L'entrada més cara costa un 100% més que la més barata

Madrid, Barcelona, ​​Oviedo, Guadalajara i Vitňria són les capitals amb els cinemes més cars, segons un estudi de FACUA

El preu mitjŕ per caps de setmana i festius a les quaranta-nou ciutats analitzades estŕ en 7,31 euros. Els imports oscil·len entre els 5 euros del cinema més barat i els 10 euros dels més cars.

Madrid, Barcelona, ​​Oviedo, Guadalajara i Vitňria són les capitals amb els cinemes més cars, segons un estudi de FACUA

Madrid, Barcelona, ​​Oviedo, Guadalajara i Vitòria-Gasteiz repeteixen aquest any com les cinc capitals de província més cares a Espanya per anar al cinema durant els caps de setmana i festius, si es recullen els seus preus sense aplicar cap tipus de descompte o oferta. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi que ha elaborat Facua-Consumidors en Acció sobre els preus de 115 cinemes en quaranta-set capitals de província i en les dues ciutats autònomes (vegeu taules).

De la totalitat de sales analitzades, les més cares en caps de setmana i festius ,part de xarxes Cinesa: es tracta de tres cinemes de Barcelona (Heron City 3D, Diagonal 3D i Diagonal Mar 3D) i un de Madrid (Príncipe Pío), on les entrades costen 10 euros. En la banda oposada, el Teatre-Cinema Perelló, de Melilla, té l'entrada més barata els caps de setmana i festius, amb 5 euros.

L'informe, realitzat per l'associació durant els mesos de gener i febrer de 2018, preveu diferències de fins a un 100% entre els cinemes més cars i el més barat a les tarifes per al cap de setmana, mentre que la diferència puja al 150% quan es compara l'entrada més costosa (10 euros) i la més econòmica (4 euros) durant la setmana.

El preu mitjà en caps de setmana i festius és de 7,31 euros, un 1% per sobre dels 7,24 euros de 2017.

Molts dels cinemes recollits en l'estudi inclouen promocions o descomptes a la seva oferta; encara que en casos concrets segueixen estant condicionats a circumstàncies com acudir en grup o a determinats dies o sessions de la setmana.

FACUA demana un any més una tarifa plana a les empreses d'exhibició i a les distribuïdores cinematogràfiques que contribueixi a un augment en l'afluència constant a les sals de cinema i tingui en consideració als usuaris que van amb més freqüència.

Cap de setmana i festius: 100% de diferència entre cinemes

L'estudi que FACUA ha realitzat en els dos primers mesos de 2018 indica diferències de fins al 100% entre el cinema més car i el més barat en cap de setmana i festius sense que s'apliqui cap tipus de preu especial. La diferència per preus mitjans de ciutats arriba al 95%.

L'associació recorda que és en aquests dies quan es donen els preus més elevats. Precisament, quan els usuaris van amb més freqüència a les sales de cinema. La mitjana per ciutats de l'estudi de FACUA situa l'entrada en 7,31 euros, un 5% més cara que en dies feiners (6,96 euros).

La capital amb el preu mitjà més car en cap de setmana i festius és Madrid (9,74 euros), seguida de Barcelona (9,50 euros), Oviedo (8,65 euros), Guadalajara (8,60 euros) i Vitòria -Gasteiz (8,60 euros). En la banda oposada, els preus mitjans més barats s'han localitzat a Melilla (5 euros), Granada (5,50 euros), Huelva i Almeria (6,00 euros) i Logronyo (6,27 euros).

Dels 115 cinemes analitzats, els més econòmics en aquest mateix període setmanal són, a més de l'esmentat abans de la ciutat autònoma de Melilla, al Cinema Serrallo (5 euros) i el Megarama Cinema 2000 (6 euros), tots dos de Granada, Cinebox Aqualón port (6,00 euros), de Huelva, i Cinemes Monumental, d'Almeria (6 euros).

Rànquing de preus per ciutats

El llistat de les mitjanes en cap de setmana des de la ciutat més cara fins a la més barata és el següent:

