El Parlament Europeu considera 'molt preocupant' i contrari al Reglament de la UE el correu brossa electoral

Alguns dels experts que han tramitat la norma europea mostren la seva disconformitat amb la nova llei espanyola de Protecció de Dades.

El Parlament Europeu considera 'molt preocupant' i contrari al Reglament de la UE el correu brossa electoral

L'article que permet el correu brossa electoral i la creació de bases de dades amb perfils ideològics dels ciutadans és "molt preocupant" i "no encaixa" en el Reglament General de Protecció de Dades comunitari, segons fonts del Parlament Europeu citades avui per eldiario. és. Segons els experts que han tramitat la norma europea, la llei més "planteja problemes pel que fa a respecte als drets fonamentals, com la intimitat, la protecció de dades o la llibertat d'expressió". "El reglament europeu de protecció de dades no permet l'elaboració de perfils de persones ni l'obtenció de dades de les xarxes socials sense el consentiment previ d'aquesta persona", han assegurat a aquest diari fonts del Parlament Europeu.

FACUA-Consumidors en Acció ha mostrat el seu més enèrgic rebuig a la Llei Orgànica de Protecció de Dades i Garantia de Drets Digitals (LOPD) que aquest dimecres va aprovar el Senat, que obre la porta al fet que els partits polítics puguin crear censos de ciutadans basats en la seva ideologia segons les manifestacions fetes en xarxes socials o pàgines web. L'associació considera d'extrema gravetat que es permeti que les agrupacions puguin elaborar bases de dades de persones afins o opositors sistematitzades per dates, noms i tipus d'ideologia. Així, qualsevol opinió en una xarxa social podria ser recopilada i assignada a una ideologia política específica sense que l'afectat fos conscient.

En una resolució aprovada pel Parlament Europeu el passat octubre, els eurodiputats van demanar específicament "prohibir l'elaboració de perfils per a fins polítics i electorals i l'ús d'informació sobre el comportament a Internet que pugui revelar preferències polítiques".

A la vista d'aquestes declaracions, i tot i que el compliment del Reglament és responsabilitat de la Comissió Europea i no del Parlament, FACUA confia que les autoritats comunitàries obliguin al Govern espanyol a fer marxa enrere i modificar la legislació recentment aprovada, perquè compleixi amb l'esperit del Reglament europeu que és diametralment contrari a la nova LOPD i que, precisament, el que buscava és prohibir absolutament el tipus de pràctiques que ara permetrà la legislació espanyola.

FACUA recorda, a més, que els reglaments europeus són d'aplicació directa, no necessiten traslladar-se a la legislació nacional sempre que les lleis estatals no els contradiguin, tot i que deixen alguns aspectes a l'arbitri de cada Estat, com en aquest cas passa amb les agències nacionals de protecció de dades, per exemple. Espanya, en qualsevol cas, ja va fer una adaptació de la Llei de Protecció de Dades a la nova norma europea (aprovada el 2016), de manera que aquesta nova llei ni tan sols era necessària.

Les directives europees, per contra, no són d'aplicació directa, cal traslladar-les, és a dir, adaptar-la a la norma estatal existent o fer una norma nova que la contingui.