Madrid, Barcelona i Guadalajara repeteixen com les ciutats més cares per a anar al cinema en cap de setmana

Existeixen diferències de fins al 130% en el preu, segons l'estudi que FACUA ha elaborat sobre els preus de 132 sales de les 50 capitals de província, a més de Ceuta i Melilla.

Madrid, Barcelona i Guadalajara repeteixen com les ciutats més cares per a anar al cinema en cap de setmana

Madrid, Barcelona i Guadalajara són de nou les tres capitals de província més cares per a anar al cinema els caps de setmana i festius, si es recullen els seus preus sense aplicar cap mena de descompte o oferta. Les diferències arriben a aconseguir el 130% en el cas dels preus de dies laborables. Aquesta és una de les conclusions de l'anàlisi que FACUA ha elaborat sobre el que costa anar al cinema en 2019 (veure taules). En total, entre els mesos de febrer i maig s'han analitzat 132 cinemes de totes les capitals de província, a més de Ceuta i Melilla.

En cap de setmana, l'entrada costa de mitjana 8,92 euros a Madrid, 8,70 euros a Barcelona i 8,50 euros a Guadalajara. Les tarifes oscil·len entre els 4,50 euros dels Cinemes Mercado, de Sòria, la sala més econòmica, i els 9,20 euros de la més cara, el Kinépolis Ciutat de la Imatge, de Madrid. La tarifa mitjana de cap de setmana és de 7,03 euros.

Una de les novetats respecte a l'estudi de 2018 consisteix en la reducció de l'IVA del 21% al 10% que es va aprovar a l'estiu de l'any passat. L'anàlisi posa de manifest que el percentatge de cinemes que han repercutit aquesta baixada en els seus preus no arriba a dos de cada deu sales.

Comparant les 108 sales que es van analitzar l'any passat, el preu mitjà de les entrades ha baixat només en 22 cèntims, un 3,0%.

Cap de setmana i festius: 104% de diferència entre el cinema més car i més barat

L'estudi que FACUA ha realitzat recull diferències de fins al 104% entre el cinema més car i el més barat en les tarifes per al cap de setmana i festius, sense que s'apliqui cap mena de preu especial, mentre que la diferència augmenta al 130% quan es compara l'entrada més costosa (9,20 euros) i la més econòmica (4 euros) durant la setmana.

L'associació recorda que en els dies del cap de setmana és quan es donen les tarifes més elevades i és, precisament, quan els usuaris van amb major freqüència al cinema. La mitjana per ciutats, amb les 24 sales afegides, situa l'entrada en els 7,03 euros, un 5,1% més cara que en dies laborables (6,67 euros). Si es compara amb els mateixos cinemes de 2018, sense comptar els inclosos aquest any, la mitjana està en els 7,09 euros, també un 5,1% més cara que entre setmana (6,73 euros).

La capital de província amb el preu mitjà més car en cap de setmana i festius de les 52 analitzades és Madrid (8,92 euros), seguida de Barcelona (8,70 euros), Guadalajara (8,50 euros), Oviedo i Pamplona (totes dues, 7,90 euros). En el costat oposat, els preus mitjans més barats s'han localitzat a Sòria (4,50 euros), Melilla (5 euros), Huelva (5,75 euros), Granada (5,90 euros), Almeria, Segòvia i Zamora (6 euros).

De totes les sales analitzades, les més cares en caps de setmana i festius són Kinépolis Ciutat de la Imatge (9,20 euros), Yelmo Islazul, Yelmo Plenilunio, Cinesa Príncep Pius, Cinesa La Gavia, Cinesa Manoteras (les cinc 9,10 euros), totes elles a Madrid, juntament amb Cinesa Diagonal, Cinesa Diagonal Mar, Cinesa Som i Cinesa La Maquinista (també 9,10 euros), a Barcelona. Per contra, les més barates són els Cinemes Mercado 4,5 euros), de Sòria, seguits del Cinema Serrallo, de Granada, Unió Cinema Ciutat El Roserar, de Màlaga, el Teatre - Cinema Perello, de Melilla, el Cinema Los Angeles, de Santander, Unió Cinema Ciutat Los Arcos de Sevilla, Yelmo Plaza Imperial, de Saragossa, amb l'entrada tots ells a 5 euros.