Madrid (9,74 euros), Barcelona (9,50 euros), Oviedo (8,65 euros), Guadalajara (8,60 euros) Vitòria-Gasteiz (8,60 euros), València (8,58 euros), Bilbao (8,45 euros), Burgos (7,90 euros), Pamplona (7,90 euros), Castelló (7,80 euros), Sant Sebastià (7,80 euros), Valladolid (7,80 euros), Saragossa ( 7,73 euros), Badajoz (7,70 euros), Toledo (7,70 euros), Alacant (7,68 euros), Palma de Mallorca (7,68 euros), Girona (7,60 euros), Lugo ( 7,55 euros), Àvila (7,50 euros), Lleida (7,50 euros), Salamanca (7,40 euros), Lleó (7,35 euros), Múrcia (7,35 euros), Santa Cruz de Tenerife (7,35 euros), Tarragona (7,35 euros), la Corunya (7,33 euros), Les Palmes de Gran Canaria (7,27 euros), Còrdova (7,20 euros), Conca (7,20 euros) , Ciudad Real (7 euros), Jaén (7 euros), Màlaga (6,90 euros), Càceres (6,80 euros), Osca (6,80 euros), Cadis (6,75 euros), Sòria (6, 75 euros), Albacete (6,70 euros), Palència (6,70 euros), Santander (6,53 euros), Ceuta (6,50 euros), Terol (6,50 euros), Zamora (6,50 euros), Sevilla (6,48 euros), Logronyo (6,27 euros), Almeria (6 euros), Huelva (6 euros), Granada (5,50 euros) i Melilla (5 euros).

Promocions, bons i targetes de fidelitat

La immensa majoria de les sales analitzades, incloses les principals cadenes de cinemes amb presència en diferents ciutats espanyoles, compten amb diferents promocions i targetes que disminueixen el preu de l'entrada.

L'associació considera, igual que en anys anteriors, que aquestes promocions segueixen sent insuficients, ja que la majoria es fan servir per estimular l'afluència entre setmana i, en els casos de poder aplicar-se en cap de setmana o festius, els descomptes solen estar sotmesos a condicions com acudir en grup de diverses persones o en família, tornar a la sala de cinema en un curt període de temps (mig mes, normalment) o sessions concretes, com a primera sessió o última de diumenge, etc.

El grup Cinesur compta amb les anomenades Targeta 5 i 5 Família, que valen 9 i 18 euros, respectivament. En el cas de la primera, cada entrada costa 5 euros cada dia, excepte els dimecres, que és 3,90 euros, i les sessions matinals a 4 euros. Quant a la 5 Família, els preus són els mateixos i poden beneficiar tant els dos membres de la parella com fins a un màxim de cinc menors de fins a 14 anys.

Els cinemes Yelmo ofereixen la Targeta Movie Yelmo, que costa 2,50 euros. Els que la tenen poden accedir a un preu reduït que varia segons el cinema i segons sigui dia laborable o cap de setmana i festius. Oscil·len entre els 3,90 euros i els 7,70 euros. Cal destacar que no tots els cinemes d'aquesta cadena tenen les dues opcions. Algunes de les sales d'aquest grup compten amb la promoció Preu Especial Família, el requisit és que es compri un mínim de tres entrades, de les quals hauran de ser sempre dues d'adults i una de nen de fins a 13 anys.

D'altra banda, la targeta de la cadena Cinesa, Cinesacard, el preu és d'un euro, funciona de manera similar a anterior. Aquestes sales de cinema tenen també dues promocions: La Gran Quedada, que consisteix en grups de quatre a vuit persones amb un preu reduït per a l'entrada (que varia en funció del cinema) i Pack Família, la condició és que siguin dos adults i de un quatre nens menors de 13 anys.

Aquests mateixos tipus de promocions tenen altres cinemes, com els d'Unió Cinema Ciutat (UCC), que compta amb Torna per 5 euros, que consisteix en un cupó que es lliura a l'usuari i té una validesa de quinze dies màxim. Aquesta promoció no és vàlida per a 3D. Una altra promoció d'UCC és el Pack 5 amics per 5 euros cada un, del mateix grup.

En el cas de les sales de Neocine, hi ha una promoció anomenada Torna al cinema 15 dies després, les entrades costen 4,90 euros, i també el Pack Estalvi Família, on els nens menors de 10 anys paguen 5,50 euros i els adults 6,50 euros.

Aquestes promocions per grups, famílies o descomptes amb targetes de fidelització es repeteixen en molts cinemes. Altres ofereixen bons d'un nombre concret d'entrades, vàlids per a un període de diversos mesos, amb descomptes en els tiquets.

Hi ha cinemes que ofereixen un preu inferior per a les seves entrades si aquestes s'aconsegueixen a través d'Internet.

Preus per ciutats entre setmana

Les capitals de província amb els cinemes més cars per a una entrada normal en dies feiners entre setmana són Madrid (9,62 euros), Oviedo (8,65 euros), Vitòria-Gasteiz (8,60 euros), Barcelona (8,52 euros) i Bilbao (8,45 euros). Les cinc repeteixen en el rànquing de preus més cars aquest any.

