent en matèria de consum- per sol•licitar-los la prohibició de la comercialització porta a porta desenvolupada per moltes companyies de llum i gas per oferir suposats descomptes que acaben inflant les factures dels usuaris. En el seu escrit, Paco Sánchez Legran, president de l'associació, els demana que posin en marxa les iniciatives legislatives necessàries per impedir aquestes pràctiques.

FACUA adverteix que després d'aquestes pràctiques hi ha un frau massiu pel qual els comercials van als domicilis dels usuaris per canviar els seus contractes mitjançant tot tipus d'enganys, davant la passivitat del Govern i les comunitats autònomes. L'associació denuncia que s'estan repetint les irregularitats que es van produir en el sector de les telecomunicacions al començament de la dècada passada, quan diverses companyies es van dedicar a segrestar les línies de centenars de milers d'usuaris mitjançant enganys i fins i tot la falsificació de contractes. I un cop més, les administracions no estan prenent les mesures necessàries per posar fi a aquest tipus d'irregularitats.

Al començament d'any, el 59% dels contractes d'electricitat (17,1 milions) estaven realitzats amb un comercialitzador de mercat lliure, tot i que recents estudis tant de la CNMC com de FACUA posen de manifest que generalment les ofertes en aquestes tarifes resulten més cares que les del mercat semirregulat (PVPC). Si un consumidor canvia de companyia per acabar pagant més que abans, és obvi que s'ha produït un frau en la contractació, denúncia FACUA.

L'any passat, l'associació va traslladar a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) denúncies de 270 usuaris de tot Espanya que havien estat víctimes d'enganys per part de comercials de les companyies energètiques. La CNMC ha sancionat a diverses companyies per aquest tipus de fraus i en l'actualitat analitza els casos denunciats per FACUA.

Una llarga llista de mentides

FACUA reclama al Govern que actuï per eliminar una pràctica agressiva que deixa desprotegits als consumidors davant els nombrosos abusos i ofertes enganyoses que reben amb aquestes visites. L'associació ve rebent nombroses denúncies d'afectats, per les quals ha comptabilitzat fins a 17 tipus d'enganys per a realitzar les modificacions contractuals.

En molts casos, els comercials ni tan sols aclareixen als usuaris que els estan oferint altres tarifes, sinó que els fan creure que han de signar un document per autoritzar a la seva companyia al canvi o reparació del comptador, a l'aplicació d'un descompte o actualitzar el seu contracte perquè el vigent ja no s'ajusta a la llei.

En les visites a porta freda, els comercials també confonen als consumidors oferint-los descomptes en el terme de potència, el d'energia o en la totalitat de la factura que o no existeixen o no s'apliquen al PVPC, sinó sobre tarifes molt més cares o fins i tot que estan condicionades a la contractació d'altres productes. A més, amb el canvi al mercat lliure els usuaris amb bo social perden el dret a aquest descompte, el que agreuja encara més la situació econòmica dels consumidors vulnerables.

En les cartes dirigides als ministeris d'Energia i el de Sanitat, FACUA adverteix que resulten especialment costós per als usuaris dels canvis fraudulents del mercat semirregulat -PVPC en electricitat i TUR a gas- al mercat lliure. Els comercials prometen suposats descomptes en la factura si es canvien a tarifes del mercat alliberat però en la gran majoria de casos el que fan en realitat és inflar encara més els rebuts.