Rànquing de preus per ciutats en cap de setmana

El llistat de les mitjanes en cap de setmana dels 132 cinemes analitzats, des de la ciutat més cara a la més barata és el següent:

Madrid (8,92 euros), Barcelona (8,70 euros), Guadalajara (8,50 euros), València (8,26 euros), Oviedo i Pamplona (7,90 euros), Vitòria-Gasteiz (7,85 euros), Lleida (7,83 euros), Badajoz, Bilbao, Toledo (7,70 euros), Sant Sebastià (7,60 euros), Burgos (7,55 euros), Girona (7,50 euros), Santa Cruz de Tenerife (7,45 euros), Castelló (7,40 euros), Valladolid (7,37 euros), Còrdova i Saragossa (7,35 euros), León (7,30 euros), Las Palmas (7,27 euros), Salamanca (7,25 euros), Àvila, Conca i Lugo (7,20 euros), Tarragona (7,10 euros), Alacant (7,06 euros), Ciudad Real, Jaén, Orense, Palma i Pontevedra (7 euros), Múrcia (6,95 euros), Màlaga (6,93 euros), Huesca (6,80 euros), Càceres (6,70 euros), Albacete (6,60 euros), la Corunya, Ceuta, Palència i Terol (6,50 euros), Sevilla (6,42 euros), Cadis i Santander (6,35 euros), Logronyo (6,17 euros), Almeria, Segòvia i Zamora (6 euros), Granada (5,90 euros), Huelva (5,75 euros), Melilla (5 euros) i Sòria (4,50 euros).

Promocions, bons i targetes de fidelitat

Un total de 113 sales, incloses les principals cadenes de cinemes amb presència en diferents capitals de província espanyoles, tenen diferents promocions i targetes que disminueixen el preu de l'entrada.

L'associació considera que aquestes promocions són insuficients, ja que la majoria s'utilitzen per a estimular l'afluència en els dies entre setmana i, en els casos de poder aplicar-se en cap de setmana o festius, els descomptes solen estar sotmesos a condicions com acudir en grup de diverses persones o en família, tornar a la sala de cinema en un curt període de temps (mig mes, habitualment) o sessions concretes, com a primera sessió o última del diumenge, etcètera.

Així, el grup Cinesur compta amb les anomenades Targeta 5 i 5 Família, que costen 9 i 18 euros, respectivament, i la durada dels quals és d'un any. En el cas de la primera, cada entrada val 5 euros cada dia per a totes les pel·lícules, excepte els dimecres, que costen 3,90 euros, i les sessions matinals a 5 euros (un euro més que fa un any). Quant a la Targeta 5 Família, els preus són els mateixos i poden beneficiar-se tant els dos membres de la parella com fins a un màxim de cinc menors de fins a catorze anys per cada adult titular.

Les sales de cinema Elm tenen la Targeta Movie Yelmo que val 2,50 euros i és vàlida de manera il·limitada. Els usuaris que compten amb ella poden accedir a una tarifa reduïda que canvia segons el cinema i segons sigui un dia laborable o cap de setmana i festius. Oscil·la entre els 3,70 euros i els 7,70 euros.

A part de la targeta, cal destacar que no tots els cinemes d'aquesta cadena tenen les mateixes promocions. Algunes de les sales del grup compten amb la promoció Preu Família¡ Junts al Cinema!, el requisit del qual és que es compri un mínim de tres entrades, de les quals hauran de ser sempre dos adults i un nen de fins a 13 anys. Altres cinemes Yelmo tenen la promoció Celebra el teu Yelmo Cumple al cinema!, vàlida també per a nens de fins a 13 anys i el requisit dels quals és que els nens que assisteixin a l'aniversari siguin, almenys, 10 i que un adult, com a mínim, els acompanyi en tot moment.

La cadena Cinesa compta amb la targeta Cinesacard, el cost de la qual és d'un euro i val per temps il·limitat. La Cinesacard funciona de manera semblant a la del grup anterior. Aquestes sales de cinema tenen també diverses promocions, entre les quals destaquen: La Gran Quedada, que consisteix en el fet que l'usuari ha de crear un cupó des de Facebook per a grups de quatre a vuit amics, imprimir-lo i ensenyar-lo en taquilla al costat dels seus amics per a aconseguir entrades a un preu reduït, i Pack Família, el preu de la qual varia en funció del cinema i la condició del qual és que siguin dos adults i d'un a quatre nens menors de 13 anys.