Per contra, la capital amb el preu més barat entre setmana de mitjana de les 49 analitzades en l'estudi de FACUA és Albacete (4,70 euros), seguida d'Almeria, Huelva i Melilla, totes amb l'entrada a 5 euros, i Granada , amb una mitjana de 5,50 euros. Aquestes 5 repeteixen en el rànquing de preus més econòmics per segon any consecutiu.

Els cinemes més costosos i els més barats en dies laborables

Dels cinemes analitzats per FACUA, el Cinesa Príncipe Pío, a Madrid (10 euros), és el que té el preu més alt en dies laborables entre setmana. El segueixen els Yelmo Islazul 3D, Yelmo Plenilunio i Kinépolis Ciutat de la Imatge, els tres també a la capital d'Espanya (i els tres a 9,90 euros), i els Cinesa Heron City i Diagonal Mar, de Barcelona (9,80 euros).

En la banda oposada, les sales amb el preu més barat entre setmana corresponen a l'UCC Arcs Multicines de Sevilla, el UCC Multicines Rosaleda de Màlaga, tots dos amb l'entrada a 4 euros. El segueixen els Yelmo Cinemes Els Rosales, a la Corunya (4,20 euros), els Yelmo Cines Imaginalia i Yelmo Cinemes Vialia, d'Albacete, els Yelmo Cinemes Parc Central, de Tarragona, els Yelmo Porta d'Alacant, d'Alacant, tots ells amb l'entrada a 4,70 euros.

L'associació ha corroborat que les diferències en els preus d'un dia laborable arriben fins a un 150% entre el cinema més car, amb l'entrada a 10 euros, i el més econòmic, que val 4 euros.

Preus del Dia de l'Espectador i dimecres al cinema

Molts dels cinemes analitzats per FACUA tenen tarifes especials per a un dia específic laborable, que ha solgut denominar tradicionalment com el Dia de l'Espectador, i que varia segons el cinema entre els dilluns, dimecres i dijous. Recentment, en algunes sales coincideixen amb la promoció dimecres al Cinema. En altres només compten amb un d'aquests dos dies de preu especial; però hi ha casos de cinemes que compten amb les dues. Tan sols dos dels 115 cinemes enquestats no compten amb, almenys, una d'aquestes dues ofertes.

El preu mitjà per entrada del Dia de l'Espectador és de 5,12 euros. L'any 2017, va ser de 5,35 euros, un 4% més. Les cinc ciutats més cares en aquesta modalitat són Oviedo (7,05 euros), Madrid i Màlaga (ambdues a 6,80 euros), la Corunya (6,65 euros) i Castelló (6,60 euros). Les cinc més barates són Càceres i Zamora (ambdues a 3,80 euros), Ciudad Real i Cadis (les dues a 3,90 euros) i Logronyo (3,93 euros).

La diferència en el Dia de l'Espectador entre els cinemes amb la tarifa més cara i la més econòmica arriba al 100%, sent els més barats els Multicines Càceres, Albéniz Centre i Albéniz Plaça, de Girona, i Multicines Zamora, amb un preu de 3,80 euros tots ells; i els més cars els Cinesa Diagonal Mar 3D, de Barcelona, ​​i Cinesa Príncipe Pío, de Madrid, que costen 7,60 euros.

Pel que fa a la promoció dimecres al Cinema, que recull un preu especial per a aquest dia concret de la setmana, es troba vigent en 98 dels 115 analitzats en l'estudi de FACUA. El preu mitjà d'aquesta promoció a les 49 ciutats enquestades és de 4,39 euros. En el cas de 2017, va ser de 4,30 euros.

Per ciutats, de dimecres al Cine més car es localitza a Vitòria-Gasteiz, un any més, amb 5,30 euros de mitjana, mentre que el més barat està a Zamora, amb un preu de 3,50 euros de mitjana.

Per sales, la que té el preu més alt és el Kinépolis Ciutat de la Imatge de Madrid (5,90 euros) i les que tenen el més barat, amb 3,50 euros, són Multicines Zamora i Valderaduey (tots dos a Zamora). La diferència entre el més car i el més econòmic en aquesta promoció arriba al 69%.

FACUA ha detectat fent una mitjana d'aquestes dues ofertes, Dia Espectador i dimecres al Cinema, que la tarifa mitjana de l'entrada amb preu especial és de 4,84 euros. En 2017, va ser de 4,60 euros, un 5,2% més barata que ara. La ciutat més cara és Màlaga, amb una mitjana de 6 euros, davant la més barata, que és Alacant, a 3,45 euros la mitjana. La diferència entre les dues arriba al 74%.