Altres cinemes tenen promocions similars. Com els d'Unió Cinema Ciutat (UCC), que compten amb Torna per 5 euros, que consisteix en un cupó que es lliura a l'usuari i té una durada màxima de 15 dies. Una altra promoció dels UCC és el Pack 5 amics per 5 euros cadascun del grup. Totes dues promocions no són vàlides per a pel·lícules 3D.

En el cas de les sales de Neocine, entre les seves promocions, hi ha una denominada Torna al cinema 15 dies després, les entrades dels quals costen 4,90 euros. D'altra banda, està també el Pack Estalvi Família, on els nens menors de 10 anys paguen 5,50 euros i els adults 6,50 euros.

Aquestes promocions per grups, famílies o descomptes amb targetes de fidelització es repeteixen en la majoria de cinemes. Altres sales ofereixen bons d'un nombre concret d'entrades, vàlids per a diversos mesos, amb descomptes en els tiquets.

Hi ha alguns cinemes que ofereixen un preu inferior per a les seves entrades si s'adquireixen a través d'internet.

Davant la gran disparitat d'ofertes i el fet que totes estiguin condicionades, FACUA demana una tarifa plana a les empreses d'exhibició i a les distribuïdores cinematogràfiques que contribueixi a una pujada en l'afluència permanent a les sales de cinema i tingui en consideració als usuaris que van amb major freqüència.

Preus per ciutats entre setmana

Les ciutats amb els cinemes més cars per a una entrada normal en dies laborables entre setmana són Madrid (8,49 euros), Oviedo (7,90 euros), Barcelona (7,73 euros) i Badajoz, Bilbao i Toledo (7,70 euros). En l'altre extrem, la ciutat amb la tarifa més barata entre setmana de mitjana és Sòria (4,50 euros), seguida de Huelva (4,80 euros), Albacete, Almeria i Melilla (5 euros), Logronyo (5,50 euros) i la Corunya (5,70 euros).

Madrid, Barcelona, Bilbao i Oviedo, i Albacete, Almeria, Huelva i Melilla repeteixen un any més en el rànquing de preus més cars i més barats, respectivament.

Les sales de cinema més cares i més barates en dies laborables

Dels 132 cinemes analitzats per FACUA, la sala Kinépolis Ciutat de la Imatge, de Madrid, és la que té la tarifa més alta en dies laborables entre setmana, a 9,20 euros. Li segueixen Yelmo Islazul 3D, Yelmo Plenilunio, Cinesa Príncep Pius, Cinesa LaGavia i Cinesa Manoteras, els cinc també en la capital d'Espanya (tots ells a 9,10 euros).

En la part oposada, les sales amb el preu més barat entre setmana corresponen al UCC Multicines La Rosaleda, de Màlaga, i el UCC Multicines Los Arcosilla, tots dos amb l'entrada a 4 euros. Li segueixen Yelmo Los Rosales, de la Corunya, i els Cinemes Mercat, de Sòria, tots dos a 4,50 euros, i els Cinemes Aqualon, de Huelva, a 4,60 euros.

L'associació ha constatat que les diferències en els preus d'un dia laborable arriben fins a un 130%, entre el cinema més car, amb l'entrada a 9,20 euros, i el més barat, que costa 4 euros.

Preus del Dia de l'Espectador i Dimecres al Cinema

Gairebé tots els cinemes analitzats per FACUA compten amb tarifes especials per a un dia concret laborable, que s'ha denominat tradicionalment com a Dia de l'Espectador, i que, en funció del cinema, pot ser els dilluns, dimecres i dijous. En els últims anys, en algunes sales coincideixen amb la promoció denominada Dimecres al Cinema i en altres cinemes només tenen un d'aquests dos dies de tarifa especial, però hi ha casos de sales que compten amb els dos dies de preus especials. Tan sols quatre dels 132 cinemes estudiats per l'associació no compten amb, almenys, una d'aquestes dues ofertes.