Tarifes de matinades i sessions matinals

El preu mitjà de les entrades en horari de matinada és de 6,24 euros, mentre que l'any 2017 va ser de 6,03 euros, fet que suposa 21 cèntims més en l'actualitat.

L'associació ha constatat que, amb el pas dels anys, cada vegada més sales de cinema deixen de tenir aquestes sessions, de manera que en aquest estudi, corresponent a gener i febrer de 2018, només 34 dels 115 cinemes escrutats conserven les sessions en el període de matinada. Això suposa que el 70% dels cinemes ja no compten amb elles.

Les ciutats amb les mitjanes més cares en aquest horari nocturn són Barcelona (10 euros), Bilbao (8,90 euros), Burgos (7,90 euros) i Lleó (6,80 euros). A l'altra banda, les que tenen les mitjanes més barates es troben a Màlaga i Palma de Mallorca (totes dues amb entrades a 5 euros), Ceuta, Ciudad Real, Las Palmas de Gran Canària, Santa Cruz de Tenerife i València (totes elles a 5,50 euros). La variació entre la ciutat més cara i la més barata és del 100%.

Pel que fa a les sessions matinals, 44 cinemes de l'estudi compten amb aquestes, el que suposa un 38,3% del total de sales analitzades. El preu mitjà està en els 5,06 euros, exactament igual que l'any passat. La ciutat més cara és Barcelona, ​​on la sessió costa de mitjana 6,65 euros, i les més barates són Huelva i Lleida, igual que l'any passat, en ambdós casos amb una entrada mitjana de 3 euros, el mateix preu que en 2017.

Projeccions en 3D

L'estudi de FACUA mostra que 25 dels 115 cinemes analitzats compten amb sessions 3D per a determinades pel·lícules que es troben a la cartellera. Algunes de les sales cobren un suplement a l'entrada per a aquestes sessions, mentre que altres mantenen la mateixa tarifa que per a les sessions normals; però cobren pel lloguer de les ulleres especials necessàries per a aquest tipus de pel·lícules. Es donen casos de cinemes en els quals les ulleres estan a la venda i quan l'usuari les adquireix no ha de tornar a pagar pel seu ús en les següents ocasions.

El preu mitjà per a les projeccions en 3D en dies feiners és de 7,70 euros (74 cèntims més que la tarifa mitjana de l'entrada normal, un 11% de diferència), mentre que el preu mitjà per a les projeccions en 3D en els caps de setmana és de 8,02 euros (un 10% més que la tarifa mitjana de l'entrada normal de cap de setmana, que costa 7,31 euros).

Per als dies laborables, Madrid (9,32 euros de mitjana) i Albacete (4,70 euros de mitjana) repeteixen un any més com la ciutat més cara i la més barata, respectivament.

En els caps de setmana, Madrid desbanca Barcelona respecte a l'any passat pel que fa a la ciutat més cara per a pel·lícules 3D. La tarifa mitjana a la capital d'Espanya se situa en els 10,55 euros. Pel que fa a la més barata, Logronyo repeteix la mateixa manera que l'any passat, amb un preu mitjà de 5,95 euros, 10 cèntims més que el 2017.

El preu de les ulleres varia entre els 0,50 euros que costen de mitjana a Sòria i els 1,80 euros d'Albacete, Màlaga, Santa Cruz de Tenerife i Vitòria-Gasteiz. De mitja, aquest complement costa 1,35 euros, 2 cèntims menys que el 2017.

Pràctiques il·legals que es produeixen en els cinemes

En l'última dècada, FACUA ha denunciat de manera constant la pràctica il·legal d'un ampli nombre de sales de cinema que prohibeixen l'accés de begudes o aliments que no s'hagin comprat a les seves instal·lacions.

L'associació ha presentat una bateria de reclamacions en aquests anys davant els organismes de Consum de les diferents comunitats autònomes. A més, ha denunciat als cinemes de la cadena Yelmo, Cinesa, Kinépolis i Galicine, entre molts altres més petits al llarg de tot Espanya per tenir aquesta pràctica il·legal com a política d'empresa.

FACUA insisteix que els espectadors es troben tarifes considerablement més elevades a l'hora de comprar aquests productes per al consum en les mateixes sales de cinema.

L'associació assenyala que el cinema té l'obligació de mantenir les pel·lícules fins al final, inclosos els títols de crèdit de la pel·lícula.

FACUA incideix, un any més, en la importància que les instal·lacions estiguin en perfecte estat, tant de neteja de les sales com en les prestacions tecnològiques per projectar la pel·lícula de manera adequada.

L'associació recorda als usuaris la importància de demanar els fulls de reclamacions quan es detectin irregularitats o incidències de qualsevol tipus.