El preu mitjà per entrada del Dia de l'Espectador amb els 24 cinemes que s'han inclòs aquest any és de 4,88 euros. Si es compara només amb els mateixos cinemes analitzats l'any passat, el preu mitjà és de 4,99 euros, enfront dels 5,12 euros de mitjana en 2018, és a dir, una baixada de 13 cèntims (un 2,5% menys).

Les ciutats més cares en aquesta modalitat són Oviedo (6,70 euros), Pontevedra (6,50 euros), Barcelona (6,16 euros), Alacant (6 euros), i la Corunya, Lugo, Sevilla i Vitòria-Gasteiz (5,90 euros). Les més barates són Sòria (3 euros), Huelva (3,50 euros), Zamora (3,75 euros), Càceres i Cadis (totes dues a 3,80 euros).

La diferència en el Dia de l'Espectador entre els cinemes amb la tarifa més cara i les sales amb la més barata aconsegueix el 143,3%. Els més cars són Yelmo Islazul i Yelmo Plenilunio, a 7,30 euros tots dos, i els més barats, els cinemes Mercado, de Sòria, a 3 euros, els cinemes Artesiete Holea, de Huelva, i multicines Zamora, a 3,50 euros tots dos, i els multicines Càceres i multicines Al Andalus, de Cadis, a 3,80 euros tots dos.

Quant a la promoció Dimecres al Cinema, que recull un preu especial per a aquest dia de la setmana, es troba vigent en 106 dels 132 analitzats per FACUA. El preu mitjà d'aquesta promoció en les 52 ciutats enquestades és de 4,45 euros. Si es compara només amb els mateixos cinemes analitzats l'any passat, és de 4,46 euros, enfront dels 4,43 euros de mitjana en 2018, és a dir, una pujada gairebé imperceptible de 3 cèntims (un 0,7% més).

Per ciutats, el Dimecres al Cinema més car es localitza a Castelló, amb un preu de 5,30 euros de mitjana, mentre que el més barat està a Zamora a 3,50 euros de mitjana de nou.

Per sales, les que tenen el preu més alt són de la cadena Cinesa i es troben a Madrid: Cinesa Príncep Pius, Cinesa La Gavia i Cinesa Manoteras, les tres a 5,90 euros. Les que tenen la tarifa més barata, a 3,50 euros, són els Multicines Zamora i els Cinemes alderaduey, tots dos a Zamora, de nou. La diferència entre el cinema més car i el més econòmic en aquesta promoció arriba al 68,6%.

En extreure la mitjana d'aquestes dues ofertes, Dia de l'Espectador i Dimecres al Cinema, FACUA ha detectat que la tarifa mitjana de l'entrada amb preu especial és de 4,83 euros. Si es compara només amb els mateixos cinemes analitzats l'any passat, és 4,90 euros, enfront dels 4,88 euros de mitjana en 2018, és a dir, una pujada molt lleu de 2 cèntims (un 0,4% més). La ciutat més cara és Oviedo, amb un preu mitjà de 5,95 euros, i la més barata, Zamora, a 3,63 euros de mitjana. La diferència entre totes dues ciutats aconsegueix el 63,9%.

Preus en les matinades i sessions matinals

La tarifa mitjana de les entrades en període de matinada aquest any és de 6,27 euros. Si es compara amb les mateixes sales estudiades l'any passat, sense comptar les 24 afegides aquest any, el preu mitjà és de 6,18 euros, enfront dels 6,24 euros de mitjana en 2018, la qual cosa resulta en una baixada de 6 cèntims (un 1,0% menys).

L'associació ha constatat que, amb el pas dels anys, són cada vegada més les sales de cinema que han eliminat aquestes sessions. Si en 2018 només 34 dels 115 cinemes analitzats les tenien, aquest any són 31 dels 132 estudiats. Això suposa que en 2019 el 76,5% dels cinemes escrutats no ofereixen sessió de matinada.

Les capitals de província amb les tarifes mitjanes més cares en aquest horari nocturn són Barcelona (9,10 euros), Bilbao (8,10 euros), Lleida (8 euros) i Burgos (7,30 euros). En l'altre extrem de la taula, les que tenen les mitjanes més barates són Palma (4,50 euros), València (5,35 euros) i la Corunya, Ceuta, Ciudad Real, Las Palmas de Gran Canaria i Màlaga (totes elles 5,50 euros). La variació entre la capital de província més cara i la més barata és del 102,2%.

Quant a les sessions matinals, 45 cinemes de l'estudi compten amb aquestes, la qual cosa suposa un 34,1% de les sales analitzades. El preu mitjà aquest any està en els 5,02 euros. Si es compara només amb els mateixos cinemes analitzats l'any passat, la mitjana és de 5,10 euros, enfront dels 5,02 euros de 2018, és a dir, una pujada de 8 cèntims (un 1,6% més). La capital de província més cara és Madrid, on la sessió costa de mitjana 7,18 euros, i la més barata és Lleida de nou amb una tarifa mitjana de 3 euros.

Projeccions en 3D

L'estudi de FACUA mostra que 77 dels 132 cinemes analitzats, el 58,3% del total, compten amb sessions 3D per a determinades pel·lícules de la cartellera. Mentre que algunes de les sales cobren un suplement en l'entrada per a aquestes sessions, unes altres mantenen la mateixa tarifa que per a les sessions normals; però cobren pel lloguer de les ulleres especials necessàries per a aquesta mena de pel·lícules. Hi ha determinats cinemes en els quals les ulleres estan a la venda i quan l'usuari la compra no té per què tornar a abonar una quantitat pel seu ús en posteriors ocasions.

El preu mitjà per a les projeccions en 3D en dies laborables és de 7,48 euros, 81 cèntims més que la tarifa mitjana de l'entrada normal entre setmana (6,67 euros), mentre que el preu mitjà per a les projeccions en 3D en els caps de setmana és de 7,72 euros, 69 cèntims més que la tarifa mitjana de l'entrada en aquest període de la setmana (7,03 euros).

Per als dies laborables, Madrid (9,87 euros de mitjana) repeteix aquest any com la capital de província més cara. En el costat oposat, Logronyo (4,80 euros de mitjana) se situa com la més barata.

En els caps de setmana, Madrid i Logronyo repeteixen aquest any com les capitals de província més cares, amb una tarifa mitjana de 9,87 euros, i la més barata, amb un preu mitjà de 5,80 euros, respectivament.

El preu de les ulleres per a les sessions 3D varia entre 1 euro que costen de mitjana a Burgos, Ciudad Real, Còrdova, Conca, Girona, Jaén, Lleó, Logronyo, Palència, Segòvia i Zamora i els 1,80 euros d'Albacete i Vitòria-Gasteiz. Aquestes dues últimes capitals de província repeteixen un any més com les ciutats amb ulleres 3D més cares. De mitjana, aquest complement costa 1,31 euros. Si comparem només amb els mateixos cinemes analitzats l'any passat, sense comptar les sales que s'han afegit, la tarifa mitjana és d'1,32 euros, enfront dels 1,37 euros de 2018, és a dir, una baixada de 5 cèntims (un 3,7% menys).

Pràctiques irregulars a les sales de cinema

FACUA fa més d' una dècada que ve denunciant denunciant la pràctica il·legal de moltes sales que prohibeixen l'accés d'aliments o begudes que no s'hagin adquirit en les seves instal·lacions.

L'associació ha presentat una bateria de reclamacions en aquests anys davant els organismes de Consum de les comunitats autònomes. Així, FACUA ha denunciat als cinemes del grup Yelmo, Cinesa, Kinépolis i Galicine, a més de molts altres, en tota Espanya per tenir està pràctica il·legal com a política d'empresa. En aquest sentit, l'Institut de Consum d'Extremadura ha multat a Excisa (Multicines Espanya) en Zafra (Badajoz), amb 3.005 euros per aquesta pràctica gràcies a la denúncia de FACUA.

L'associació critica que els espectadors que acudeixen als cinemes es troben amb preus substancialment més cars a l'hora de comprar aquests productes en les mateixes sales.

D'altra banda, FACUA ressalta la importància que les instal·lacions estiguin en un estat òptim, tant de neteja de les sales com en les prestacions tecnològiques per a projectar l'obra cinematogràfica adequadament.

L'associació recorda que el cinema té l'obligació de mantenir les pel·lícules fins al final, inclosos els títols de crèdit.

FACUA insisteix en la importància que els usuaris sol·licitin el full de reclamacions quan detectin incidències o irregularitats de qualsevol índole.